#StămCuSpor: 3. Citește cărți bune

Spre deosebire de filme, cărțile stimulează mintea într-un mod diferit. Te obligă să folosești niște funcții suplimentare ale creierului. Asemenea mușchilor, (de care am vorbit ieri) și creierul are nevoie de antrenament.

Cărțile îți forțează imaginația să se dezvolte. Te poartă cu adevărat pe alte tărâmuri mentale și îți creează o senzație de plăcere și motivație. Primul pas este să găsești un colț de liniște în casă, să-ți eliberezi mintea și să citești.

Fixează un obiectiv de 5 minute pe zi și nu îl depăși. Pe bune, nu îl depăși. Astfel, a doua zi creierul tău își va dori și mai mult să citească în continuare. E o șmecherie care la mine funcționează când nu am chef.

Sunt o grămadă de websiteuri de unde poți cumpăra cărți. Dacă vrei ceva disponibil imediat, verifică colecția eBook de pe Libris. Iar dacă ești genul care măsoară tot, instalează-ți aplicația Goodreads acum.

De ce?

 • Cititul cărților este un obicei pozitiv și relaxant. Ai nevoie de cât mai mult optimism în viața în momentele astea, iar când înveți ceva nou sau te delectezi cu o carte bună, creierul se relaxează profund.
 • Cititul cărților te ajută să dormi mai bine. Deși ai mai mult timp să dormi acum, nu înseamnă că îți și este ușor să o faci. Înlocuiește ecranul TV cu o carte bună cu 2 ore înainte de culcare și vei vedea diferența.
 • Cititul îți îmbunătățește anumite funcții ale creierului și este factor de suport psihic în atingerea altor obiective de sănătate, frumusețe, wellbeing etc. Citești, bei un pahar cu apă și te simți mai bine.
 • Acum avem tendința să stăm cu TV-ul deschis pe programe de știri și să verificăm Facebook sau alte siteuri foarte des. E bine să te informezi, dar nu din 5 în 5 minute. Citește. Te va relaxa.

Pentru a opri răspândirea pandemiei și pentru a trece mai repede cu bine peste această încercare mondială, #StămAcasă. Și este important să #StămCuSpor. Am creat pe blog scurte articole etichetate astfel pentru a-ți da idei legate de cum poți să îți umpli timpul cu folos în perioada aceasta. Public zilnic câte o idee nouă.

2 comentarii la „#StămCuSpor: 3. Citește cărți bune”

 1. Buna ziua !

  Multumesc Gabriel ! Intr-adevar sfatul tau e binevenit si mai ales acum pentru cei care de obicei sunt la serviciu, pot acum sa se delecteze cu cate o carte buna.
  Eu de exemplu alternez cititul cu muzica – ascult cate un concert ( ex Filarmonica din Berlin ofera gratis 30 zile accesul la diverse concerte ) sau pe You Tube.

  Iti doresc tie si cititorilor tai multa sanatate si liniste ca sa trecem cu bine si peste asta !

  #stamacasa

  Răspunde
  • Super, o să țin cont de sfatul tău cu muzica clasică și probabil o să fac un episod și cu treaba asta. Eu îmi pun muzică clasică la căști uneori când scriu.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.