2021 Care e cea mai mare problemă sau provocare în România legată de încărcarea automobilelor electrice la încărcătoare publice

Pe data de 14 septembrie 2021 am lansat un sondaj de opinie pe blogul meu, aici, cu promisiunea că pe 30 decembrie voi publica rezultatele acestui sondaj. Iată că a venit această zi. Te invit să afli într-un mod centralizat și grafic răspunsurile pe care le-am primit.

(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.

Sondajul a fost distribuit în grupurile posesorilor de mașini electrice de pe Facebook și a fost completat de către 70 de persoane. Consider că părerea unui număr de 70 de persoane care dețin, au deținut sau intenționau să-și cumpere un EV la momentul respectiv este importantă.

Tematica sondajului a fost ”Care este cea mai mare problemă sau provocare legată de încărcarea mașinilor electrice în România la încărcătoare publice” deoarece am vrut să aflu cum este viața reală cu o mașină electrică când o încarci pe drum, nu doar când ai încărcător acasă și doar acolo încarci.

Iată mai jos rezultatele sondajului de opinie. Voi publica statisticile la fiecare întrebare.

Deții sau utilizezi în prezent un automobil electric în România?

Răspunsurile sondajului de opinie sunt relevante deoarece peste 50% dintre respondenți dețin și utilizează un automobil electric în România, dar cel mai important este că încă 24% dețin și utilizează chiar mai multe EV în familie sau la firmă.

10% dintre respondenți intenționează să-și cumpere, iar din totalul celor care au răspuns doar 13% au declarat că nu dețin un automobil electric (aspect care a făcut ca prezentul chestionar să-i trimită direct la ultima întrebare, deoarece restul nu mai erau relevante).

Diagramă a răspunsurilor din Formulare. Titlul întrebării: Deții sau utilizezi în prezent un automobil electric în România?. Numărul de răspunsuri: 70 de răspunsuri.

Automobil și grad de mulțumire

Ce automobil electric deții sau utilizezi?

Pentru că nu apar toate detaliile în graficul de mai jos, vă voi face eu topul celor 5 bucăți cu procente din feliile graficului de mai jos. Din totalul de respondenți care au completat sondajul:

  1. 26,3% dețin Tesla Model 3
  2. 19,3% nu au regăsit în listă modelul lor de mașină (aici este sondajul dacă vrei să-l completezi și tu și să vezi lista cu modele de automobile electrice disponibile în lista de selectare).
  3. 15,8% dețin Tesla Model S
  4. 7% dețin Hyundai Kona Electric
  5. 5% dețin Renault ZOE

De notat faptul că a existat și opțiunea ”Nu vreau să spun”, iar unele persoane au ales această opțiune probabil din lipsă de timp pentru a completa chestionarul sau pentru că pur și simplu nu au vrut să divulge mai multe informații, ceea ce e absolut ok.

Menționez cu această ocazie că sondajul s-a supus normelor GDPR, în sensul că nu a colectat nicio informație personală despre cei care au completat. Nici măcar adresă de email sau orice altceva ar putea lega un răspuns de o identitate.

Diagramă a răspunsurilor din Formulare. Titlul întrebării: Ce automobil electric deții sau utilizezi?. Numărul de răspunsuri: 57 de răspunsuri.

Pe o scară de la 1 la 10 unde 1 înseamnă deloc mulțumit, iar 10 înseamnă foarte mulțumit, cât de mulțumit(ă) ești de decizia de a achiziționa sau/și utiliza acest automobil electric?

Rata de satisfacție este foarte mare. Sincer, nu mă așteptam să fie atât de mare. Se pare că peste 62% dintre respondenți au dat nota 10, peste 21% nota 9, aproape 10% nota 8 și doar aproape 2% par să regrete decizia de a cumpăra automobilul electric pe care îl dețin.

Diagramă a răspunsurilor din Formulare. Titlul întrebării: Pe o scară de la 1 la 10 unde 1 înseamnă deloc mulțumit, iar 10 înseamnă foarte mulțumit, cât de mulțumit(ă) ești de decizia de a achiziționa sau/și utiliza acest automobil electric?. Numărul de răspunsuri: 61 de răspunsuri.

Probleme și provocări

Care e cea mai mare problemă sau provocare legată de încărcarea mașinilor electrice în România la încărcătoare publice?

Întrebarea finală, cea care dă scopul acestui sondaj de opinie, clasează principalele probleme și provocări astfel (menționez că a existat opțiunea de răspuns multiplu, adică un respondent să poată selecta mai multe opțiuni):

  1. 48,6% declară că nu există în țară suficiente încărcătoare rapide pentru automobilele electrice
  2. 35,7% declară că există persoane care nu folosesc corespunzător aplicația PlugShare și nu declară că folosesc o stație de încărcare, iar acest lucru duce la neplăceri pe traseu
  3. 35,7% declară că nu există suficiente încărcătoare de automobile electrice pe rutele pe care le-ar avea ei de făcut
  4. 34,3% declară că există persoane care își lasă inutil de mult mașina la încărcat la încărcătoarele publice sau că pur și simplu o uită la încărcat acolo
  5. 34,3% declară că nu există în general vorbind suficiente încărcătoare electrice publice în țară
  6. 21,4% declară că trebuie să-și planifice foarte bine fiecare drum și că acest lucru începe să devină stresant și obositor
  7. 14,3% declară că încărcarea automobilului electric durează mai mult decât își permit ca să aștepte
  8. 10% declară că indiferent câte încărcătoare electrice ar exista, au mereu teama că ar putea apărea ceva neprevăzut

Cam ăsta ar fi topul.

Printre mențiuni se mai află și incompatibilitatea mufelor de încărcare, faptul că trebuie să ai o groază de aplicații (fiecare furnizor de energie electrică cu aplicația sa) sau faptul că stațiile gratuite sunt o piedică pentru toți pentru că taximetriștii de electrice abuzează de ele.

Diagramă a răspunsurilor din Formulare. Titlul întrebării: Care e cea mai mare problemă sau provocare legată de încărcarea mașinilor electrice în România la încărcătoare publice?. Numărul de răspunsuri: 70 de răspunsuri.

Concluzie

Mulțumesc în primul rând celor care au participat la sondajul de opinie. Cei care aflați pentru prima oară de el, îl puteți completa aici. Rezultatele acestui sondaj pot fi preluat prin share direct la acest articol sau în presă prin menționarea sursei GabrielUrsan.ro cu link do-follow.

Consider că automobilele electrice sunt viitorul și cu fiecare an care trece rata lor de adopție este din ce în ce mai mare și în țara noastră. Din câte știu, există proiecte guvernamentale legate de stațiile de încărcare a automobilelor electrice și asta va face să crească numărul lor pe străzi.

Rămâne de văzut cum va afecta în continuare producția și livrarea de automobile electrice această criză a cipurilor și semi-conductoarelor prin care trecem. Însă chiar și cu o creștere mai lentă, această creștere tot va exista. Nu ezita să-mi lași un comentariu cu opinia ta!

Mulțumesc și un an nou fericit!

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.