Părerea mea despre ANAF, bacșiș și registrul de bani personali

Se putea nunta fără sluta? Hop și eu cu niște păreri despre ANAF, noile legi legate de bacșiș și treaba cu registrul de bani personali.

Despre ANAF. Inițial nu aveam o părere foarte bună despre acțiunile lor pline de exces de zel. După ce excesul de zel s-a mai domolit (sper), iar lucrurile s-au mai calibrat, am început să revin la sentimente mai bune față de ANAF. De ce? Păi, toată lumea vrea libertate, unii chiar sunt un pic rebeli. E ok treaba asta. Și eu vreau libertate și eu vreau să fiu un pic rebel uneori.

Însă, indiferent de persoanele cu care am stat de vorbă, toată lumea, dar absolut toată lumea îmi zice că își dorește o țară mai bună. De asemenea, toată lumea, dar absolut toată lumea vrea respect pentru drepturi. Cum se pot respecta drepturile cetățenilor? Prin legi. Unele bune. Altele discutabile. Iar unde-i lege, nu-i tocmeală. Așa că huiduiala aia pentru ANAF (din Vama Veche) mi s-a părut de prost gust.

Toți vrem o țară mai bună unde să se respecte legea, dar nu ne prea place atunci când legea ni se aplică nouă. Cum vine asta? E un pic în contradicție cu ce ne dorim, de fapt, nu? Să înceapă controalele la ăia mari, că ăia sunt hoții principali. Corect. Sunt de acord cu asta. Însă legea trebuie să fie respectată de toată lumea. Nu selectiv. E un prim pas de autoeducare în acest sens. Indiferent când îi vor prinde pe ăia mari, trebuie să ne pregătim mental că oricât de mărunți am fi vom da la un moment dat piept cu legea. Hai să vedem ce putem noi schimba la noi și după aia la capra vecinului. Pentru că, altfel, e ca și cum eu m-aș oftica că sunt luat la rost că întârzii la muncă zicând că în alte firme se întârzie la muncă fără probleme.

Nu e relevant. Trebuie să-mi văd de ograda mea. E ca și cum aș face o crimă și aș zice, luați-i mai întâi pe ăia de la ISIS că ei sunt problema principală și omoară o grămadă de oameni, nu pe mine care am făcut doar o singură crimă. Ce fac alții, e treaba lor. Ce facem noi, e treaba noastră.

Despre treaba cu bacșișul. Când se va plăti totul cu cardul (și va exista control total, că asta se dorește), abia atunci va putea fi aplicată legea asta 100%. Până atunci, e un pic cam forțată. Dacă e lege, e lege. Ok, atunci când se poate da bon fiscal pentru bacșiș să se dea. Dar atunci când merg cu taxiul sau atunci când mi se aduce o pizza acasă, mi se pare aberant să te duci după bonul fiscal la sediu. Oameni buni, tocmai de asta am comandat pizza la domiciliu, ca să nu mă mai deplasez undeva. Și da, dacă un serviciu de tip servire, livrare, tuns etc. mi s-a părut ok, e plăcerea mea să las un bacșiș omului ăla.

Despre treaba cu registrul de bani personali. E o corvoadă în plus pentru angajați și un potențial motiv de a aplica amenzi în cazul unui control de la autoritățile statului. Și încă un afiș de rahat care să-ți umple pereții unității cu ”În această unitate nu se primește bacșiș”. Un fel de supracontrol la treaba cu bacșișul. Inutil. Pentru că oamenii își vor ascunde banii ”sub preș” dacă vor să fenteze sistemul. Mă rog, vor găsi soluții să facă asta. Plus că, de ce trebuie să știe toată lumea câți bani am în buzunar când vin la muncă? Nu e un pic de încălcare a intimității?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

7 comentarii la „Părerea mea despre ANAF, bacșiș și registrul de bani personali”

  1. Nu cred ca e vreo tâmpenie, în toată Europa civilizată se impozitează bacșișul iar la restaurant este simplu, îl trece pe bon, că ești acolo, problema este la cei care livrează pizza sau alte bunuri și primesc tips. Cei de la curierat de exemplu au case de marcat mobile, cum am zis mai sus… Vouă vă dă cineva niște bani așa fără să fie impozitați ?

    Răspunde
  2. Asta cu registrul a apărut în urma faptului că nimeni nu eliberează bonuri … In orașul mult iubit, Galați, la un anume magazin, se dau bonuri fiscale numai când se anuntă faptul că e ANAF-ul in controale …. Trebuie să facă ceva, că doar nu degeaba sunt angajați acolo. În ce privește bacșișul cred ca cei care au muncă de teren trebuie dotați cu o casă de marcat mobilă (cu toate că asta ar însemna să pună micii intreprinzători la cheltuială) și sunt de părere că trebuie impozitat intr-un fel, încă nu și-au dat seama cum, dar cred că suntem pe drumul cel bun.

    Răspunde
  3. Situatie ipotetica: am in portofel 300 lei(sa spunem suma rotunda, nu conteaza) ii declar cand aiung la munca in registrul special. Peste o ora merg sa-mi iau cola dau 7 lei, imi comand mancare cu colegii dau 20 lei. Apoi am chef de tigari sj ma duc sa-mi iau tigari, imi da un coleg o datorie de 100 lei. Ce fac in acest caz scriu in registru de fiecare data? Mi se pare absurd. E doar o situatie ipotetica, nu sunt in aceasta situatie

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.