Am lipsit de pe blog pentru că am fost la niște conferințe prin Poiana Brașov. Treburi interesante legate de serviciu. Cel mai bun speaker de acolo a fost un rus. Bun tare omul. Foarte bun. Dacă aveți ocazia să vedeți un speaker rus bun, go for it. Dar să fie bun.
În primul rând, m-am îndrăgostit de limba rusă. Datorită speakerului. Știu că sună ciudat treaba asta, dar e o experiență interesantă să auzi un om care ține niște prezentări excelente în limba rusă. La un moment dat, omul se conectase atât de bine cu audiența, încât înțelegeam anumite lucruri înainte ca traducătorul să le zică în limba română.
De asemenea, pe alocuri, am auzit destul de multe cuvinte sau expresii care conțineau derivate din cuvinte românești. Abia acum am înțeles cât de importantă a fost la un moment dat influența limbii ruse asupra limbii române. Adică perioada în care am fost sub influența Rusiei, ca să nu zic ocupație rusă, că cică nu a fost chiar ocupație. Mă rog, nu sunt foarte informat la capitolul istorie, iar o discuție de genul ăsta cred că ar putea degenera în zile bune de stat de vorbă, așa că nu voi continua. Nu mă bag, nu sunt mecanic.
Însă, din discuțiile cu rusul, am aflat câteva chestii despre Rusia. Mai degrabă despre economia Rusiei și despre cum merge treaba pe acolo. Un motiv în plus pentru a lăsa un comentariu la acest articol unde scriam de ce avem noroc că trăim în România. Înjurăm U.E. cu fiecare ocazie, dar nici nu ne dăm seama uneori ce beneficii are o țară precum România de pe urma apartenenței la U.E. (care vine cu un cost, bineînțeles – nu sunt fan U.E., dar nici nu înjur U.E.).
Când am aflat că un fel de TVA al Rusiei este 6%, am zis că treaba-i bună la ei. Apoi, am aflat că 34% sau 36% (nu mai țin minte exact) e impozitul pe venituri. Hai să zicem că e măricel, dar nu e uriaș, pentru că și în România veniturile sunt impozitate la sânge (angajatorii știu asta, iar o mare parte din angajați știu, de asemenea, asta).
Apoi, omul a întrebat cât e inflația în România. Pentru că e era vorba despre niște calcule economice în prezentarea lui. Trebuia să reușim să calculăm niște indici de performanță. BNR a redus prognoza de inflație pentru România pe 2015 de la 2,1% la 0%. Ok, hai să zicem că ar putea fi 1% pe 2015. Atunci când își fac calcule economice la ora asta, aveți idee cu cât își previzionează rușii inflația? Ei bine, cu 20%. 20% rata inflației în diverse prognoze economice.
Asta înseamnă ca majoritatea antreprenorilor sau managerilor ruși știu cam în ce situație se află țara lor. Imaginați-vă numai că în staff-ul unei companii rusești e un must have să ai o ”pilă, cunoștință sau relație”. Iar treaba asta o declară fără sfială în planul lor de afaceri. Pentru că, se pare, e multă corupție în Rusia. La un moment dat, o companie care producea șervețele umede pentru Rusia făcuse un ad cu ”șervețele cu care te ștergi după ce iei șpagă sau faci alte treburi murdare” :) Asta spune câte ceva despre Rusia, nu?
Rusia are farmecul ei. Ca țară, ca populație, ca ce vreți voi. Nu voi contesta niciodată farmecul Rusiei. Pentru că nu am fost niciodată în Rusia. Nu pot să contest nimic dacă nu am fost acolo. Vă povestesc și vouă doar ce am aflat din discuții. Dar dacă aveți timp și chef să citiți mai multe despre Rusia și despre Moscova, puteți să intrați aici și să citiți un articol ”direct de la sursă”.