MuseumInfoTur – Valorificarea și sporirea vizibilității patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee

Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” (ACTEDJ) implementează proiectul MuseumInfoTur – Valorificarea și sporirea vizibilității patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee – Centre de Informare Turistică, cod EMS ENI, 2SOFT/2.1/129.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, Instrumentul European de Vecinătate (ENI). ACTEDJ implementează proiectul în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru (Republica Moldova) în calitate de lider și Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (Republica Moldova) – Beneficiar 1.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creșterea vizibilității patrimoniului cultural și istoric transfrontalier al Regiunii Centru, Republica Moldova și al Județului Galați, România, prin consolidarea capacitaților instituțiilor culturale și crearea unei rețele de centre de informare turistică în destinațiile majore promovate.

Cu alte cuvinte, prin proiect se urmărește promovarea patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere ce va fi creată. 

Centrul de infromare turistică realizat în cadrul proiectului va fi amplasat în incinta Muzeul de istorie „Paul Păltănea”. Inaugurarea acestuia a avut loc loc în secția Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis, vis a vis de Biserica Greacă în data de 06.05.2022, de la ora 11:00.

Valoarea totală a proiectului este de 109,900 EURO, echivalentul a 542,906 RON.

În acest context a fost organizată sesiunea de instruire „Interpretarea patrimoniului cultural pentru grupurile de turiști”în perioada 16-18 februarie 2022.

Evenimentul a fost  organizat în format online, unind timp de trei zile persoane din România și Republica Moldova interesate de promovarea turismului cultural și istoric.

În timpul sesiunii s-a creat un cadru prietenos în care participanții și-au îmbunătățit cunoștințele și au putut împărtăși experiențe, idei, povești axate pe patrimoniul cultural si imaterial. 

Răspunsurile participanților la întrebările legate de patrimoniul cultural și de turism reprezintă frânturile acestora din experiența lor strâns legată de patrimoniul cultural și istoric.

Imaginile din articol sunt răspunsul lor, astfel aceștia au enumerat atracțiile turistice locale și faptul că ei cred că internetul și rețelele de socializare sunt cele mai bune modalități de a-și promova zona turistică.

Au împărtășit și motivele pentru care turiștii vin în zona lor turistică: din cauza curiozității și a pasiunii pentru istorie.

Pe parcursul instruirii au fost prezentate noțiunile patrimoniului cultural și resursele acestuia, fiind prezentate unele dintre monumentele reprezentative ale județului Galați și ale Republicii Moldova.

În  cadrul cursului s-au oferit sugestii în ceea ce privește modul în care turiștii pot fi atrași în destinațiile turistice, în special în muzee, oferindu-se exemple de bună practică. Un alt punct al sesiunii de instruire a constat în prezentarea tipurilor de turism și implicit ale turiștilor.

Cu alte cuvinte a fost prezentat modul în care turismul poate fi prezentat grupurilor de turiști, precum și canelele prin care zona turistică poate fi promovată.

Printre invitați s-au numărat și specialiști din instituții culturale, precum și un specialist în marketingul de turism din Galați. Astfel a fost prezentat Muzeului Viu Gospodăria Tradițională „Vatra cu Dor” care redă o gospodărie tradițională.

Casa muzeului a fost construită în stil tradițional în timp ce odăile muzeului oglindesc modul în care erau amenajate odinioară odăile țărănești. Grajdurile și acareturile casei au fost transformate în ateliere de olărit, de confecționat măști, de țesut, care invită copii să practice vechile meșteșuguri. Suvenirul pe care acest muzeu îl oferă este chiar lucrul confecționat de aceștia. 

Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” a răspuns afirmativ la invitația de a prezenta comorile bibliotecii, care constă în colecția de cărți rare și foarte rare ale bibliotecii.

Cu această ocazie a fost prezentat pe scurt și istoricul clădirii sediului bibliotecii, care odinioară a găzduit sediul Comisiei Europene a Dunării. Al treilea specialist a oferit sugestii de creare a unui program și traseu oeno-gastronomic, prezentând exemple de bune practici.

Finalul sesiunii de instruire a fost marcat de proiectele pe care participanții le-au realizat. Prin aceste proiect participanții au avut ocazia de a promova și prezenta muzeele sau zonele turistice pe care aceștia le reprezintă.

Astfel proiectele oferă informații istorice despre clădirile ce găzduiesc muzeele, exponatele acestora, alte atracții turistice sau povești din zona pe care fiecare o reprezintă.

Printre rândurile proiectelor se citește dorința de a face muzeul și localitatea cunoscută, pentru ca turiștii că le treacă pragul, cu certitudinea că vor fi încântați de comorile ascunse ale acestora.

Pentru informații suplementare în ceea ce privește proiectul, puteți contacta echipa Asociației de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, Director Florentina-Natalia Budescu-Sălceanu: telefon +40 771 614 887, e-mail actedj@gmail.com / infomuseum.actedj@gmail.com 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.