Nici n-a apucat să se răcească bine articolul ăsta unde povesteam despre utilitatea unui hard disk extern, că mi-a şi sosit hard-ul comandat de la eMAG.

Este vorba despre un HDD extern Seagate Backup Plus de 1TB, cu suport USB 3.0. Se alimentează direct prin portul USB, nu e nevoie de alimentare separată. Aşa arată cutia.

Pentru că nu am mai avut de a face până acum cu hard disk-uri externe atât de mici, n-am ştiut exact ce înseamnă 2.5″. Surpriza mea a fost foarte mare când în cutie am găsit un hard foarte mic, foarte subţire şi foarte frumos. Poate că frumuseţea unui astfel de produs nu este chiar atât de relevantă, pentru că nu e telefon mobil, ca să-l ţii în mână zilnic, însă pentru mine este important ca orice produs îmi cumpăr să arate bine, indiferent ce fac cu el. Da, ştiu că e o chestie subiectivă, dar ăsta sunt eu.

Acest hard extern este atât de mic şi finuţ încât încape fără probleme într-o geantă sau într-o borsetă. De ce nu, şi într-un buzunar mai larg. Dacă vă uitaţi la cele 3 fotografii de mai jos, veţi observa că nu diferă foarte mult de dimensiunile unui smartphone de utlimă generaţie. Poate că e mai lat şi mai gros decât un smartphone, dar ca lungime poate fi asemănat cu aşa ceva. Deci, portabilitate maximă.

Pachetul conţine un cablu USB 3.0, compatibil şi cu USB 2.0, hard disk-ul în sine şi manualul de utilizare. Este uşor de desfăcut până ajungi să deţiplezi HDD-ul. Eu m-am folosit până la urmă de un cuţitaş ca să îndepărtez toate foliile de plastic lipite, care îl protejau.

HDD Extern Seagate 4

L-am conectat la computer şi a fost recunoscut de sistemul de operare aproape instant, mult mai rapid decât o cameră foto digitală sau un telefon mobil. Veţi observa că pe hard există deja nişte aplicaţii dezvoltate de Seagate astfel încât să poţi face cu uşurinţă backup la tot ce vrei, inclusiv la contul tău de Facebook. Este opţională instalarea aplicaţiei, însă dacă vei folosi hard-ul mai mult conectat la un computer, s-ar putea să merite.

Zic asta pentru că eu îl folosesc în reţea. L-am conectat la portul USB al router-ului wireless şi l-am partajat în reţea, astfel încât să mă pot folosi de el atât eu cât şi soţia. Deja am început să pun direct prin Wi-Fi o colecţie de vreo 50GB de poze şi videoclipuri. Prin reţea merge mai greu transferul, dar e şi normal, mai ales că placa de reţea a laptopului meu nu suportă standardul n, cel mai rapid şi popular standard de conectare wireless folosit în ultima vreme. Se transferă cu o medie de 1.35 MBps, dar merită să-mi crească barba până pun tot acolo prin reţea.

Dacă l-aş fi conectat direct la laptop, cu siguranţă „ar fi zburat” şi în câteva zeci de minute aveam cei peste 50GB de poze şi filme pe el, însă caut să-l testez la capacitate maximă ca să ştiu sigur că mă pot baza pe HDD cât timp este partajat în reţea. Am testat puţin şi conectându-l direct la laptop. Nu ştiu să vă spun o valoarea a vitezelor de transfer, însă mi-a copiat un film cât ai zice peşte, dacă mă pot exprima aşa.

O altă chestie faină constă în faptul că acest HDD este compatibil atât cu PC cât şi cu Mac. Cică fără reformatare zic producătorii, însă nu e chiar aşa din prima. HDD-ul vine formatat deja pe NTFS, standard cu care se împacă bine doar Windows-ul, nu şi Mac-ul. Nu că aşa avea un computer Apple, dar am decis să-l formatez în FAT 32 ca să fiu sigur că nu voi avea probleme de compatibilitate niciodată, indiferent cu ce computer m-aş conecta la el. De asemenea, formatarea în FAT 32 este recomandată şi în cazul în care îl partajaţi în reţea, pentru că nu ştii niciodată la ce router va fi nevoie să-l conectezi. Ştiu că este un standard mai vechi, dar merită pentru compatibilitate maximă cu orice.

În concluzie, un hard extern consider că este o investiţie bună la casa omului. Îl poţi considera atât un mare album de amintiri, cât şi o puternică unealtă de lucru.

Hard-ul extern Seagate Backup Plus de 1TB poate fi cumpărat de aici, însă dacă îţi doreşti alte capacităţi de stocare, poţi arunca o privire pe această ofertă de hard disk-uri externe.


Gabriel Ursan
Gabriel Ursan

Blogger @GabrielUrsan.ro. I love marketing & development. I also like how the internet changes the world.

  22 replies to "Mi-a sosit hard-ul extern"

  • Bogdan Ciprian

   NTSF sau NTFS ?

   Depinde si de ruter treaba cu formatatul, daca un ruter are un sistem de operare care are la baza UNIX atunci sigur pe EXT3 va merge cu o viteza mult mai mare decat FAT32, iar share-ul la HDD il face samba, de unde rezulta ca nu mai conteaza ce fel e formatat HDD-ul ca el va fi accesibil prin retea de pe orice sistem de operare.

   Deci, cel mai bine ar fi sa te documentezi si sa vezi pe ce tip de partitie da randament ruterul cel mai bine.

   Date concrete: Asus RT-N16 cu TomatoUSB cu HDD atasat pe USB formatat NTFS ajunge undeva la maxim 4.5~5MB/s iar formatat EXT3 ajunge la viteza maxima a portului USB suportat de ruter care este de 8~9MB/s

   • Gabriel Ursan

    Typo.

    Cum formatez asa? Va merge sigur pe toate platformele? Win/Mac/Linux, etc.?

    • Bogdan Ciprian

     Da, sigur va merge pe toate platformele. Tu daca de pe un Mac OS partajezi in retea niste fisiere nu le vezi in windows, si invers ? :) Tu cand accesezi paginile web crezi ca serverele folosesc FAT32?
     Cel mai bine folosesti consola de la router ca sa il formatezi, sau MiniTool Partition Wizard Home Edition 7.1, care nu este prea stralucit.

     • Gabriel Ursan

      Niste fisiere da, cu siguranta le vad, insa nu stiu daca si unitatea HDD in sine. La asta ma refeream.

     • Bogdan Ciprian

      De vazut, vezi tot ce partajezi in retea. Fizic, o vezi conectata la ruter cand te uiti la ea :)

  • bodolay

   Windows nu vede partitiile de Linux .ext3/.ext4.
   Poti formata HDD-ul folosind Gparted (Gnome Partition Editor) de aici: http://gparted.sourceforge.net/
   Sistemul de fisiere .ext3/.ext4 are o rata de transfer net superioara NTFS si nu se fragmenteaza. Deci nu necesita defragmentare ca in Windows.
   Gparted il faci CD bootabil, are un UI foarte intuitiv si prietenos.

  • bucurblog

   arata foarte bine e destul de mic ma asteptam la ceva mai mare…

   • Gabriel Ursan

    Asa este. Si eu ma asteptam sa fie mai mare, dar e foarte bun asa cum este.

  • Ciprian Florea

   Da de ce nu ai luat unul bun daca tot ai facut o investitie?

   • Gabriel Ursan

    In aceeasi bani? WD?

    • Ciprian Florea

     Ei, mai puneai si tu ceva peste… ca nu e asa mare diferenta… Mi-am comandat si eu un WD, sa vedem ce-i de capul lui…

     • Gabriel Ursan

      Mie 1TB imi ajunge bine. Tu ce capacitate ai ales la WD?

     • Ciprian Florea

      Tot 1 TB, l-am luat pentru transport de date, e mic si incape si in buzunarul de la blugi :)

     • Gabriel Ursan

      Pai mi se pare ca e cam la acelasi pret pe eMAG, nu? Sunt curios sa-l vad si eu cand te intorci in Galati si sa-mi zici impresiile tale despre el.

     • Ciprian Florea

      Si eu sunt curios sa-l vad :))

   • Bogdan Ciprian

    Seagate is the best!

    • Ciprian Florea

     Fiecare cu preferintele lui…Eu nu mi-as pune baza…

  • tinascrie

   Articolul a picat la tanc…Chiar acum caut informatii despre aceste minunate masinarii pentru o noua achizitie…

Comentează la acest articol