Merită să practici marketing afiliat pe un blog personal?

Şi atunci când zic blog personal, nu mă refer la un blog în care povesteşti invariabil, zi de zi, ce ai mai făcut cu familia sau ce ai mai făcut la serviciu. Când zic blog personal, mă refer la un blog în care abordezi diverse subiecte, structurate pe categorii bine definite, astfel încât cititorul să îşi seteze corect aşteptările şi să nu creadă că va găsi la tine numai poze cu copilul, câinele, pisica sau pasiunea ta pentru natură.

E clar că atunci când am pornit acest articol m-am gândit la GabrielUrsan.ro. Un blog care nu se axează neapărat pe o nişă strictă, dar nici nu pot să spun că e al naibii de personal. Sunt foarte mulţi bloggeri care au un astfel de blog. Mulţi rău, iar unii dintre ei buni, chiar foarte buni.

Şi atunci vin diverse întrebări. Merită să practic marketing afiliat pe un astfel de blog? Merită să-mi asociez numele meu „public, propriu şi personal” cu diverse articole în care un om care „cunoaşte” poate vedea de la o poştă uneori nişte linkuri de afiliat?

Întrebările merg să capete răspuns în câmpul de comentarii, pentru că eu am deja un răspuns. Cel puţin pentru moment.

Şi răspunsul e DA.

De ce? E o întrebarea firească.

Pentru că niciodată nu aş recomanda ceva din ce nu mi-aş cumpăra dacă aş avea bani suficienţi, bugetaţi pentru acel produs sau serviciu. Dacă merită să scriu despre un produs sau serviciu, înseamnă că mi-a atras atenţia. Înseamnă că îmi place. Înseamnă că mă documentez şi apoi scriu despre el.

A se face diferenţa dintre articole cu recomandări prin linkuri de afiliat şi advertoriale.

Marketing afiliat

A face marketing afiliat pe un blog care conţine numele tău implică o doză de responsabilitate în plus pe care sunt pregătit să mi-o asum, însă implică şi un risc de a-ţi pierde din cititorii „cunoscători„, indiferent cât de mulţi sau puţini ar fi.

Un astfel de cunoscător va aprecia mereu un articol bun şi va trece cu vederea linkurile tale de afiliat sau va cumpăra în baza lor. Acelaşi cunoscător te va taxa imediat ce publici o bălărie sau imediat ce devii prea agresiv. Mi se pare normal şi mă bucur, pentru că asta înseamnă că îi pasă.

Şi da, sunt conştient că un blog ce conţine în cadrul domeniului numele tău are şanse mai mici să fie productiv, cel puţin la început. Nu mi-l daţi exemplu pe nwradu.ro, că îl citesc când am timp, îl admir şi îl respect deja. Este un exemplu de succes pe care nu îl pot replica prea mulţi într-un timp decent.

Vorbesc despre bloguri cu iz personal, bunicele, presărate uneori cu câte un link de afiliat prin articole. Ce şanse de izbândă credeţi că ar putea avea pe termen lung?

7 comentarii la „Merită să practici marketing afiliat pe un blog personal?”

 1. Poti castiga banii din afiliere , dar trebuie sa stii ce faci. Daca vrei sa ajungi undeva, trebuie sa stii in ce directie vrei sa mergi! Poti incerca sa devii afiliat si in cea mai noua retea de afiliere, Web Is Yours.

  Răspunde
 2. Sunt de parere ca sunt in regula, si eu sincer nici nu le ascund cum fac altii… las linkul brut, ba uneori chiar preciezez ca este afiliat si ce inseamna asta cred ca am mai zis in articole pe blog. Incerc sa-mi aduc publicul, sa explic ca ei nu au nimic de pierdut nici eu nu ma avutesc de pe urma plasarii unei comenzi…doar ca ma ajuta sa-mi fac niste mofturi care de altfel ajung sa ajute si blogul intr-o mare masura!

  Pe termen lung cred ca e ok, fiindca daca reusesti sa dezvolti o comunitate in jurul blogului si sa ii explici ce implica afilierea cred ca oamenii de buna credinta vor cauta ei linkurile acelea de afiliere doar pentru a-ti rasplati direct dar nu din buzunarul lor munca depusa.

  Cred ca afilierea, dar nu una agresiva, reprezinta un deal win-win…asta in viziunea mea.

  Răspunde
 3. Nu stiu cat de moral este pentru unii sau altii, dar mai repede prefer varianta asta. Ok, sa zicem ca nu mi-am cumparat acel gadget pe care l-am recomandat, dar m-am informat pentru el, am cautat sa vad pareri pro/ contra.
  Multi nu apreciaza asta, au impresia ca ne imbogatim din asa ceva, dar nu. Eu doar mi-am achizitionat un gadget in plus de pe urma afilierii pe blogul personal.
  Oricum, investitiile mari le-am facut tot din buzunarul meu: aparat foto/ laptop…
  Eu zic ca merita sa faci, dar sa fie si o documentare inainte!!!
  In ultima vreme m-am axat pe asta mai mult decat pe teste de programe pentru ca nu mai am atat de mult timp ca inainte…

  Mai vad pe multe bloguri, chiar pe cele mari cu mii de vizitatori pe zi, ca practica chestia asta pentru orice cuvant, orice discutie. „ce e mai bun decat x,y?!” si baga link-uri de afiliat. Aici nu mi se pare OK, in timp eu cred ca cititorii vor pleca sau… vor evolua.
  Mai devreme sau mai tarziu se va incepe o campanie contra afilierii, poate de invidiosi, poate de oameni bine informati care vor incerca sa faca utilizatorii de rand sa creada ca nu e bine sa dai click pe asa ceva.

  Din moment ce tu dai acelasi pret fie ca imi dai mie un comision, fie ca il lasi magazinului, e aceeasi branza.

  PS. urasc lepsele, tocmai d-aia am dat un comentariu mai lung

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.