Mare atenție la ce scrii pe Facebook despre competitori

Vineri a fost publicată legea privind combaterea concurenței neloiale. Cu alte cuvinte, riști să îți iei o mare amendă dacă mănânci rahat pe internet acolo unde este considerat spațiu public, adică pe Facebook. Citez de pe StartUp Cafe:

​Vremurile in care puteai face afaceri in stilul JR Ewing, prin denigrarea competitorilor si incercarea de a forta scoaterea lor de pe piata raspandind despre ei zvonuri neadevarate au trecut. Vineri a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 117/2015 privind combaterea concurentei neloiale.

Sunt cateva modificari usoare aduse de acest act normativ care merita analizate. Una dintre modificari este si definitia notiunii de „persoana fizica”. Aceasta reprezinta, in acceptiunea noii legi orice fost sau actual salariat/reprezentant al unei intreprinderi sau orice alta persoana care savarseste practici de concurenta neloiala. Intrucat si Facebook reprezinta un spatiu public (potrivit unei decizii a ICCJ), orice zvon lansat in mediul de socializare va poate costa pana la 10.000 de lei.

Vezi aici documentul aparut in Monitorul Oficial.

Acum, privind la cald, treaba e cu două tăișuri. Mereu orice lege va avea două tăișuri. Dintr-un anumit punct de vedere mi se pare o lege ok. Compania pentru care lucrez este un brand reprezentativ într-un anumit tip de industrie. Nu am avut cazuri concrete în care cineva de la competiție să ne denigreze. Dar o lege de genul ăsta recunosc că o văd de bun augur în condițiile în care concurența ar putea practica diverse chestii.

Pe de altă parte, dacă legea se va aplica abuziv, iarăși nu e bine. Pentru că e cu treburi din alea precum libertăți de exprimare și alte nebunii pentru care alții și-au pierdut viața ca noi să le avem. Rămâne de văzut ce va fi până la urmă de capul acestei legi. Voi ce părere aveți?

8 comentarii la „Mare atenție la ce scrii pe Facebook despre competitori”

 1. Exista si in trecut o lege impotriva concurentei neloaiale, a spionajului economic si a altor minuni de genul asta. Parerea mea este ca legea este redundanta si, in afara de povestea asta cu defaimarea, care oricum era existenta in Codul Civil, nu sunt mari modificari. Oricum, o sa fie greu de aplicat, iar probatoriul o sa fie extrem de greu de administrat.

  Răspunde
 2. E cu șustă. Ținând cont că unde lucrez și de mizeriile întâlnite zilnic (la clienți), e cam aiurea să mă abțin.
  De cele mai multe ori oamenii îmi cer sfaturi, eu niciodată nu zic „La mine merele sunt mai roșii” ci doar arăt viermele care strică merele.

  Așadar un gicuță ar putea vedea unde lucrez și ar spune că eu le-am denigrat compania în favoarea companiei la care lucrez,

  Răspunde
 3. Deci cum ar veni, daca eu din opinia mea proprie, arunc cu rahat intr-o firma, care face acelasi lucru care-l face si firma mea, dar tot ceea ce spun, este in urma unei experiente avute la acel competitor.. deci daca fac asa ceva, ma amendeaza baietii veseli?!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.