Probabil aveți senzația că vechea criză economică a fost mai ieri și tot mai ieri a apărut BitCoin, prima criptomonedă din lume. Ei bine, au trecut 11 ani de atunci.
(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.
Pe 3 ianuarie 2009, în plină criză economică, a fost realizată prima minare de BitCoin din rețea și astfel a luat naștere lumea criptomonedelor în realitate.
Pentru că în teorie se discuta mult despre asta și erau pregătite diverse manifeste pe subiectul numit criptomonede. Iar în practică s-au lansat în plină criză economică acum 10-11 ani.
Acum suntem din nou în criză economică.
Bine, o vom simți mult mai puternic începând cu anul viitor sau chiar finalul acestui an. Asta ca să o ard în termeni mai apocaliptici. Că dacă o fi bine și nu va fi așa grav nu se supără nimeni :)
Infografic criptomonede
O imagine face cât o mie de cuvinte, iar infograficele sunt combinații de imagini și cuvinte ușor de înțeles. Prin urmare, te invit să afli mai multe despre criptomonede urmărind infograficul de mai jos.
Sursă: criptomonede
Evolutia criptomonedelor
Piața criptomonedelor a atins un nivel record de 200 de miliarde de dolari, provocând un val de perturbări globale.
În mijlocul criptomonedelor se află o istorie interesantă a inovației care începe prin anii 80, odată cu primele avansuri în domeniul criptografiei – cea care a dus, ulterior, la tehnologia de criptare folosită pentru a proteja rețeaua.
De atunci, o serie de evenimente cheie au continuat sa influențeze industria.
- În 2009 Satoshi Nakamoto minează primul bloc de Bitcoin într-o rețea descentralizată
- În 2011 se lansează Litecoin
- În 2012 este fondat Ripple
- În 2013 prețul unui singur Bitcoin ajunge la 1000 de dolari
- În 2015 se lansează Ethereum (cândva chestia mea de suflet), care introduce contractele inteligente (smart contracts)
- În 2017 prețul unui singur Bitcoin atinge un nivel record de aproximativ 20000 de dolari (oare când o să mai vedem asta?)
- În 2018 EOS oferă o infrastructură de tip blockchain pentru aplicații descentralizate (DApps)
În prezent, sunt peste 5.000 de criptomonede in circulație, multe construite pe baza unor aplicații inovatoare, care evoluează într-un ritm accelerat.
Din punctul meu de vedere multe sunt construite doar pentru tranzacționări și easy money. Alte sunt bazate cu adevărat pe inovație și vor reprezenta viitorul mai devreme sau mai târziu.
De ce spun asta?
Dacă ai putea călători înapoi în timp doar 200 de ani și ai spune oamenilor că vor putea face poze și videoclipuri cu niște dispozitive inteligente pe care le vor putea purta în buzunar, nu ar avea capacitatea să înțeleagă acest lucru.
În plus, cred că s-ar speria. Pentru că oamenii se sperie și deseori resping ceea ce nu înțeleg. E în natura umană. Doar cei curioși au schimbat lumea și au contribuit la evoluție.
Cam așa e și cu criptomonedele.
Vă zic sincer, nici eu nu înțeleg totul pe deplin și nu aș putea explica pe înțelesul oricui nici măcar ceea ce știu. Dar de aceea consider că este bine să fim curioși și deschiși.
Știți voi, curiozitatea e primul semn de inteligență. Nu zic să cumpărați, nu fac nici o recomandare de investiție. Mai ales în vremurile astea în care va sfătuiesc să fiți foarte atenți cu banii și finanțele personale.
Însă dacă vreți sa aflați mai multe despre lumea financiară vă recomandă o vizită pe Mrfinance.ro pentru că veți găsi multe informații interesante despre bani, în orice formă.
Uite, mie mi-a plăcut foarte mult și acest infografic cu evoluția prețului aurului.