Mai multe comentarii pe blog? Comentează!

Dacă te întrebi cum să ai mai multe comentarii pe blog, răspunsul e simplu în aparență: Comentează pe alte bloguri!

Dar în esență nu e chiar așa. Cel puțin, nu, din punctul meu de vedere.

Părerea mea este că dacă vrei să ai mai multe comentarii pe blog, trebuie să ai și conținut de calitate. Asta odată. Pentru că toată lumea strigă sus și tare treaba legată de conținutul de calitate de pe blog. De aceea, pe lângă conținutul de calitate, acesta trebuie să fie și interesant pe vizitatorul care poposește la tine pe blog. Spre exemplu, eu dacă dau din greșeală peste un super articol despre țesut goblenuri, n-am să comentez niciodată pentru că: 1. Nu mă pricep. 2. Nu mă interesează. Așa cum nici prietenii mei din online nu comentează la articolele mele despre tratamentele de înfrumusețare corporală și facială din cadrul aBeauty clinique. Nu-i interesează și e normal să nu comenteze. Mă bucur că măcar mă păsuiesc și înțeleg rolul meu în marketingul aBeauty clinique.

Dar nu despre asta e vorba. Spuneam despre cum să ai mai multe comentarii pe blog, nu?

Ei bine, cheia nu se află la mine, pentru că după cum vedeți, nu am cine știe ce comentarii la articole. Hai, poate la unele sunt mai multe, dar am suficiente articole cu 0 comentarii.

Aici intervine o dilemă, cel puțin pentru mine.

mai multe comentarii pe blog

Cum să ai mai multe comentarii pe blog?

Plecând de la premiza că totul e în regulă cu majoritatea conținutului de pe blogul tău (că dacă vorbim de asta trebuie un alt articol), hai să vedem cele două ape în care un blogger se scaldă.

Crearea de articole

Eu mă gândesc mereu la articole noi, dar de cele mai multe ori inspirația îmi vine mai bine când stau la laptop și sunt relaxat. Scriu destul de des în anumite perioade și destul de rar în alte perioade (în ultima vreme nu prea au fost astfel de perioade :)). Trebuie să recunosc că sunt un blogger care pune preț destul de mare pe conținut, pe articole noi, pe volum îmbogățit cu un pic de calitate.

De multe ori greșesc făcând asta. Da, greșesc concentrându-mă în mare parte pe conținut. Ok, sunt poziționat bine în Google, primesc vizite organice, dar uneori comentariile tind spre zero. M-aș putea consola cu faptul că sunt destui bloggeri mari (în afară de cei pe care îi știm că primesc comentarii cu droaia) care se află exact în aceeași poziție. Uneori mă și minunez de anumiți bloggeri pe care unii îi numesc A-Listeri (repet, nu mă refer la A-Listerii consacrați) că participă la diverse evenimente, că fac parte din nu știu ce campanii super tari, că primesc nu știu ce produse în teste … dar au un număr de comentarii care tinde spre zero la majoritatea articolelor.

Deci, greșesc?

Comentariile pe alte bloguri

Am un Blogroll, unde comentez relativ frecvent, iar dacă nu comentez chiar la fiecare articol, înseamnă că sunt etic și comentez doar atunci când am ceva de zis. De suficiente ori găsesc comentarii interesante pe blogurile bloggerilor pe care îi urmăresc și mai verific câte un blog nou, unde dacă găsesc mai departe conținut interesant, comentez! Dar apoi totul se pierde în neant. Poate doar dacă cineva mi-a atras atenția în mod deosebit îmi mai aduc aminte din când în când să-i verific blogul.

La capitolul ăsta greșesc fantastic. Pentru că sunt concentrat mai mult pe ce scriu eu decât pe ce scriu alții. Iar alții de multe ori scriu lucruri mult mai interesante decât mine. Lucruri pe care le-aș comenta dacă le-aș citi.

În schimb, observ și fenomenul: blog de rahat cu multe comentarii pe la alte bloguri. Și nu mă refer că blogul e de rahat, așa printr-o simplă primă vedere. Urmăresc ce și cum scrie, observ că articolele sunt de rahat sau nemuncite, dar brusc văd că are o droaie de comentarii. Cum naiba? Clar, comentează pe alte bloguri și mulți întorc favoarea. O fi bine?

Concluzia mea la acest subtitlu este că trebuie să mai ies un pic în lume și să mai descopăr bloguri noi pe care să le comentez, bineînțeles, dacă am ceva de spus. Trebuie doar să văd cum îmi dozez timpul astfel încât să împac și capra și varza.

Voi cum stați cu echilibrul generare content vs comentat pe bloguri?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

20 de comentarii la „Mai multe comentarii pe blog? Comentează!”

 1. Sunt de acord cu Serban, “lipseste masiv educatia”, dar si cu tine Gebriel “articolele sunt de rahat sau nemuncite, dar brusc văd că are o droaie de comentarii”…..probabil ca se apreciaza mai mult prostul gust, chestiile de 2 bani, decat articolele din care poti invata ceva………..

  Răspunde
 2. Salut, Gabi!
  Voi scrie şi eu un articol, chiar îl amân de ceva vreme.
  O să-l public pe bloggeridetop. com.
  În mare, cam acestea sunt şi concluziile mele, poate ceva mai nuanţate însă.
  Părerea mea pe ansamblu este că lipseşte masiv educaţia, în general.
  Există extrem de puţini oameni cu educaţie şi este o inflaţie de oameni cu diplome.

  Răspunde
 3. Postarea comentariilor pe un blog are si ea rolul ei in lipsa altor contacte cu bloggerul respectiv. Ochii care nu se vad se uita si-n blogosfera.

  Răspunde
 4. Eu nu stiu ce sa zic, nu stiu daca sunt comentat doar din favor sau daca sunt comentat pentru ca am continut, chiar nu stiu ce sa zic, eu oricum nu am o autoapreciere prea buna fata de blogul meu..In orice caz, sunt bloguri care sunt foarte importante pe care nu am ce comenta dar le citesc foarte mult, articol cu articol si intervin daca chiar am ceva de adaugat..

  Răspunde
 5. Am articole cu ceva comentarii si am articole cu doar 2-3 comentarii … dar daca ma uit prin statistici uneori constat ca un articol asa, mai necomentat, are multe vizualizari si aduce vizitatori pe blog la mult timp dupa ce a fost scris si publicat.
  Ca nespecialist ce3 concluzie sa trag :
  – ca am scris prea bine articolul si nu mai e loc de comenat ?
  – ca are un titlu supermeserias si din acest motiv atrage vizite ? (pai nu prea am articole cu titluri de genul “soc si groaza”)
  – sau sa-mi vad de treaba in continuare fara sa ma stresez prea mult din cauza statisticilor ?

  Răspunde
  • Eu stiu ca tu si un echilibru bun intre frecventa si calitatea articolelor publicate si comentariile pe slte bloguri. Eu mi-as vedea de treaba in continuare, in locul tau :)

   Răspunde
 6. Interesant articol. Sa stii ca e spinoasa problema. Sunt unii care abuzeaza, cu comentarii inutile la orice articol, insa eu obisnuiesc sa am o opinie in privinta multor lucruri. Daca cred ca pot sa imi exprim parerea atunci o fac, indiferean daca par sau nu spammer :)

  Răspunde
 7. Mai multe comentarii pe blog? Articole interesante… faptul ca comentezi la altii n-are nici o relevanta…

  De exemplu la tine articolele legate de beuaty galati aduna cele mai putine comentarii pe cand altele… vezi diferenta?

  Răspunde
  • Păi exact asta am scris și eu în articol, despre articolele mele legate de aBeauty și diferențele dintre ele și celelalte. Momentan și eu marșez pe conținut, dar trebuie să-mi fac timp și de comentat, că e păcat să nu cunosc lume nouă.

   Răspunde
  • Însă trebuie mereu completată cu articole de calitate și interesante pentru vizitator. Că nici 100 de comentarii de complezență nu-s bune. Gen, ce tare, ai dreptate, bravo etc. Adică, aprecieri sau dezaprobări fără motivare sau adăugiri.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.