La interviul de angajare

Sunt foarte multe siteuri şi bloguri care scriu despre cum să te comporţi la un interviu de angajare, cum să te pregăteşti pentru un interviu de angajare şi ce nu trebuie sub nici o formă să faci la un interviu de angajare. Am hotărât totuşi să scriu acest articol pentru că multă lume caută un set de aspecte sub formă de listă, toate la un loc, nu împărţite în zeci de articole.

La interviul de angajare

Zilele trecute vorbeam despre acest subiect cu Roxana, o colega de-a mea din departamentul de Resurse Umane, şi ne-am dat seama că putem forma o listă destul de lungă de aspecte care ţin de succesul unui interviu de angajare. Indiferent de postul vizat, atenţia la detalii este apreciată întotdeauna de persoanele care se ocupă de recrutare. Poate eşti cea mai bună persoană pentru postul respectiv, dar un set de greşeli puerile te pot face să nu-l obţii. Ar fi păcat.

Gândeşte-te că într-o jumătate de oră sau o oră, cât durează un prim interviu de angajare, cei care se ocupă de recrutare nu îşi pot forma o părere completă despre tine indiferent câte întrebări ţi-ar pune. Orice lucru care „îţi scapă” te poate dezavantaja foarte uşor. Despre cum faci un CV bun am scris deja în acest articol. Despre câteva reguli despre interviul de angajare, urmează să scriu în acest articol. Să începem (ordinea nu are relevanţă).

  1. Nu fuma înainte de a intra la interviu. Vei mirosi urât chiar dacă vei susţine interviul tot cu nişte fumători.
  2. Nu mânca copios înainte de interviu (în nici un caz chestii care miros). E bine să nu-ţi fie deloc foame înaintea şi în timpul interviului, dar nici nu trebuie să mănânci înainte cu jumătate de oră.
  3. Nu mesteca gumă în timpul interviului.
  4. Îmbracă-te adecvat (business sau smart casual). Fără pantaloni scurţi, fără papuci, fără tricouri sclipitoare sau cu mesaj.
  5. Pregateşte-ţi hainele cu o zi înainte de interviu şi probează întreaga ţinută astfel încât să te asiguri că te simţi confortabil.
  6. Ai grijă la igiena personală până în cel mai mic detaliu. Macul dintre dinţi, transpiraţia şi  mirosul acesteia nu este deloc apreciat :).
  7. Nu te da cu o tonă de parfum înainte. Mai degrabă miroşi a săpun decât a parfum puternic (unii oameni au alergie sau repulsie la diverse mirosuri – nu risca).
  8. Nu întârzia niciodată. Dacă întârzii, mai degrabă nu mai vii deloc. Oricum nu mai ai nici o şansă să obţii postul (poate doar dacă cel care recrutează e disperat sau dacă împărtăşeşte şi promovează non-valoarea „întârziatului„).
  9. Ca să fii sigur că nu întârzii şi că nu întâmpini probleme, mergi cu o zi înainte la locaţia interviului ca să vezi unde se află cu exactitate. Dacă nu poţi face asta, studiază harta şi fă-ţi un plan să ajungi la timp.
  10. Nu minţi. Angajatorii pot cere întotdeauna recomandări, iar dacă ai avut mai mult de un loc de muncă înainte, poţi fi prins imediat.
  11. Dacă declari că ai anumite valori, atunci demonstrează că le ai. Nu-ţi schimba declaraţiile la 5 minute.
  12. Nu fi arogant şi obraznic în interviu. Angajatorii vor personalităţi puternice şi oameni cu iniţiativă, dar nu vor sub nici o formă mârlani.
  13. Nu îţi vorbi de rău fostul angajator. Dacă ai ceva negativ de povestit despre jobul anterior, fă acest lucru într-un mod cât mai obiectiv cu putinţă.
  14. Nu veni însoţit la interviu. Dacă te aduce cineva, atunci roagă persoana respectivă să te lase la câteva străzi distanţă ca să nu se observe că ai venit însoţit.
  15. Nu exprima prejudecăţi în timpul interviului şi încearcă să fii cât mai natural posibil. Gândeşte-te că vei fi angajat. Dacă vei fi o cu totul altă persoană la locul de muncă, lumea nu va avea niciodată încredere în tine.

Cum spuneam şi la începutul acestui articol, aceste informaţii despre interviul de angajare se găsesc pe majoritatea siteurilor de specialitate. Ce-i drept, în articole separate pe care trebuie să le alegi cu atenţie. Din păcate, unii nici nu se obosesc să caute, să citească şi să ţină cont de câteva astfel de sfaturi elementare. Că dacă s-ar obosi, nu s-ar mai povesti :).

Voi ce aţi adăuga la lista de mai sus?

Hai să completăm acest articol cu cât mai multe opinii astfel încât să fim de ajutor unui om care caută sfaturi pentru interviul de angajare şi ajunge aici.

Plusul de valoare îl vor da mereu comentariile.

2 comentarii la „La interviul de angajare”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.