iPad mini, un aliat mic şi puternic

Cu sprijinul celor de la evoMAG am primit un iPad mini în teste timp de câteva zile bune, suficiente cât să-mi fac o părere pertinentă şi suficiente încât să nu-mi fi dorit să îl dau înapoi :).

Cu siguranta îmi voi cumpăra şi eu o astfel de jucărie la un moment dat, pentru că odată ce începi s-o foloseşti, e greu să te mai desparţi de ea.

În primul rând, ţin să vă anunţ că acesta nu trebuie considerat neapărat un review şi nu pretind că ar fi aşa ceva. Pur şi simplu asta am simţit eu că trebuie să marchez în prezentarea produsului pe care tocmai l-am avut în teste. În ceea ce priveşte specificaţiile tehnice, am evitat să le enumăr aici pentru că ele sunt disponibile pe toate drumurile, mai ales pe pagina de produs de la evoMAG, al cărui link îl aveţi mai jos. Consider că înainte de a vedea specificaţiile, merită să vă formaţi o opinie generală despre produs şi abia mai apoi să analizaţi caracteristicile la sânge. Şi nu doar în cazul acestui iPad.

Model

Modelul pe care am avut oportunitatea să-l testez, este un iPad mini de 16GB, negru, Wi-Fi only, care poate fi cumpărat de pe evoMAG cu pretul de 1.628,81 lei. Dacă doreşti să mai vezi şi altceva, poţi consulta secţiunea tablete de pe evoMAG, însă iPad mini sigur merită luat în calcul.

Ambalaj

Imediat cum am văzut cutia, mi-am adus aminte de conceptul simplist cu care îşi ambalează Apple produsele. Linii simple de design într-o cutie subţire şi compactă. Pe lângă iPad mini, cutia conţine un cablu USB Lighting (noul standard Apple), un încărcător USB care se conectează la respectivul cablu şi manualele de utilizare.

Design

După ce pui mâna pe un astfel de dispozitiv, este inevitabil să nu remarci calitatea şi atenţia la detalii pe care au acordat-o producătorii. Este o tabletă uşoară, care poate fi ţinută într-o singură mână şi care poate fi operată uşor cu ambele mâini, fără a fi sprijinită pe o masă.

Totuşi, recunosc că dacă mi-aş lua un iPad mini, aş alege neapărat şi un accesoriu de protecţie precum smart cover, că e păcat să nu-l protejezi din start.

Mod folosire

În prima zi am încărcat tableta la 100% şi am început să o folosesc ca un aliat de business. Toţi cei care au deja un produs Apple ştiu că nu produsul în sine prin caracteristicile sale face diferenţa, ci experienţa de utilizare a acestuia oferită în mare parte de sistemul de operare iOS, dar într-o anumită măsură şi de design. Pentru că oricât de performant ar fi un anumit device, dacă nu iţi face plăcere să-l vezi şi să-l atingi, degeba are specificaţii tehnice cu duimul.

Apoi, am continuat folosirea tabletei şi acasă, realizând diverse operaţiuni normale, pe care le-ar realiza orice utilizator obisnuit.

Mail

M-am îndrăgostit de clientul de mail şi de uşurinţa cu care poţi să primeşti, să citeşti, să scrii şi să organizezi mesajele email. Totul este foarte intuitiv. Dacă ai mai folosit produse Apple, te adaptezi instant. Dacă nu ai mai folosit produse Apple, te adaptezi în câteva ore. Atât cu utilizarea aplicaţiei de mail cât şi cu utilizarea tabletei în general.

Aplicaţii

Magazinul iOS de aplicaţii are foarte multe opţiuni din care poţi alege. Există atât aplicaţii gratuite, cât şi aplicaţii care se plătesc, însă te poţi descurca fără probleme doar cu cele gratuite. Deci, zvonul precum căruia la produsele Apple toate aplicaţiile costă bani, e doar un simplu zvon. Sunt convins că mulţi dintre voi ştiţi deja asta, dar am ţinut să precizez pentru cei care doar au auzit în treacăt despre acest aspect.

Toate aplicaţiile care funcţionează pe un iPad 4th generation, sunt concepute să funcţioneze perfect şi pe un iPad mini. Nu sunt probleme de compatibilitate nici în cazul aplicaţiilor destinate exclusiv iPhone pe care doreşti să le iei cu tine şi pe iPad. Chiar dacă unele aplicaţii nu au şi versiune de iPad, acestea vor fi rulate într-o rezoluţie compatibilă cu posibilitatea de a fi redimensionate cât tot ecranul.

Filme

Chiar dacă nu oferă rezoluţie full HD, iPad mini redă filmele de pe YouTube suficient de bine încât să uiţi de acest aspect. Concluzia ar fi că merită să te orientezi către o tabletă full HD doar dacă ţii musai la acest aspect şi chiar te foloseşti frecvent de această performanţă.

În rest, poţi vedea filme online subtitrate în româna de pe destul de multe siteuri romaneşti. Fără să instalezi vreo aplicaţie specială. Chiar dacă acele siteuri practică pirateria, iar eu nu încurajez acest lucru, asta nu înseamnă că tableta nu le poate rula, mai ales că multe siteuri de gen nu se mai bazează de mult pe Java.

Display

Un cunoscător bun va resimţi imediat lipsa display-ului Retina. Probabil, lipsa unui astfel de display este cel mai mare dezavantaj al acestei tablete. Nu mă înţelegeţi greşit, display-ul are o calitate care concurează fără probleme cu ecranul unei tablete similare, însă eu m-am obişnuit cu Retina display pe iPhone-uri de vreo 2 ani încoace şi am remarcat imediat acest dezavantaj al iPad mini. Nu e deranjant, însă ştiu că există ceva mai bun şi de obicei eu caut cele mai bune lucruri. Probabil, lipsa unui display Retina a făcut ca iPad mini să aibă un preţ mult mai mic comparativ cu o tabletă iPad cu display Retina.

Tot la capitolul dezavantaje ar putea fi trecută şi rezoluţia. Deşi este o rezoluţie corectă, raportată la dimensiunea tabletei, există tablete concurente care au rezoluţie mai bună. Nexus 7 ar fi un exemplu.

Productivitate

Chiar dacă nu este tocmai la îndemână să faci tabele complexe în Excell pe o tabletă, indiferent de sistemul acesteia de operare (n-am testat Windows încă), asta nu înseamnă că nu poţi citi rapoartele Excell primite pe mail sau că nu poţi realiza chiar tu diverse tabele simpluţe cu formule, rânduri şi coloane multiple, etc. Din păcate, iPad mini nu vine preinstalat cu o astfel de aplicaţie de editare şi îţi va permite doar să vizualizezi cele mai des folosite fişiere office, însă ai în App Store atât variante gratuite, cât şi variante cu plată, pentru a face mai multă editare office.

Aceeaşi poveste şi cu alte tipuri de fişiere precum documente Word sau prezentări Power Point. De menţionat că o astfel de tabletă poate fi extrem de utilă şi unui om care trebuie să susţină destul de des prezentari PPT şi e mai mereu pe drumuri. Îţi faci prezentarea pe iPad (poţi cumpăra aplicaţia Keynote dacă vrei neapărat soluţia Apple) sau o încarci pe iPad (ţi-o trimiţi pe mail în ce format vrei şi o salvezi în Keynote). Apoi conectezi iPad-ul mini la videoproiector cu un cablu adaptor pe care îl cumperi separat şi cam asta e.

E foarte uşor să redactezi text de pe această tabletă. Spre exemplu, acest articol este scris de pe iPad mini prin intermediul aplicaţiei WordPress pentru iOS. Dacă scrierea unui articol prin intermediul aceleiaşi aplicaţii de pe un smartphone este un „pain in the ass„, de pe această tabletă a fost o plăcere. Singurele lucruri pe care le-am făcut ulterior de pe PC au constat în adăugarea şi aranjarea imaginilor, un pic de formatare de text, plus adaugarea diacriticelor. Atât.

Conectivitate

Modelul pe care l-am primit eu în teste se poate conecta la internet doar prin reţele Wi-Fi, neavând şi un slot pentru o cartelă SIM (nanoSIM). Există totuşi şi varianta de iPad mini cu SIM care iţi permite conectarea la internet prin reţeaua operatorului de telefonie mobilă atunci cand nu ai la dispoziţie o reţea Wi-Fi. E mai scumpă, dar dacă eşti des pe drumuri, s-ar putea să merite.

Dar cum sunt reţele Wi-Fi mai pe toate drumurile, acest aspect nu ar fi un incovenient prea mare. Probabil, un inconvenient mai mare ar fi lipsa modului GPS în varianta Wi-Fi only, modul GPS care se regăseşte însă în variantele cu cartelă SIM. Asta nu înseamnă că tableta nu se foloseşte de serviciile de localizare, însă o face doar prin intermediul conexiunii Wi-Fi în cazul modelului Wi-Fi only. Concret, modelul doar cu Wi-Fi n-are şi GPS, pe când modelul şi cu Wi-Fi şi cu cartelă SIM are şi modul GPS. Probabil e o chestie tehnică, pentru că acest aspect se regăseşte la mai multe tablete, nu numai la cele produse de Apple. Sau poate e doar o chestie de costuri, astfel încât tabletele doar cu Wi-Fi să fie comercializate la un preţ mai mic.

Şi dacă iţi crapă măseaua şi esti prins în trafic, de exemplu, poţi să transformi smartphone-ul tău (indiferent că e Apple, Android, Windows, etc.) într-un hotspot wireless şi să conectezi iPad-ul la el, ca să citeşti ştirile sau postările de pe Facebook & Twitter pe un ecran mai mare.

Revenind la conectivitate, trebuie să menţionez că iPad mini ştie să se conecteze şi la reţele Wi-Fi pe 5GHz, nu numai pe 2,4GHz, adică pe standardul cel mai întâlnit acum. Asta nu înseamnă neapărat că o reţea Wi-Fi pe 5GHz oferă o acoperire mai mare sau o viteză mai bună, însă pentru că nu este folosită deocamdată de atât de multe dispozitive, e mai liberă şi poate oferi atât stabilitate cât şi, implicit, viteză mai bună uneori. Am un astfel de router în casa, dar n-am simţit niciodată diferenţe considerabile de performanţă. Atât pe 2,4GHz cât şi pe 5GHz mi-a mers netul la fel de bine mereu.

Nu am să public print screen-uri cu testele de viteză pentru că rezultatele acestora ţin mai mult de providerul de internet în acest caz.

Foto & video

Eu nu sunt un fotograf bun nici dacă îmi dai cel mai tare dispozitiv. Pur şi simplu nu am talent la fotografiat sau la filmat chiar dacă mă mai chinuie talentul uneori :). Aşa că n-am să public miliarde de poze făcute cu tableta aşa cum sunteţi obişnuiţi să vedeţi prin alte prezentări. Vă dau doar câteva.

Camera foto de 5MP cred că este aproape identică cu cea de pe iPhone 4, deci este o cameră foto foarte buna. iPad mini poate realiza şi videoclipuri in format HD, iar camera frontală este foarte ok în convorbirile video, atât pe FaceTime cât şi pe Skype.

Totuşi, mie personal mi se pare destul de nasol şi ciudat să faci poze cu o tabletă, indiferent că e de 7,9 inchi (ca iPad mini) sau mai mare. Este incomod. Poate doar la nevoie. Însă nu acelaşi lucru îl pot spune şi despre vizualizarea fotografiilor pe un iPad mini, aspect care e o adevărată placere. În plus, poţi să pui iPad-ul în modul „ramă foto digitală” şi să îl ţii pe mobilă ca să te uiţi la fotografiile dintr-un anumit album. Pe acelaşi sistem îl poţi face şi ceas :).

Navigare pe internet

Asta e adevarata plăcere pe care o oferă o tabletă în general, iar iPad mini satisface această plăcere cu brio. Indiferent că navighezi pe pagini optimizate pentru dispozitive mobile sau pe pagini neoptimizate, vei obţine o experienţă de navigare foarte plăcută, mai ales că totul este gândit să fie uşor şi intuitiv în acest proces.

După ce navighezi pe internet de pe un iPad mini, nu-ţi mai vine să pui mâna pe smartphone ca să faci acelaşi lucru. Şi asta cumva creează un avantaj pentru că iţi măreşte autonomia smartphone-ului nemai foindu-l atât de mult pe internet :). Acum ai tabletă ca să faci asta şi e destul de greu s-o laşi din mână :).

Aplicaţiile de Facebook şi Twitter pentru iOS sunt foarte bine realizate şi primesc deseori update-uri. Un om care stă pe Facebook regulat va fi încântat să facă acest lucru de pe un iPad mini. Aceeaşi poveste şi în cazul Twitter, chiar dacă această reţea de socializare te duce cu gândul mai degrabă la folosirea de pe un dispozitiv mai micuţ, precum un smartphone.

Gaming

iPad mini este o tabletă cu care poţi juca jocuri fără probleme. De la micile joculeţe nevinovate până la jocuri care solicită un pic tableta. Am testat Infinity Blade II pe iPad mini şi a funcţionat fără probleme. Având în vedere acest aspect, nu a mai avut rost să testez şi alte jocuri.

Ebook reader

O tabletă este folosită deseori ca ebook reader. Pe lângă faptul că iPad mini are dimensiunile unei carţi autentice, experienţa de citire este pe măsură. Şi spre deosebire de modelele Amazon Kindle mai vechi care nu vin cu luminozitate la pachet, iPad mini este o soluţie bună pentru a citi cărţi şi noaptea, când nu ai nici o lumină aprinsă în cameră.

Dacă nu te mulţumesc cărţile oferite de Apple, deşi vei avea parte de o ofertă destul de variată atât în română cât şi în engleză, poţi să instalezi aplicaţia Amazon Kindle pentru iPad şi să-ţi aduci toate carţile sau pdf-urile pe această tabletă.

Sharing şi conturi

Dacă ai deja un cont iCloud pe care îl foloseşti pe un alt dispozitiv Apple, în mai puţin de 5 minute poţi să-ţi transformi noul iPad mini într-un dispozitiv de lucru, fără să mai fie nevoie să faci alte setari suplimentare. Dacă nu, îţi poţi face un cont iCloud foarte uşor.

Eu, spre exemplu, m-am conectat cu datele de pe contul iCloud folosit pe iPhone şi într-o clipită am avut tot ce aveam nevoie pe iPad mini. Contacte, mailuri, aplicaţii, jocuri, etc.

Cel mai fain este că poţi jongla între dispozitive fără să te încurci. Un iPad mini, împreună cu un iPhone sau cu alte produse Apple, poate face parte dintr-un ecosistem foarte uşor de folosit, dar în acelaşi timp şi foarte funcţional.

Autonomie

Dacă obişnuieşti să iţi foloseşti telefonul ca pe un „birou mobil„, nu mai e nevoie să faci asta odată ce ţi-ai luat un iPad mini. Practic, toate sarcinile office pe care le realizai pe smartphone le vei realiza de pe tableta, uitând că ai şi un telefon care navighează foarte bine pe internet.

De la tastarea texteleor mai lungi şi până la vizualizarea rapoartelor, iPad mini işi face mult mai bine treaba decât orice smartphone existent pe piaţă. Şi pe lângă faptul că vei caştiga autonomie pentru smartphone-ul pe care nu îl mai foloseşti atât de intens, vei avea parte de o autonomie rezonabilă pe tabletă.

La prima utilizare am rupt tableta în două. Am utilizat-o aproape continuu pe diverse task-uri precum mult, foarte mult, mail, navigare pe internet, comentarii pe bloguri, analize de rapoarte Excell, realizare fotografii, vizualizare filme atât prin streaming online cât şi prin intermediul player-ului integrat, scris acest articol pe blog, instalare aplicaţii, jucat jocuri, etc.

Apoi, am folosit tableta în ritm normal. Ba un mail, ba un Facebook, ba citit multe articole de pe internet, ba adăugat comentarii pe bloguri, ba jucat câte un joculeţ, etc.

Nu zic că are cea mai tare autonomie din lume, dar dacă ar fi să mă rezum la o concluzie, aş putea spune că te ţine lejer o zi de lucru – 8-12 ore (indiferent cât îi dai in gură), poate chiar două zile în cazul în care ai treabă mai puţină pe ea. Cele doua print screen-uri pot arata diferenţa dintre utilizarea în ritm alert şi utilizarea normală. Nu am închis niciodată netul sau serviciile de localizare. Am utilizat mereu tableta cu toate serviciile pornite, mai puţin bluetooth.

Blană” – 9 ore şi 17 minute de utilizare continuă – 19 ore şi 12 minute stand-by

Normal – 12 ore şi 33 de minute de utilizare continuă – 2 zile şi 10 ore de stand-by

Concluzii

iPad mini poate fi un aliat mic şi puternic dacă nu ai bani să investeşti într-un iPad mai mare. Din contră, dimensiunile reduse pot fi de multe ori un avantaj în decizia de achiziţie. Sub nici o formă nu poate fi achzionată ca un laptop replacement, însă poate fi o extensie extraordinară pentru task-urile care iţi ocupă 80% din timp pe un laptop (dacă te rezumi de obicei la chestii simple, nu la producţie).

+ dimensiunile reduse
+ preţul mult mai accesibil comparativ cu alte produse Apple
+ sistemul de operare iOS
+ autonomia decentă
+ display tactil foarte precis
+ redactare de texte foarte facilă
+ materiale de foarte bună calitate şi plăcere în utilizare
+ poate provoca dependenţă :)

– nu are Retina display
– apar destul de repede urme pe ecran dupa folosirea intensă
– rezoluţia display-ului putea fi mai bună, comparativ cu anumite produse concurente
– durează destul de mult pană se încarcă de la 3% la 100 %
– trebuie neapărat să-i cumperi o husă de protecţie ca să te bucuri de ea pe termen lung
– incompatibilitate 100% cu unele aplicaţii de iPhone
– preţul poate fi şi un punct forte, dar şi un punct în minus
– nu are perspective de full laptop replacement

20 de comentarii la „iPad mini, un aliat mic şi puternic”

 1. Buna seara,as dori sa-mi dati un sfat in urmatoarea achizitie pentru facultate:doresc FEAA iasi Business Administration)si nu stiu daca sa-mi cumpar un Ipad mini sau un laptop TOSHIBA Satellite C855-2FV.Pentru ce ati opta si de ce?

  Răspunde
  • Aș merge clar pe varianta laptopului. Pentru că e mult mai util în producție. Vei avea de făcut proiecte. Tableta e un aliat mic și puternic doar dacă ai un laptop deja, adică vine bine în completarea lui. Dar dacă nu ai laptop, i-ați unul mai întâi.

   Răspunde
    • Laptopurile cu cea mai bună autonomie sunt ultrabook-urile. Uite o ofertă aici http://bit.ly/1f8nVpl Unele pot ține și până la 5-8 ore doar pe baterie. În plus, sunt foarte ușoare, deci foarte simplu de transportat. Din punct de vedere productivitate toate sunt cam la fel. Depinde ce vrei să faci pe el. Spre exemplu, dacă vrei să faci grafică și animații 3D ar trebui să-ți iei ceva cu placă video separată, mult mai puternic. Dacă faci multe calcule matematice ar trebui să cauți unul cu tastatură numerică în partea dreaptă.

     Dacă nu ai cerințe speciale și vrei doar ca laptopul să fie rapid, subțire, să-i țină mult bateria, să fie ușor și să arate foarte bine… atunci un ultrabook ar fi soluția.

  • Iti vor analiza blogul. Daca nu e pe gustul lor sau nisa dorita si nu prezinti incredere, nu iti vor trimite nimic. Pentru incredere trebuie sa ai un pic de vechime si sa fii identificabil in mediul online.

   Ti-l trimite nesigilat pentru ca e un model de teste. Se va da pe proces verbal in care iti asumi ca il returnezi intact la data stabilita.

   Răspunde
 2. RCD 310 VAG si iPad Mini, geniala poza aia, iar urmatoarea pe sistemul ” iti iau locul cat de curand :-„, dar astia de la VW prefera Nokia momentan „. Lasa-nd gluma la o parte am avut si eu parte de putina joaca cu el in Roma la AppleStore si chiar merita, pretul nu este exagerat, iar in afara de diagonala ( careia eu nu ii simt lipsa ) este cel putin la egal cu Note 2 ( privind functionarea si nu specificatiile ). Deci cum ar spune unii in sfarsit scoate Apple ceva ieftin.

  Foarte frumoasa prezentarea. Nu stiu daca tu te-ai remarcat, insa din 2011 cand colaboram noi si pana acum te-ai schimbat foarte foarte mult in bine.

  Răspunde
 3. Am avut-o si eu in teste, am butonat-o putin. Nu mi se pare wow, dar probabil ca din cauza faptului ca eu-s cu butoanele, nu cu gadgeturile cu touch. :D

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.