Cum întreținem bateria la un laptop

De curând mi-am luat un MacBook Pro de 13 inchi. Iar bateria e unul din punctele sale forte. Puncte forte pe care nu aș vrea să le pierd prea curând. Așa că am început să scotocesc internetul cu privire la bunele practici legate de întreținerea bateriei.

În cele ce urmează voi centraliza sfaturile legate de întreținerea bateriei la MacBook Pro. De reținut că MacBook Pro are acumulator LiPo. S-ar putea ca sfaturile de întreținere a bateriei să nu se aplice pentru toate tipurile de laptopuri. Dar dacă ai un laptop cu baterie LiPo sunt convins că se aplică.

La urma urmei este vorba despre hardware, nu software. Deci acumulatorii LiPo sunt la fel peste tot. Sau cel puțin așa cred. Vă atenționez că în acest articol am să ating și câteva mituri legate de cum să întreții bateria unui laptop. De asemenea, voi scrie doar despre bunele practici legate de întreținerea unei baterii de laptop, nu voi scrie despre cum să faci să te țină mai mult bateria la laptop. E o mică diferență.

Dacă ții laptopul conectat la priză des, bateria se va uza mai repede. E un mit. Poate cel mai mare mit. Nu mai amintesc că vorbim de baterii LiPo, da?

Specialiștii recomandă să ții conectat laptopul în priză cât de des poți. Cu mențiunea ca de două ori pe lună să-l folosești pe acumulator măcar până se descarcă la 50% sau 40% sau mai puțin (nu cu mult mai puțin – vă zic imediat).

Evitați descărcarea completă sau sub 15%. În timp, acest lucru afectează acumulatorul (dacă ajungi des la sub 15% – subliniez des – dacă se întâmplă rar nu e nici un fel de problemă). Dacă plănuiești să nu folosești laptopul o perioadă (îl depozitezi) nu îl lăsa nici complet încărcat nici complet descărcat (sau sub 15%). Pentru că poate afecta acumulatorul. E suficient să-l depozitezi încărcat la 50%. Un ultim sfat ar fi să nu supui laptopul la temperaturi extreme. Nici prea cald, nici prea frig. Dacă îl folosești în zone cu temperaturi cuprinse între 10 și 25 de grade Celsius e perfect. De asemenea, ferește-l de zone cu umiditate crescută (cum ar fi bucătăria – atenție!).

În concluzie, folosește-ți laptopul cum ai nevoie ținând cât de cât cont de sfaturile de mai sus și nu ar trebui să ai probleme. Regulile mai pot fi încălcate. Cuvântul cheie e des – adică să nu încalci regulile respective des. Nu ezitați să completați cu sfaturi în câmpul de comentarii.

Cum intretii acumulatorul la laptop

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

4 comentarii la „Cum întreținem bateria la un laptop”

 1. Salutare! Gabriel dupa cum spuneam am zis ca te anunt ce au zis cei de la Apple dupa ce i-am contactat in legatura cu bateriile macbook-urilor.
  Ei mi-au spus asa. Indiferent daca descarci laptopul pana la 5% sau sub 90%, cand il incarci inapoi se inregistreaza ca un ciclu complet al bateriei. Ei nu recomanda descarcarea laptopului doar putin si apoi sa il incarci inapoi deoarece irosesti cicluri ale bateriei degeaba. Cateodata o sa observi ca laptopul nu o sa se incarce pana la 100% chiar daca stai cu el in priza. Acest lucru este un fel de ajutor al sistemului de operare pentru a reduce cicluri ale bateriei. E facut in asa fel incat sa te ajute daca vede sistemul de operare ca faci multe cicluri.
  Motivul pentru care am contactat eu support-ul celor de la apple a fost ca sa imi spuna daca e ok sa las laptopul in priza acasa cand ma uit la un film sau lucrez pe ceva proiect. Aveam retineri sa fac acest lucru deoarece la vechiul meu laptop, tinand-ul doar in priza, dupa 6 luni bateria a fost distrusa si nu statea pornit decat in priza. Ei mi-au spus ca e de preferat sa tii laptopul in priza atunci cand faci ceva ce solicita mai multa performanta de la procesor sau de la placa grafica. Ei mi-au recomandat ca atunci cand ma uit la filme acasa sau lucrez la birou sa las laptopul in priza ca sa nu irosesc cicluri ale bateriei. Problema este insa ca daca fac acest lucru sa ma asigur ca am si momente cand folosesc laptopul pe baterie. Au spus ca, la fel ca orice produs electric, si laptopul trebuie descarcat si incarcat cateodata asa ca dupa ce le-am explicat rutina si programul meu zilnic mi-au recomandat asa:
  Cand sunt la facultate sau la munca sa folosesc laptopul pe baterie deoarece imi ajunge mai mult decat trebuie (dupa o zis de 6 ore la facultate si inca 4 la jobul part-time la care am nevoie de laptop ajung acasa cu undeva la 30% baterie, minim 20%, atunci cand am mult de lucru pe el) si sa stau cu el in priza dupa aceea acasa cand lucrez la birou sau ma uit la ceva seriale sau filme. Apple garanteaza o functionare normala a bateriei pana la 1000 de cicluri. Eu folosind laptopul doar pe baterie atata timp am irosit deja 34 de cicluri stand acasa uitandu-ma la filme sau lucrand in pages sau word. 34 de cicluri nu sunt asa multe dar daca nu ai grija pot fi irosite si mai multe.
  Concluzia este urmatoarea: Foloseste laptopul acasa cand e pe birou sau in pat uitandu-te la seriale/filme in priza si lasal pe baterie atunci cand esti “on the go” si ai nevoie de portabilitate si nu sa umbli cu incarcatoare dupa tine. Nu face prostia sa incarci laptopul daca il vezi ca e la 80-90% ca sa fie 100% inainte sa pleci de acasa pentru ca ala e un ciclu irosit. Mai mult ca sigur ca o sa iti ajunga si cu 80-90% iar daca nu ia in cel mai rau caz incarcatorul cu tine chiar daca e inconvenabil, parerea mea.
  Eu planuiesc sa ma folosesc de acest macbook destul de multa vreme deoarece la cat costa unul nu o sa imi permit pentru o perioada destul de mare sa il schimb, asa ca am grija de baterie cat de mult pot sa nu cedeze pentru ca sunt destul de scumpe de schimbat.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.