Înainte să dai share, verifică sursa!

În primul rând cred că acest articol merită un share. Ca să ajungă la prietenii care dau share la surse neverificate. Internetul e o poartă de comunicare instant. Ar fi păcat să ne batem joc de ea. Pentru că putem dezinforma cu cele mai bune intenții.

Internetul este foarte dezvoltat în România. Și se dezvoltă în continuare. Dacă acum câțiva ani doar noi, oamenii de online, aveam conturi pe toate rețelele de socializare, acum au conturi și unele persoane mai puțin experimentate decât noi. Și acele persoane merită să știe adevărul.

Uneori ține de logică și bun simț să nu dai share la ceva. Logica, rațiunea și bunul simț împiedică oamenii să dea share. Dar mai sunt și ăia care abia așteaptă o teorie a conspirației ca să dea share la ceva. Un reptilian, un OZN, un Boca, un ”ministrul x e gay și membru MISA” etc. Dragii mei, așa cum sunteți ce mâncați, sunteți și ce dați share. Imaginați-vă paralela asta comparativă. Merită share :)

Sunt o grămadă de site-uri de rahat care fac bani pe spatele vostru. Dacă un site are mai multe reclame decât prevede legea, e clar. E site de rahat. Indiferent că e sursă sigură sau nu. Și nu mă refer la știrea în sine. Mă refer la felul cum este prezentată.

Majoritatea siteurilor care vă prezintă știri pe care nu le puteți rata folosesc clickbait. Adică ”momeală de click”. Asta înseamnă că fac un titlul și o descriere atractivă ca să dai click și să citești. Mă credeți sau nu, uneori și eu cad în plasa asta. Curiozitatea a omorât pisica.

De ce o fac? Pentru trafic. Ca să dai click și să citești. Ca să dai share și să citească și alții. Ei vor câștiga bani din reclame așa cum ne străduim și noi, bloggerii, cu niște conținut relevant uneori. Însă siteurile alea exagerează grav. Și mă mir că nu vă simțiți prost după ce ați intrat pe ele în urma unei super știri sau ”dezvăluiri” pe care ați dat click. Oameni buni, nu mai dați share la prostiile astea. Sunteți mai deștepți!

Listă site-uri îndoielnice

Și Mihai a încercat să vă explice aici. O s-o fac și eu. Nu mă refer la conținut. Mă refer la titluri și la manipulare. Cum se întâmplă ceva, cum siteurile astea întorc pe toate părțile subiectul ca să facă trafic mort. Trafic mort = trafic de la proști care nu convertesc niciodată în vânzări (poate așa învață și ei ceva).

Nu mă înțelegeți greșit, nu vă face nimeni proști. Poate nu ați știut. Nici eu n-am știut și nu știu multe. Dar vreau să învăț. Vorba aia, oamenii proști au certitudini, nu păreri, și dacă asculți cu atenție îți și explică cum stă treaba. Oamenii deștepți au îndoieli.

Mulțumită verificasursa.ro avem următoarele informații. Totul e copy/paste de la ei. Au tot creditul și tot respectul din partea mea. Mulțumesc!

cocoon.ro 

Cu motto-ul “Conspiratii indeplinite”, coconul Leonida e fata cu reactiunea pe mai multe paliere: Rapire, serialul Sosirile, Reptilieni, Biblie şi multe altele, dar toate înfăptuite. Incoerenţa domneşte mai pompos decât Regele Soare. Atenţie la click-urile de pe site. Navigarea printre atâtea teme de senzaţie e dificilă, duşmanii pândesc la tot pasul. Astfel, e posibil să aflaţi, volens-nolens, tratamentele naturiste de “dat burta jos”, prin simpla ingerare pe burta goală a unui pahar cu apă dimineaţa. Din păcate, reclamă falsă, mahmurii ştiu de ce.
Culmea, cocoon.ro citează surse, deşi de cele mai multe ori ele fac parte din acelaşi trust de presă depresivă – de pildă, fluierul.ro

 fluierul.ro 

Probabil cel mai prost optimizat site din România. O mare (la)bilă albă pentru comunicarea de criză. În aceeaşi zi, 12 noiembrie, în care Moise Guran a distribuit pe facebook o listă a site-urilor cu teorii conspiraţioniste, fluierul publică un articol (fara link: http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=528143&title=mineriada-online-continua-ong-urile-lui-soros-si-moise-guran-omul-sistemului-cauta-adresele-proprietarilor-ziarelor-aflati-pe-lista-neagra-moise-guran-face-publica-o-lista-a-siteurilor-suspecte-inclusiv-datele-personale-ale-unor-persoane-) în care îl deconspiră pe Moise ca omul sistemului de la Digi24 (???). Probabil e acelaşi sistem care susţine “activistii neobolsevici din ONG-urile lui SOROS”. De altfel, magnatul maghiar se regăseşte constant în titlurile lor, iar poza lui revine obsesiv, deci nu e recomandat să vizitaţi site-ul seara. Cel mai bine, nu-l vizitaţi deloc.

vremuritulburi.com 

Depresia continuă, mai ales pentru că LOVITURA DE STAT A REUSIT! SOROS A DEVENIT OFICIAL NOUL PREMIER AL ROMANIEI! Categoriile sunt: ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile. Dar e mai util să ai mintea de pe urmă (în update-ul articolului menţionat mai sus, autorul citează exact aceeaşi expresie – ironic şi postmodern, comunicare de manual).

nedreptate.net 

Cu articole împotriva lui Oprea, acuzat că a premeditat incendiul din clubul Colectiv şi împotriva lui Iohannis, acuzat că nu doreşte implementarea modelului politic suedez, în care politicienii aleşi nu au imunitate, nedreptate.net e o prezenţă inedită. La categoria monden tronează una dintre fiicele lui Vadim Tudor, a cărei viaţă privată este disecată cu atenţie, dar şi cu discreţie (fara link: http://www.nedreptate.net/2015/08/exclusiv-eugenia-vadim-tudor-iubeste-un.html). 

expunere.com 

Probabil cel mai trendy site din listă. Dacă ai prieteni de peste 50 de ani pe facebook, sigur te-ai întrebat ce-i cu numele ăsta. Au avut un hit recent, scrisoarea lui Tudor Chirilă. Într-un articol recent, optimist cum puţine sunt, autorul expune modelul suedez de care aminteam mai sus. Cuvintele sunt mai reţinute pentru că articolul este preluat de pe ziare.com, dar subiectele similare şi abordările complementare site-ului nedreptate.net îl recomandă drept un partener senior din acelaşi trust.

descrieri.ro 

Site-ul trimite la o pagină de facebook intitulată “Necazurile Românilor”. În titlurile articolelor regăsim multe: TRADARE, IMAGINI APOCALIPTICE, Cutremurator, SOCANT, CENZURA, UMILITOR. Dan Puric e la el acasă.

cunoastelumea.ro 

Gazetă a faptului divers conspiraţionist. Când şi când, iese la iveală jocul lui Soros, cu numele scris de astă dată fără Caps, ceea ce mi se pare SCANDALOS.

activenews.ro 

Un site cu multă compasiune de la Răsărit. Moise Guran e şi aici inamic public, Dan Puric e elogiat. Un titlu pompos anunţă: “Premieră în istoria României: Guvernul va fi condus de un prim ministru pe care-l cheamă JULIEN .Cum se reface la vârful României alianța franco-germană”. Că-l cheamă Dacian, ca pe strămoşi, au uitat. Mai poţi găsi multe alte ştiri de politică externă, toate tratate într-o manieră emoţională, tradegioasă. Bineînţeles, poziţionarea în contra mainstream media e asumată şi transformată în stindard propagandistic.

aflasitu.ro 

Aş vrea să vă pot spune mai multe, dar n-am reuşit să aflu nimic. Site-ul e blocat din motive de securitate.

infoAlert.ro 

Zodii, biserică, dragoste şi ruşi, cu DOVEZI. Dar şi mizerii infame: “Sataniștii din “bârlogul” COLECTIV au primit PEDEPSE EXEMPLARE”, articol care citează un status pe facebook şi e însoţit de imagini din filme gore.

cyd.ro 

Să-i lasăm pe ei să ne spună cine sunt.
“CYD.RO este un site de STIRI structurate ca o ENCICLOPEDIE UNIVERSALA” – cu articole de tipul Cea mai creativă şi cea mai inedită metodă de a curăţa usturoiul în bucătărie.
“Intr-o lume indiferenta, confuza si cu valori rasturnate,CYD.RO este un site de STIRI, avand un altfel de mesaj” – aici au nimerit, cu titlul Cancelarul Angela Merkel urmas a lui Hitler.
“Prin STIRILE de actualitate, prin tonul cald si optimist al realizatorilor si prin interesul pentru problemele cititorilor, CYD.RO este prin informatia care o ofera alaturi de toti cei care au nevoie de un prieten, de putere si de speranta” – optimismul răzbate prin titlul Profetii sumbre despre viitorul tarii facute de parintele Ilarion: “Vin vremuri grele pentru ca s-a imputinat credinta”. Q.E.D.

efemeride.ro 

Un titlu spune ca “Au fost descoperite lucruri misterioase care adancesc misterul piramidelor din Egipt”. Autorii se revendică drept vajnici moştenitori ai civilizaţiei MU, listează punctele energetice ale organismului şi anunţă fel de fel de prostii, pardon, profeţii. Rubricile lor sunt Conspiraţii, Bizar, Descoperă, Istorie, X-Files, Mistere din România…

nationalisti.ro 

Se descriu drept codian incorect politic. Nimic nu putea fi mai concret şi mai adevărat, avem ca exemple aceste titluri: “Veste BOMBĂ pentru cei peste 1 milion de români din Italia! Cipul IMPLANTAT sub piele va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2016! Prim-ministrul Italiei A FĂCUT ANUNȚUL!” şi “Klaus Iohannis – un ANTIROMAN declarat!”. Măcar sunt cinstiţi cu cititorii.

nasul.ro 

O fi televiziunea libera, dar site-ul e de trepanati: “ORA 20.00, la NAȘUL | A FOST ATENTAT !”, “AUTORITATILE au stiut de ATACUL CHIMIC din COLECTIV ! De ce nu au cerut imediat AJUTOR INTERNATIONAL ?”

nuv.ro 

Care titreaza INCIDENTE la protestele #colectiv, cu o poza din 2012. Mai mult, au şi ei triştirile despre cipul implantat în Italia şi despre presupusul atentat din Colectiv, cu toate că se descriu aşa: “Nuv.Ro este un site de stiri care urmareste sa redea utilizatorilor un continut relevant. Vom posta stiri si noutati care o sa va redea zambetul pe buze in fiecare zi”

social-media-romania.eu 

Motto-ul descrie tot: “Sangele Dacilor Striga prin Noi”

searchnewsglobal.wordpress.com 

E practic un blog, dar nu poţi ignora titluri ca RAZBOIUL CU BISERICA AL SCLAVILOR FERICITI. Tinerii revolutionari cu voie de la “sistem”

lovendal.ro 

Și aici sloganul e savuros, “Cel mai bun site de secrete din Romania”. Titlurile urmează un tipar scârbos: După tragedia de la clubul “Colectiv”, pe Internet a şi apărut o “profeţie” a lui Arsenie Boca, conform căreia “România va fi înconjurată de flăcări!” Ce se ascunde în spatele ei?. Product placement-ul e la el acasă: Scapă de magia neagră! Poartă Orgonii Crystal!

ziaristionline.ro 

Intr-un articol conspirativ despre Colectiv citeaza “un observator atent”, numit Info Pescuit, care comentase pe YouTube.

yno.ro 

De la “Prietenii patronilor din Colectiv au fost avertizati sa plece cu 10 minute inainte de tragedie” până la vechea noastră analiză “CEA MAI BUNA IDEE pentru a scoate ROMANIA din criza! Modelul suedez : nici privilegii, nici imunitate, nici indemnizatii speciale PENTRU POLITICIENI!”

caplimpede.ro 

Au mixuri new age de cea mai buna calitate, cum ar fi “Care erau zodiile apostolilor lui Iisus!? legatura gasita de astrologi despre personalitatea fiecaruia!”

secretele.com 

Revine teoria cu apa pe burta goală. Dar şi multe altele: “5 semne ca spiritul unei persoane dragi decedate se afla inca in preajma ta”, “Descopera Personalitatea Dupa Lungimea Degetelor Inelar si Aratator”… Interesant e că ştirile conspiraţioniste nu au loc aici, sfaturile sunt, de altfel, arhi-suficiente.

napocanews.ro 

O altă casă pentru Dan Puric. Şi nu e de mirare, cu titluri ca “Studentă româncă la Londra: Dumnezeu a fost ucis de Occident, VREAU SA MA INTORC ACASA” şi “Călugării de la Schitul românesc Prodromu din Muntele Athos scriu românilor: societatea românească este dirijată de forțe ostile țării împotriva stăpânirii statului și a Bisericii noastre…prilejul instituirii unei noi ordini antihristice în lumea românească”

stirinefiltrate.ro 

Care titrează “Conditii INUMANE! Angajatele unei firme din Iasi poarta scutece la lucru, sa nu mearga la baie!”, cu o fotografie dintr-o fabrică din China şi care reia tema deja clasică a cipurilor subcutanate obligatorii pentru românii din afara ţării.

dzr.org.ro 

Auto-intitulată Departamentul Zero, Organizaţie de cercetare a Conspiraţiilor, Misterelor, Parapsihologiei, Extratereştrilor, Istoriei Omenirii, Energiei Libere şi a Ştiinţei. Nu cred că le-a scăpat ceva. A, ba da, n-au intuit acest atac: “ONG-urile lui George Soros ataca publicatiile si ONG-urile nationaliste din Romania!”

stiri-extreme.ro 

De la extremul optimism conspiraţionist “Alegerile libere din România-o farsă!? Peste 95% participare la turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014” până la extrema prostie “Soros afirmă pe fata că luptă impotriva statului naţional şi organizează un eveniment LGBT în faţa moaştelor lui Brâncoveanu”

ro.blastingnews.com 

La rubrica showbiz, Iulia, un expert în societate, scrie că TOTO CUTUGNO VREA UN DUET CU FLORIN SALAM: “MI-A PLĂCUT MUZICA LUI ȚIGĂNEASCĂ”, iar Daniela Rus, şi ea expert în societate, relatează o declaraţie halucinogenă “AM FOST VIOLATA DE 43.200 DE ORI”

onlinereport.ro 

E locul unde regăsim, la rubrica Opinii 2.0, teoria “Incendiul de la Colectiv, ATAC TERORIST”, formulată pe baza unei analize ŞOC din zona militară. Sursa articolului este obiectiv.info, următoarea poziţie pe listă.

obiectiv.info 

Site care urmăreşte reţeta ştirilor senzaţionale, cu titluri bombastice şi un conţinut moderat, prin comparaţie. E manipulare, mai degrabă decât dezinformare.

dailynewsro.com 

Un singur citat, din articolul “De ce este Ponta mai bun ca Iohannis şi cum a salvat acesta România de 2 ori”: “Va aduceti aminte ca de ziua Armatei Romane s-a intonat prima data imnul American si apoi cel Romanesc. Sau ca America detine controlul 100% cu acte a peste 65% din potentialul Armatei Romane. Vezi Planul secret pregatit pentru Romania – Klaus Iohannis si Vladimir Putin”

soim.ro 

Informaţiile sunt însăilate la grămadă, iar rubrica Dezvăluiri conţine titluri ca “Ipoteză ȘOCANTĂ: S-A Folosit NAPALM În Clubul Colectiv!” şi “Luptătorul Daniel Ghiţă Spune Că Aşa-Zişii Membri Ai Galeriilor I-Au Recunoscut Că Sunt Plătiţi De Partide Să “Spargă” Protestele: “Vor Să Ne Sperie, Să Plecăm Acasă. Nu Trebuie Să Ne Lăsăm Intimidaţi!”

gandeste.org 

Articolul Lista lui Cioloş începe fulminant, cu “Colonia România, anul de grație 2015. După ce duşmanul poporului, Ponta, apoi sbirul Oprea şi nu în ultimul rând călăul nemernic Piedone au fost maziliți, avem în fine un prim-ministru devotat tinerilor frumoși și liberi, denumiți generic “strada”, în persoana tovarăşului Dacian Julien Cioloș”. Gânditorii organizaţi îşi recunosc prietenia cu activenews.ro

recentnews.ro 

Amestecul evident rauvoitor de adevar si minciuna. Reteta e ca titlul conteaza cel mai mult, pentru ca tugulanul da share si-si adauga propriile pareri, fara sa mai citeasca si continutul. Titlul e “Biserica se leapădă de victimele din Colectiv și spune că tinerii au primit ce au meritat: MOARTEA!”

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

9 comentarii la „Înainte să dai share, verifică sursa!”

  1. RO.BLASTINGNEWS.COM cica ar fi o platforma in care cine are cont poate sa scrie stiri. Si in functie de vizualizari primeste niste bani . Asa ca cine vrea sa faca mai multi bani face stiri din astea de tin Dan Diaconesc Direct, In reluare si poate si inregistrat.

    Răspunde
  2. Mulțumesc mult. Mi-am mai clarificat optiunile. Și așa nu frecventam aceste site-uri, din principiu și intuitiv.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.