Hai sa punem spatiu dupa virgula

Apreciez că din ce în ce mai mulți oameni folosesc virgula. Pe bloguri, pe rețele sociale, în mailuri sau în SMS-uri se folosește virgula. Virgula e bună. Face bine la limba română, nu face rău.

O virgulă pusă unde trebuie și cum trebuie poate transmite un mesaj corect. Așa cum tonul face ”muzica” într-o discuție, virgula face ca un mesaj să fie înțeles corect atunci când ne exprimăm în scris. Până aici totul bun.

Însă, o regulă de bază spune că trebuie să pui spațiu după orice semn de punctuație. Inclusiv după virgulă. Folosiți această regulă. Serios. Pentru că de la distanță, un om serios poate să te catalogheze greșit numai după felul cum ai pus virgula sau spațiul de după ea. Sunt oameni care pierd joburi pentru că nu știu să pună un amărât de spațiu după virgulă, punct sau orice alt semn de punctuație. Și se întreabă de ce.

Nu mă refer acum la discuții pe messenger. Alea sunt private. Nu stă nimeni să vadă dacă ai scris cu literă mare sau mică, dacă ai folosit sau nu diacritice sau dacă ai pus spațiu după virgulă. În privat e treaba ta.

Dar atunci când te exprimi public, fii măcar atent la cum pui virgulele și spațiile după acestea. Nu fi superficial. Sau, mă rog, nu invita oamenii care pun cu ușurință etichete să te declare un analfabetuț superficial. Plus că fără spațiu după virgulă dă urât. Urât ca naiba. Iată.

Citeam de curând pe un blog că un bou se dădea mare și tare că nu punem spațiu după virgulă sau alte semne de punctuație atunci când scriem,pentru că de`,noi suntem proști și el e deștept.Ce treabă are fraierul ăla de Ursan cum scriu eu la mine pe Facebook,cum pun virgulele,cum mă exprim,ce poze pun și câte și mai câte?Oamenii care mă plac mă plac așa cum sunt,iar acest aspect îmi dă o justificare corectă să vorbesc despre schimbări în bine,fără să frece pe cineva grija cum pun eu spațiul după fiecare virgulă.Priviți,am scris corect și cu diacritice.Ce,textul ăsta în care nu am pus spațiu după virgule nu arată bine?

Din punctul meu de vedere nu. Nu atâta vreme cât ai un blog sau când pur și simplu o arzi tangențial cu scrisul. În comunicare este foarte important ce transmiți, dar și mai important este cum ambalezi mesajul. Și pe lângă multe alte metode persuasive de a transmite un mesaj, spațiul după virgulă este un aspect de care foarte mulți uită. #fieca în 2015 să punem spațiu după semnele de punctuațieSpatiu dupa virgula

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

13 comentarii la „Hai sa punem spatiu dupa virgula”

 1. Poate criza sau epidemia spatiului ”uitat” de dupa virgula a trecut. Acum avem alta plaga. Prea multe spatii intre semnele de punctuatie, exemplu: Text text , text text text, text ?
  -Text text !
  Text text , text .
  Doi ani mai tarziu dupa publicarea articolului tau s-a trezit unul cu o alta problema :))

  Răspunde
 2. Pentru a observa existenta unui spațiu (nu mai multe) după fiecare cuvânt putem activa delimitatorii (show/hide).

  Răspunde
 3. In sfarsit cineva care are aceeasi parere ca mine! Treaba asta cu spatiu dupa virgula, sau orice alt semn de punctuatie, nu e numai o chestie de estetica, ci si de legibilitate. Google te penalizeaza la ranking daca nu respecti regula asta simpla. De ce? Pentru ca pierzi din cuvintele cheie pe site, daca le scrii lipite. Stie sa distinga semnele de punctuatie de la sfarsitul cuvintelor, dar atunci cand sunt lipite, le considera un singur cuvant.

  Răspunde
 4. Eu am învățat asta relativ recent, cam prin 2013. Mi s-a atras atenția în cadrul unui concurs de scris articole că există o regulă care impune spațiu după semne de punctuație. De atunci o aplic mereu. :)

  Răspunde
   • Pe-asta cu “voiam” o știu de ani buni. La fel și regulile de folosire a doar/decât. :)

    Dar, eu mi-am pus la punct regulile astea pentru că sunt pasionat de limba română/ limbi străine. Unora li se pare foarte greu să se exprime corect din punct de vedere gramatical…

    Răspunde
    • Si inclusiv alea se mai bulesc din graba, dar nu in 10 din 10 cazuri. Ca omul e supus greșelii. Dar treaba cu spatiile după semnele de punctuație e de estetică si arata ca naiba :)

 5. Din spirit de consecvenţă respectăm Criza. Marea Criză, Globală, Mondială, Mentală, şi mai ce vreţi voi… Aşa că facem economie la curent, gaze, apă, sentimente, gânduri şi chiar idei, facem economie şi la scris, considerând spaţiile de dupe virgulă ca nefiind folositoare, facem economie la orice. Şi asta nu e bine deloc.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.