Guest Post: Excepții de la nocivitate sau viciile „utile”

Alcoolul e nociv, drogurile sunt nocive. Mitocănia, răutatea, invidia și alte cusururi umane care ne poluează viața în societate.

Dar există excepții de la chestii indezirabile. Lucruri și fenomene firești derivate din aceleași lucruri, considerate în general ca fiind răufăcătoare/nocive. Cum ar fi un pahar cu vin servit la ocazii, un produs CBD tămăduitor (deși făcut din cânepă), invidia albă.

Excepțiile de la vicii arată că putem extrage pozitivul din negativ, dacă căutăm bine și reușim să transformăm procese și fenomene, astfel încât ele să lucreze pentru beneficiul nostru. Beneficiul pozitiv, nu cel aparent.

good-bad-street-sign

Problema cu viciile e că ele creează dependență și sunt, adesea, la modă. Câți dintre voi ați început să fumați doar pentru că era cool și o făceau oamenii mari, apoi o încercau cei de vârsta voastră, până ați încercat și voi? Iar apoi a început dependența. Pentru care mai mare, pentru care mai mică.

Deși mi-aș dori, nu pot enumera multe potențiale excepții de la nocivitate, chiar dacă-mi vin în minte. Majoritatea dintre ele sunt relative și pot fi interpretate foarte diferit, poate chiar opus de către oameni cu sisteme opuse de gândire și valori.

Mergând chiar mai departe, am putea califica un viciu ca fiind ceva pozitiv, într-o circumstanță specifică sau situație mai specială. Cu alte cuvinte, o situație care fără intervenția viciului s-ar termina mai prost decât în lipsa acestuia. Asta ar fi o excepție de ordin temporal, cu implicații psihologice ad-hoc.

Există vicii care stimulează anumite lucruri chiar dacă, per total, dăunează. Și dacă o fac când trebuie, atunci o putem numi drept o excepție pozitivă?

Cred că putem trăi fără vicii dacă suntem stimulați de copii să fim activi și să judecăm bine, cântărind lucrurile la rece. Dar e nevoie și de un mediu propice. Diferența e că la maturitate înțelegem mai multe, putem judeca complex și în ansamblu. Cu toate acestea, uneori ne facem rău cu bună știință.

Sunt curios ce vicii aveți. Nocivități de alea „pozitive”, care vă stimulează sau chiar vă ajută să obțineți ceva, chiar și pentru puțin timp.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.