Facebook a prezentat Graph Search

Astăzi începând cu ora 20:00, ora României, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a prezentat împreuna cu o parte din stafful său funcţia Graph Search.

Zic că doar a prezentat pentru că nu au lansat. Cei care vor să acceseze funcţia Graph Search în Facebook trebuie să se înscrie aici pe o listă de aşteptare.

Tot la acel link se găsesc şi informaţii detaliate despre aceasta. Funcţia se află momentan în stadiul Beta şi este disponibilă doar în limba engleză, urmând să fie disponibilă ulterior în mai multe limbi.

Disponibilitatea în mai multe limbi depinde şi cât de repede va fi îmbrăţişată această funcţie nouă, însă oficialii Facebook spun că vor trece probabil câţiva ani până ca Graph Search să fie disponibilă şi în alte limbi, pe lângă engleză.

Facebook Graph Search

Graph Search te va ajuta practic să cauţi informaţii pe Facebook într-un mod mult mai complex. Va fi suficient să scrii în căsuţa de căutare “medicii stomatologi cu care este prieten Gabriel Ursan” şi îţi vor fi afişate rezultate la acestia. Sau “toţi prietenii mei care apreciază filmul Hobbitul“.

Şi tot aşa. Exemplele pot continua. Ideea e că vor fi rezultate unice pentru fiecare persoană în parte, lucru care va personaliza destul de mult experienţa de utilizare Facebook.

Probabil unii oameni de vânzări directe îşi freacă mâinile de bucurie (îmi mulţumiţi pentru tip mai târziu :)) având în vedere că Graph Search a fost anunţată drept o funcţie gratuită momentan care poate să-ţi ofere rezultate foarte bine segmentate ;).

Probabil e prematur să criticăm sau să ridicăm în slăvi această funcţie. Mie personal nu mi se pare chiar atât de spectaculoasă, deşi trebuie să recunosc că nu e tocmai o idee pe care să o întâlneşti la tot pasul. Probabil şi pentru faptul că este croită special pentru Facebook.

Sper doar să nu aibă doar impactul lui Siri atunci când a fost lansat pe iPhone. Adică, multă vorbăraie, multe teste, multe videoclipuri cu diverse teste, dar foarte puţină uzabilitate în rândul utilizatorilor care nu vorbesc nativ limbile suportate de Siri.

Eu aş vrea să fi văzut în această prezentare şi câteva gânduri despre un smartphone Facebook cu sistem de operare propriu. Măcar aşa la stadiul de concept ca să mai vedem şi alte viziuni noi, aşa cum am auzit de curând despre Ubuntu pentru telefoane mobile.

Pentru alte detalii legate de Graph Search vă invit să urmăriţi şi videoclipul de prezentare aflat mai jos.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=SD951tHz38g?rel=0]

Ceva păreri la cald?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

2 comentarii la „Facebook a prezentat Graph Search”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.