Europa de Est nu este datoare cu nimic

România face parte din Europa de Est. România nu este datoare cu nimic, nimănui. Când lumea ne trimitea diverși români înapoi tăceam și înghițeam. Nu zic că trimiteau cei mai buni români. Totuși, românii ăia erau niște cetățeni europeni. Și aveau drepturi.

Era clar cum și de ce îi trimiteau. Chiar discutam cu cineva de origine spaniolă de curând și am ajuns la aceeași concluzie: românii ăia nu le plac nici lor, dar nu ne plac nici nouă. România nu este o groapă de gunoi. Și am claxonat și încă mai claxonez (cu riscul de a lua bătaie) cocalari bătrâni care aruncă gunoaie din mașină. Uneori deschid geamul și le explic, alteori depășirea nu-mi permite și merg mai departe.

Oameni buni, vă mulțumim că vizitați România și că veniți înapoi în țară. Vă mulțumim. Vă apreciem. Faceți consum aici, e ok. Dar în România nu se mai aruncă gunoaie pe stradă din mașină pentru că se poate. Nu știți. Dar avem inclusiv emisiuni la radio în care raportăm numerele cocalarilor care aruncă gunoaie din mașini pe stradă. Oameni buni, nu aruncați gunoaie pe stradă. Am învățat-o inclusiv pe fiică-mea treaba asta.

Fata mea de 3 ani când vede gunoaie în parcurile în care mergem mă atenționează și îmi zice mereu că vrea să le transmită oamenilor ăia că nu e bine să arunce gunoaie în parcuri.

Dragi români, România nu mai e ce credeați voi că este. Nu e o groapă de gunoi. Nu e zona în care vă dați mari că aruncați gunoaie din mașină fără să vă zică nimeni nimic. Vă rog din suflet. Nu mai aruncați gunoaie din mașină crezând că România e un sat fără câini.

Lăsați-ne naibii să evoluăm și noi un pic aici. Ca să vă oferim o experiență plăcută când veniți în țară și vă cheltuiți banii la noi. Avem nevoie de implicarea voastră. De cultura obținută pe unde ați fost. Avem nevoie de plus valoare de la voi când veniți. Că sunteți români. Și nu putem evolua ca națiune fără contribuția voastră. Vă rog doar să nu vă bateți joc de generația care stă aici și muncește, și crește copii și duce comunitatea asta de neam românesc mai departe. Ajutați-ne. Că aveți cultură și aveți cu ce.

Multă lume înjură românii din afară pe nedrept. Oamenii ăia care au plecat afară au riscat tot. Nu îi judecați. Nu știți ce și cum mănâncă, nu știți cu ce se confruntă. Mai ales într-o țară care primește refugiați cu brațele deschise în condițiile în care numai ei știu prin ce au trecut. Nu ați fost la curul lor. Nu știți ce sacrificii au făcut ca să își facă familia fericită. Nu judecați aiurea românii din ”afară”. Sunt români, sunteți nebuni?

Din punctul meu de vedere unitatea națională e mai necesară ca oricând. E ușor să spunem că cutare sau cutare sunt niște cocalari. Dar în țara asta trăiesc familiiile lor. Stați liniștiți, nimeni nu vrea să-și bată joc de țara lui. Nu înțeleg de unde atâta ură?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.