Dragon Dictation şi Dragon Search

Dragon Dictation şi Dragon Search sunt doua aplicaţii pentru iOS disponibile de câteva zile şi în limba românaă. Nu ştiu exact când au fost lansate şi nu mă bat pe exclusivitate, dar eu abia azi le-am instalat şi am rămas plăcut surprins.

Dragon Dictation

Dragon Dictation este o aplicaţie care îţi permite să dictezi direct în limba română, astfel încât tot ce ai vorbit tu să devină text în mai puţin de câteva secunde (cu tot cu diactritice). Textul rezultat în urma dictării poate fi folosit pentru trimiterea unui SMS, trimiterea unui mail, postarea unui mesaj pe Twitter sau a unui twitt pe Twitter.

Nu am crezut că poate fi atât de precis în identificarea cuvintelor româneşti, iar eu am rămas plăcut impresionat numai după câteva minute de folosire. E drept că dacă te grăbeşti, pronunţi cu accent sau foloseşti cuvinte româno-engleze :), aplicaţia nu va reacţiona aşa cum te-ai aştepta.

Atâta vreme cât vorbeşti corect, complet şi rar, aplicaţia înţelege în proporţie de 90% ceea ce spui. Încă nu mi-am dat seama cum merge treaba cu semnele de punctuaţie din prima, însă iată nişte exemple mai jos. Mă jur că mi-a ieşit din prima :)!

Dragon Dictation
Dragon Dictation
Text scris cu Dragon Dictation
Text scris cu Dragon Dictation fără să ştiu cum stă treaba cu semnele de punctuaţie
Prima incercare cu semne de punctuatie
Prima incercare cu semne de punctuatie
A doua incercare cu semne de punctuatie
A doua incercare cu semne de punctuatie

Dragon Search

Dragon Search este o aplicaţie care îţi permite să cauţi diverse lucruri pe internet folosindu-ţi vocea. Da, în limba română, bineînţeles. Sincer să fiu, parcă Dragon Search recunoaşte cuvintele româneşti mai bine decât Dragon Dictation, dar având în vedere că e aceeaşi echipă în spate, cred că e doar o iluzie creată de faptul că atunci când cauţi ceva pe internet foloseşti expresii mai scurte decât atunci când dictezi un mesaj.

Primul rezultat de căutare este afişat implicit în Google, dar poţi naviga manual pentru cuvântul sau expresia căutată de tine şi prin alte surse de căutare precum Wikipedia, Twitter, YouTUBE. Iată câteva imagini.

Dragon Search
Dragon Search
Dragon Search in timp ce vorbesti
Dragon Search in timp ce vorbesti
Rezultate Dragon Search
Rezultate Dragon Search
Alte rezultate Dragon Search
Alte rezultate Dragon Search

Concluzii Dragon Dictation şi Dragon Search

Este impresionant că putem vorbi în română cu un dispozitiv mobil, iar aplicaţia folosită chiar să funcţioneze. Tentative eşuate probabil au mai existat. Aplicaţii pentru computer sunt convins că sunt destule. Claudiu Bita este un om puternic şi pozitiv pe care îl respect foarte mult şi ştiu că foloseşte ceva de genul ăsta.

Aplicaţiile Dragon Dictation şi Dragon Search se pot dovedi utile pentru cineva care vrea cu adevărat să le folosească. Eu am să încerc, însă nu ştiu cât de rapid m-aş putea adapta. Probabil am să folosesc Dictation la volan, iar Search atunci când mi-e lene :). Dacă aveţi un iPhone sau un iPad merită să le încercaţi pentru că sunt aplicaţii complet gratuite. Cel puţin deocamdată.

Din păcate, aceste două aplicaţii nu sunt disponibile încă pentru Android şi nu am informaţii despre când ar putea fi, având în vedere că tocmai au fost lansate pentru dispozitive Apple precum iPad sau iPhone.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Un comentariu la „Dragon Dictation şi Dragon Search”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.