Despre câştigătorul Românii au Talent 2012

E drept că eu am declarat aici câştigătorul meu la Românii au Talent 2012 imediat după ce s-a terminat competiţia, însă toată vâltoarea asta generată în jurul lui Cristian Gog şi a nemulţumirii unora faţă de el, mă face să scriu şi eu un articol despre acest aspect (ca toţi bloggerii dealtfel).

Romanii au Talent 2012Oameni bun, în primul rând trebuie să definim un lucru. Cristian Gog nu a pretins niciodată că are puteri paranormale. Dacă se numeşte mentalist, asta nu înseamnă că are puteri paranormale. Mentalismul este doar un nou stil de iluzionism şi atât, dar sunt convins că toţi cei care îmi citesc blogul sunt capabili să facă cu uşurinţă astfel de distincţii. Faptul că mai declara el că e mentalist şi că poate citi gânduri face parte din jocul scenic. Doar nu vă aşteptaţi să intre pe scenă cu o faţă posomorâtă şi lipsită de încredere zicând: “Sunt Cristian Gog. Tot ce voi face sunt smecherii şi nimic nu e real. Eventual căutaţi cu privire fiecare gest de-al meu gândindu-vă eventual ce fac şi cum fac.” Hai mă că putem să fim mai cerebrali de atât!

În al doilea rând, nu există talent bun sau rău. Există talent şi atât. Un anumit talent, odată descoperit, poate fi cultivat pentru a obţine performanţă. Simplu. Nu putem exclama sus şi tare că Gog Cristian nu are talent şi că de fapt, românii au votat ce votează de ani de zile, adică iluzionişti sau magicieni. Nu e corect. Hai să nu arătăm deja ca nişte personaje din Idiocracy că nu e încă anul respectiv. Trebuie să fim raţionali şi să nu cădem pradă instictelor de turmă. Trebuie să fim inteligenţi şi să nu cădem pradă instinctelor de junglă.

Umila mea părere este că nici Cristian Gog, nici alt concurent nu este vinovat că poate câştiga un astfel de concurs. Dacă vreţi să daţi vina pe cineva, daţi vina pe cei care au votat şi atât. Daţi vina pe voi eventual. Nimic mai mult. Oamenii ăia care au muncit pentru a ajunge într-o astfel de competiţie nu merită să treacă printr-o serie de remarci atât de dure doar de dragul traficului, ratingului sau doar de dragul de a părea mai deştept stând în faţa televizorului într-un maiou alb aranjându-ţi părul de sub braţ şi turnându-ţi rânjind încă un pahar din cea mai ieftină bere la bidon. Îmi cer scuze că mă exprim aşa, dar cam asta cred eu în mintea mea că e profilul comentatorului mereu nemulţumit. Bineînţeles, nu mă refer la comentatorii care reuşesc să susţină tot ce spun cu argumente solide, au o exprimare dimplomatică, scriu corect gramatical şi au bun simţ. Nu, pe genul ăia de comentatori constructivi trebuie să fim fericiţi că îi avem.

Să revenim. Poate Cristian Gog nu merita să câştige, ok, dar ce vină are el că a câştigat. A fost mână în mână cu prezentatorii? Să fim serioşi, numai un moş idiot şi ursuz ar putea crede asta. Concursul a fost măsluit de la bun început? Chiar şi aşa, ce vină are el dacă e adevărată faza? A făcut tot felul de şiretlicuri pentru a-şi duce numerele la bun sfârşit? Normal, de asta se şi afla pe scenă! Să facă show, să uimească, se se deosebească pozitiv faţă de alţii. Haideţi măi oameni buni să nu fim mai proşti decât prevede legea. Orice om normal la cap l-a privit pe Cristian Gog de la început până la sfârşit ca iluzionist, entertainer, show man (cum vreţi voi să spuneţi), dar în nici un caz ca persoană cu puteri paranormale. Doar să fii prea “buhuhu” să crezi aşa ceva.

Poate 50% din cei care l-au votat au fost vrăjiţi de faptul că Gog ar fi putut avea puteri paranormale şi sper ca procentul să nu fi fost mai mare că dacă-i aşa … sigur avem mari şanse să-l vedem pe Dan Diaconescu preşedinte, iar eu sigur mă mut în Germania după asta. Totuşi, subliniez încă odată mesajul pe care vreau să-l transmit: lăsaţi-l pe Gog în pace ca persoană. Dacă aveţi vreo nemulţumire legată de cine e câştigătorul Românii au Talent 2012, atunci dezvoltaţi-o către cei care l-au votat şi schimbaţi argumente constructive cu ei, nu vă înjuraţi ca la uşa cortului!

Acum hai să discutăm despre talent. Cristan Gog are talent, Krem are talent, No Limit au talent, Leana are talent, etc. Toţi care au ajuns în semifinale şi în finale pot fi declaraţi ca fiind nişte români talentaţi. Ok, smecheriile lui Cristian Gog pot fi cumpărate de pe net cu nu ştiu câţi dolari sau pot fi găsite chiar gratis dacă le cauţi suficient de bine. Întrebarea mea este: poţi să le faci la fel de bine cum le-a făcut el? Poţi să trezeşti aceleaşi sentimente audienţei? Poţi să faci acelaşi spectacol? Ok, dacă răspunsul e da, atunci merită să demonstrezi înainte de a arăta cu degetul. Performanţa altora loveşte oamenii slabi suficient de tare încât să-i doară, dar suficient de slab încât să nu moară şi de aceea se vor ivi să comenteze de pe margine. Orice om care va continua să comenteze de pe margine despre orice timp îndelungat, va sfârşi murind (la un moment dat) nefericit pe când ceilalţi îşi vor vedea liniştiţi de ale lor. WTF? Merită efortul?

Faceţi ceva oameni buni dacă nu vreţi să trăţi într-o nefericire şi dezamăgire totală pur românească. Nu e uşor, pentru că dacă ar fi fost uşor toţi ar fi putut să o facă. Nu încerca să mulţumeşti pe toţi pentru că a încerca să-i mulţumeşti pe toţi e primul semn de mediocritate. Întotdeauna vor exista mai mulţi spectatori care ţipă, urlă, comentează. E bine că există şi aceştia, însă ei nu pot schimba nimic semnificativ oricât ar fi de mulţi pentru că sunt laşi, slabi şi au un IQ sub limită. Aminteşte-ţi că doar cei care sunt în mijlocul acţiunii şi care fac ceva pot schimba lucruri.

Acest articol l-am postat la categoria Dezvoltare pentru că e presărat cu multe lucruri legate de dezvoltare personală. Nu este o odă pentru Cristian Gog, dar sunt convins că toţi cei care ajung să citească acest blog exclusivist :) şi-au dat seama că nu îi iau apărarea omului acesta pentru că nu are nevoie să-i fie luată apărarea. Omul a făcut nişte numere care au plăcut celor care l-au votat şi atât. Trucurile se fac odată şi numai o singură dată pe scenă, iar astă e sloganul oricărui iluzionist, magician sau cum vreţi să-l numiţi. End of story. Restul sunt pachete de nervi şi energie consumate aiurea. Viaţa poate fi foarte frumoasă şi pentru băgătorii de unghie-n gât, dacă au o atitudine potrivită.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

18 comentarii la „Despre câştigătorul Românii au Talent 2012”

 1. Si uite asa are nea Gog o reclama pe care nici protv ul nu si-o putea dori, insa sfatul meu ar fi sa nu faci ceea ce face toti, altfel nu ar mai fi un blog personal acest site.
  Fara suparare…!

  Răspunde
  • Corect, însă atunci când te macină să scrii n-ai cum să te abţii. La urma urmei o fi blog personal, dar e public şi personal aşa că nu trebuie să se mire nimeni că mâine, poimâine am şi alt gen de articole.

   Răspunde
  • Normal :). M-am uitat sâmbătă. Nu a fost cine ştie ce, dar în esenţa lui, filmul poate fi privit mai degrabă ca o potenţială dramă decât o comedie. Uitându-mă la anumite show-uri TV de azi, nu cred că mai e mult până la un show gen “Ah … my balls!” ca în Idiocracy :). În plus, cum a scăpat tipul de închisoare mi s-a părut bestial şi am râs cu lacrimi :)).

   Răspunde
 2. Pentru virsta pe care o ai dovedesti multa intelepciune.Cu siguranta m-ai facut sa gindesc mai in profunzime acest aspect de viata ,si tema cu mediocritatea este foarte adevarata.Succes pe mai departe.

  Răspunde
 3. Eu zic ca atata timp cat a facut un spectacol, ne-a uitmit cu ceva ce n-am mai vazut la alte emisiuni, nu ne intereseaza cum a facut, a facut spectacol, i-a iesit, deci a meritat sa castige. Am mai vazut ca toti au postat pe bloguri despre Gog si ca unii ziceau cum a facut si nu stiu ce, ce-mi pasa mie, nu vreau sa ma fac magician ca sa ma intereseze, eu am fost telespectator, deci m-am uitat la tv, el a facut spectacol si totul a iesti bine, deci a meritat. Asta e parerea mea :)

  Răspunde
 4. Mie mi-a placut un tweet al lui visurat, cum ca Gog a facut pana acum cei mai multi bani din online :) Prietenii stiu de ce :D

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.