Hop și eu două vorbe despre alegeri

Pentru că nu sunt membru a unui partid politic și pentru că am luat mai de mult o decizie personală să evit discuțiile în contradictoriu pe blog legate de politică sau religie, am evitat să încurajez pe cineva să voteze un anumit partid. I-am încurajat doar să iasă la vot pe toți cei care mă citesc. La fel ca mulți alți oameni din presă și din mediul online.

Acum că a trecut totul și că nu mai contează ce spun, pot să zic că eu am votat cu USR. Și majoritatea prietenilor mei tot cu USR. Zic majoritatea pentru că am și prieteni care au votat cu PSD sau cu PNL. Și da, se poate să fii prieten și chiar să faci multe chestii faine împreună cu oameni care au pur și simplu alte opțiuni politice. Suntem români, nu dușmani.

Am votat cu USR pentru că modul lor de campanie, viziunile lor și faptul că au foarte mulți tineri cu potențial în partid, au fost argumente mai apropiate de mine. Da, sunt convins că fiecare pădure are uscăturile sale, dar nu merită să generalizăm doar de dragul unui membru care nu ne place sau a unor evenimente mai ciudate.

Din punctul meu de vedere acest extremism care aparent împarte România în două face foarte mult rău. Spun aparent pentru că această Românie împărțită în două e doar în bula de pe internet. În rezultatele alegerilor s-a văzut clar cum au ales românii. Și ne supunem majorității pentru că așa e corect. În mod normal nu aș fi scris acest articol, dar citind articolul de la Cetin de pe blog, m-au mâncat și pe mine degetele pe tastatură.

Toată lumea îi înjură acum pe cei care au votat cu PSD. Greșit. Votul este o opțiune liberă. Din punctul meu de vedere toți cei care au mers la vot și au votat merită felicitări. Inclusiv votanții PSD. Pentru că așa cum îi înjurați voi că sunt, că fac și că dreg, sunt semenii noștri. Care măcar s-au trezit de dimineață și și-au planificat ziua de Duminică 11 Decembrie 2016, ca să meargă să voteze. Și-au făcut datoria civică.

Spre deosebire de cei care s-au pișat și anul ăsta pe el de vot. Prezența la urne a fost de 39%. 39%!!! Nu am să fiu la fel de tăios ca Cetin, pentru că în România votul e un drept, nu e o obligație. Însă treaba aia cu votul meu oricum nu schimbă nimic, este tot o invenție de propagandă îmbrățișată tot mai greșit în ultimii ani. Se mai vehiculează că sistemul de fraudare a nu știu cui a funcționat mai bine. Nici nu era nevoie să fie activat un sistem de fraudare la ce prezență rușinoasă la vot a fost.

Deci, dacă vrem aleși din ce în ce mai legitimizați în funcții, trebuie să cultivăm prezența la vot mereu, nu doar pe ultima sută de metri dintr-o campanie electorală. Moment când e aproape imposibil să faci pe altcineva să voteze o altă tabără, sau aproape imposibil să scoți pe cineva din casă dacă s-a hotărât să nu voteze. Consider că temperarea apucăturilor extremiste și deschiderea către dialog și unitate e mai bine venită dacă se dorește ceva constructiv.

Și deși nu doresc răul nimănui, cei care nu au ieșit la vot weekend-ul ăsta vor da la un moment dat piept cu sistemul în viața lor. Poate într-un spital de stat. Poate într-o situație în care suferă un abuz din partea autorităților. Sunt N posibilități. Abia atunci probabil se va trezi la realitate și va înțelege că cine nu votează nu contează. Că în rest e frumos cu peste 1.000 de euro salariu, la un vin fiert pe la Munte în ziua de vot, fără prea multe responsabilități familiale și cu toată viața înainte. Până când? Până vei cunoaște pe propria-ți piele ”the dark side of the system”.

Și ca să închei într-o notă optimistă, hai să vedem partea plină a paharului. Un partid complet nou, cu oameni complet noi este partidul numărul 3 în România în condițiile în care promovarea a fost în cea mai mare parte online. În rest, ce mai faceți, ce mai ziceți? Toate bune? :)

Jumatatea plina a paharului

2 comentarii la „Hop și eu două vorbe despre alegeri”

  1. Perfect adevărat. Însă dacă deviem puțin și intram pe subiectul din continuare : premierul;…. numele vehiculat mă duce cu gândul la un popor de tembeli !!! De ce ? Nu ca l as iubi pe Johanis, Oh, nu, departe de mine , însă LEGAL vorbind, are dreptate, un premier nu poate fi un om cu dosar penal. Dacă se va întâmpla asta , atunci … mă p…s pe democrația românească !

    Răspunde
    • Nu cred că va fi Dragnea premier. Va fi Călin Popescu Tăriceanu. Dragnea e condamnat cu suspendare și are deja al doilea dosar pe rol. Nu va risca să fie premier. Plus că nici legea nu-i permite. Lege dată de însuși Adrian Năstase. Călin Popescu Tăriceanu e doar suspect. Și cât timp ești suspect, nu e ca și cum ai avea condamnare. Va fi Călin Poposcu Tăriceanu Premier, iar Dragnea șeful senatului. Cel puțin așa am citit pe net.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.