Diferenta dintre profesionist si specialist

Servicii profesioniste la un preț imbatabil, avem o echipă formată din profesioniști, vei fi tratat de un profesionist etc. Toate acestea sunt afirmații care ar trebui să aducă plus valoare. Numai că termenul de profesionist este prost înțeles și ”fumat” de mult.

Ce inseamna profesionist?

Conform DEX Online, PROFESIONÍST, -Ă, profesioniști, -ste, s. m. și f. adj. (Persoană) care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare. [Pr.: si-o-] – Din germ. Professionist.

Cu alte cuvinte, profesionist este cuvântul folosit pentru descrierea unei persoane licențiate să practice o meserie. Profesionist nu înseamnă neapărat bun. Poate însemna și bun, dar nu de fiecare dată. De exemplu, există șoferi profesioniști buni și șoferi profesioniști slabi. Sau există tehnicieni electrotehniști buni și tehnicieni electrotehniști slabi. Eu sunt un exemplu de tehnician electrotehnist slab. Am diplomă de licență în domeniul ăsta, asta mă face profesionist în acte, dar nu am practicat meseria asta și abia dacă știu să schimb un bec. Dar sunt profesionist.

Este bine să înțelegem semnificația unui termen, mai ales când facem promovare pentru un anumit tip de business. Dacă privim cu atenție la definiția cuvântului profesionist, ne vom da seama că nu e cel mai inspirat avantaj competitiv pe care îl prezinți într-un text publicitar, într-un spot radio sau reclamă pe TV.

Ce inseamna specialist?

Conform aceluiași DEX Online, SPECIALÍST, -Ă, specialiști, -ste, s.m. și f. Persoană care cunoaște temeinic o disciplină sau o problemă. [Pr.: -ci-a-] – Fr. spécialiste.

În aparență, termenii sunt relativi similari. Însă vă rog puțină atenție la cuvântul ”temeinic” care formează definiția. Specialist e foarte diferit de profesionist. Specialistul e cel care știe cum se fac lucrurile pe domeniul în care el este specialist. Abia atunci când ai specialiști merită să te lauzi cu ei, bazându-te pe rezultate și dovezi, bineînțeles. Un bun profesionist nu e un bun profesionist. Este doar un specialist. Și diferența dintre cei doi termeni ar trebui bine făcută mai ales atunci când creezi ceva cu scop publicitar. Poate pentru unii nu pare un subiect demn de un articol. Dar alții sunt convins că au înțeles chestiile de finețe.

5 comentarii la „Diferenta dintre profesionist si specialist”

 1. Asemănător se poate analiza diferenţa dintre „meşteri” şi „meseriaşi”, fiecare susţinând că e mai bun ca celălalt, şi practic ambii fiind departe de profesionişti !

  Răspunde
 2. Da, Gabi, asa este !
  Diferenta dintre cele doua cuvinte este infima dar in acelasi timp foarte mare. Infima, pentru ca intre profesionist si specialist este cuvantul „temeinic”, iar in realitate diferenta este kilometrica.
  Sunt foarte multe persoane ce sunt profesioniste, avand acte sau „patalama la mana”cum se mai zice si vezi Domne…cand se discuta diverse subiecte ce fac subictul apropiat meseriei din acte, sar in sus ca sunt x sau y si nu ajungi tu un neica-nimeni( in viziunea lor) la nivelul lor….
  Dar sunt multi specialisti ce isi fac treaba foarte bine si fara prea multe…vorbe sau „impaunari” de fatada.
  Dar sun persoane ce sunt ca si profesionistii dar si ca specialistii, amandoua categoriile intr-o singura persoana…ce-i drept sunt putine asemenea persoane , dar exista !
  Un articol interesant !

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.