Specialist

Diferenta dintre profesionist si specialist

Servicii profesioniste la un preț imbatabil, avem o echipă formată din profesioniști, vei fi tratat de un profesionist etc. Toate acestea sunt afirmații care ar trebui să aducă plus valoare. Numai că termenul de profesionist este prost înțeles și ”fumat” de mult.

Ce inseamna profesionist?

Conform DEX Online, PROFESIONÍST, -Ă, profesioniști, -ste, s. m. și f. adj. (Persoană) care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare. [Pr.: si-o-] – Din germ. Professionist.

Cu alte cuvinte, profesionist este cuvântul folosit pentru descrierea unei persoane licențiate să practice o meserie. Profesionist nu înseamnă neapărat bun. Poate însemna și bun, dar nu de fiecare dată. De exemplu, există șoferi profesioniști buni și șoferi profesioniști slabi. Sau există tehnicieni electrotehniști buni și tehnicieni electrotehniști slabi. Eu sunt un exemplu de tehnician electrotehnist slab. Am diplomă de licență în domeniul ăsta, asta mă face profesionist în acte, dar nu am practicat meseria asta și abia dacă știu să schimb un bec. Dar sunt profesionist.

Este bine să înțelegem semnificația unui termen, mai ales când facem promovare pentru un anumit tip de business. Dacă privim cu atenție la definiția cuvântului profesionist, ne vom da seama că nu e cel mai inspirat avantaj competitiv pe care îl prezinți într-un text publicitar, într-un spot radio sau reclamă pe TV.

Ce inseamna specialist?

Conform aceluiași DEX Online, SPECIALÍST, -Ă, specialiști, -ste, s.m. și f. Persoană care cunoaște temeinic o disciplină sau o problemă. [Pr.: -ci-a-] – Fr. spécialiste.

În aparență, termenii sunt relativi similari. Însă vă rog puțină atenție la cuvântul ”temeinic” care formează definiția. Specialist e foarte diferit de profesionist. Specialistul e cel care știe cum se fac lucrurile pe domeniul în care el este specialist. Abia atunci când ai specialiști merită să te lauzi cu ei, bazându-te pe rezultate și dovezi, bineînțeles. Un bun profesionist nu e un bun profesionist. Este doar un specialist. Și diferența dintre cei doi termeni ar trebui bine făcută mai ales atunci când creezi ceva cu scop publicitar. Poate pentru unii nu pare un subiect demn de un articol. Dar alții sunt convins că au înțeles chestiile de finețe.

About The Author

Gabriel Ursan

Blogger la GabrielUrsan.ro, om de marketing online și dezvoltare într-un grup de companii. Pasionat de online și tehnologie. Soț și tată (de fetiță). Vesel, ambițios, optimist. Apropo, ăsta e linkul meu de afiliere dacă vrei să cumperi ceva. Detalii despre publicitate pe blog aici. Te încurajez să lași comentarii la articole. Servicii.