Despre valori

Toți avem valori. Fie că suntem oameni de bine sau oameni de rău, avem valori. O vorbă din bătrâni spune că ”Cine se aseamană se adună.” Da, vorba asta face referire la valori.

Despre valori mai avem o altă vorbă din bătrâni: ”Cei 7 ani de acasă.” Da, cam alea sunt valorile cu care pornim. Cei 7 ani de acasă. Nu trebuie să fii cult, deștept, inteligent sau altceva, pentru că valorile te definesc ca om. Partea bună sau mai puțin bună e că valorile se pot schimba în timp, în funcție de experiențe, de anturaj, de influență. Sau cum e în Star Wars, poți fi de partea luminii sau de partea întunericului. Tu alegi.

Și tot alegi. Însă mai e o vorbă din bătrâni: ”Cum îți așterni, așa dormi.” Și vorbele astea, culmea, sunt valabile și acum, semn că ”Cine n-are un bătrân, să și-l cumpere!”. Sincer să fiu, cam așa e și în viață. Sunt alegeri pe care le faci din ambiție. Sunt alegeri pe care le faci din ură. Sunt alegeri pe care le faci din dragoste. Sunt alegeri pe care le faci din conjunctură. Vestea bună, sau proastă, este că suntem suma alegerilor pe care le facem. Viața e scurtă. Iar suma alegerilor se adună repede și ne dă un curs al vieții. Bun sau rău.

Bun pentru noi sau bun pentru alții. Rău pentru noi sau rău pentru alții. Sunt o grămadă de perspective. Eu am avut mare noroc de cei 7 ani de acasă. Pentru că n-am nici studii, nici pile și nici nu arăt prea bine :). Ăsta sunt eu.

Alegerile sunt bazate pe valori. Atunci când ești manipulat de un om care asta a făcut toată viața e ușor să-i cazi pradă. Valorile ar trebui să te ajute. De exemplu, când trădezi, înseamnă că pe undeva valorile tale nu stau bine în raport cu tine dacă știi că trădarea nu e bună. Sau când înșeli și ai copii acasă. Tot trădare se numește. Te simți prost în relația aia și nu ai curaj să faci nimic, așa că apelezi la o valoare obscură. E un exemplu ciudat, dar simplu și ușor de identificat.

Sau când cineva ți-a indus ura, cel mai de rahat sentiment care ne încețoșează creierele. Ura te poate face să îți sabotezi valorile și să trădezi cu ușurință. Culmea, crezând că faci ceva bun așa cum ISIS face cu toate forțele puternice din lume. Sunt exemple duse la extrem, dar cam asta e despre valori. Ori le ai și te ții de ele, ori crezi că le ai și îți asumi consecințele. Mai era o chestie din bătrâni: ”Plângi cu vorbe.” Uneori, cam aici ajungem dacă nu reușim să ne ținem de valori în viață.

Iar valorile nu sunt neapărat chestii de bine. Și ucigașii au propriile lor valori. Și aderă la ele în crimă organizată, bănuiesc că ați auzit de asta. Dar tot valori se numesc. Proaste pentru unii, bune pentru alții. Îl știți pe profesorul ăla de la Iași cu ”patul sau 4”? Abia acum a fost arestat după ce toată lumea știa de el. Mai sunt o grămadă care împărtășesc aceleași valori și, culmea, toată lumea știe, toată lumea vorbește. Cei drept, nu pentru mult timp la câte dovezi și mărturii există, dar chiar și așa, v-am dat un exemplu bun de valori pe care unii le consideră bune, iar alții le consideră rele. Valorile sunt ciudate rău.

Provocare

Faceți o listă cu valori pe care voi le aveți și nu le-ați putea încălca și postați-le prin intermediul unui comentariu la acest articol. Merge și cu ”anonim”.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.