Despre update-ul Google de pe 21 aprilie 2015

Long story short. Update-ul Google de pe 21 aprilie vizează optimizarea site-urilor pentru navigarea de pe dispozitivele mobile. Să fim serioși, traficul de pe mobil a crescut vertiginos și va mai crește. E de bun simț un astfel de update.

Vor fi penalizate site-urile care nu sunt optimizate pentru navigarea de pe tablete sau telefoane mobile. Pentru a rezolva această problemă poți instala fie o temă responsive, fie un plugin pentru dispozitive mobile, fie poți face un redirect automat către versiunea specială pentru mobil a site-ului tău.

Cea mai bună variantă mi se pare cea cu tema responsive. Deși dacă e croită prost poate fi mai lentă la încărcare decât un plugin, aceasta păstrează din brandingul siteului sau blogului tău. E nasol ca pe computere să arăți într-un mod distinctiv, iar pe dispozitivele mobile să fii doar încă un blog cu acel plugin (adică să nu te diferențiezi cu nimic).

Varianta unei redirecționări automate către m.siteultau.domeniu e bună, dar necesită mai multă muncă și oferă mai multe bătăi de cap. La cât de multe teme responsive există pe piață nu văd de ce nu ți-ai lua una. Una serioasă, că odată dai câțiva zeci de dolari pe ea. Că teme premium gratuite pline de linkuri externe și breșe de securitate există cu duiumul. Nu recomand teme gratuite oricât de bine ar arăta.

De curând mi-am schimbat și eu tema cu una de aici. Sunt mai ieftine decât alte teme premium bune și ați fi mirați să aflați că temele lor au chiar mai multe funcționalități și optimizări decât preamăritele template-uri Genesis. Pur și simplu se mișcă mai bine pe mobil, sunt foarte ușor de configurat și ai totul mură-n gură.

De asemenea, update-ul Google de pe 21 aprilie vizează și viteza de încărcare a site-urilor. Cu această ocazie sper să dispară mizeriile de site-uri cu briz-brizuri din primele rezultate ale căutărilor. Site-urile trebuie să se încarce repede. Dacă tot vorbim despre optimizare pentru mobil, amintiți-vă că în anumite zone operatorii oferă conexiuni lente. Un site bun trebuie să se încarce decent și de pe EDGE, sau hai, 3G simplu.

Faceți schimbările rapid dacă le faceți. Suntem deja în 5 aprilie. O fi mare Google, dar nu poate prinde totul din zbor. După ce v-ați optimizat site-ul pentru a fi mai rapid și pentru a fi user friendly pe mobil, mergeți în Google Webmaster Tools și dați cu fetch as Google Bot la tot.

Concluzii: un amic îmi zicea tare fain pe email că orice update mare e ca și cum ai da cu tunul în ciori. Vor scade și site-uri bune în urma acestui update. Nu pentru mult timp. Pentru că, de obicei, vine un update de corecție la câteva zile sau săptămâni după. Dacă știți că sunteți în regulă și v-au fost afectate rezultatele, strângeți din dinți și răbdați nițel. Lucrurile se vor așeza. În 2014 am vrut să-mi închid blogul în urma unui astfel de update de supărat ce eram. Știu cum e.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

12 comentarii la „Despre update-ul Google de pe 21 aprilie 2015”

 1. Siteurile pentru mobil ofera informatii de baza.Nu poti sa vezi mare lucru pe ele.Prefer sa am varianta desktop.Asa fac cu toate ca nu ma descurc deloc cu informatiile de baza.Cer varianta desktop.Optimozarea sa ne acorde si aceasta posibilitatre.HBO.ro nu imi ofera aceasta posibilitate.

  Răspunde
 2. Multumesc pentru ca m-ai pomenit. ;) Eu spuneam ca un update Google mi se pare ca si cum ai vana muste cu tunul, dar merge si cu ciorile. Mi se pare ca sunt destul de multe victime colaterale.
  Vezi ca am facut un test (l-am pus in comentarii la un articol mai vechi), viteza de incarcare mi se pare cam mica:
  https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=www.gabrielursan.ro
  Va recomand un articol: http://www.quicksprout.com/2015/03/30/dont-get-caught-with-your-pants-off-3-steps-to-increase-your-search-traffic-from-googles-next-update/

  Răspunde
 3. Acum am intrat si de pe laptop. Arata bine, dar parca se incarca putin mai greu fata de genesis. Am si eu tema lor Schema si o tin momentan degeaba, poate o voi folosi.

  Răspunde
 4. Poate termin și eu de codat tema la care lucrez în timp util.

  La tine e nasol că, cu comentariile acestea oferite de WP, nu-ți mai apare în prima pagină numărul de comentarii. Ai putea chiar să elimini linia aceea de cod.

  PS: la un moment dat textul din index, excerpt-ul de sub articole apărea ciudat, acum văd că nu mai apare:

  http://i.imgur.com/7VQ6uXA.jpg

  Răspunde
 5. Faină tema de pe blog! Îmi place! Comentariile Jetpack nu îmi plac. Erai atât de spamat încât ai schimbat formularul? Cât despre update, era de aşteptat. Adică de afişat că site-ul e optimizat pentru dispozitive mobile, era afişat, însă doar atât. Versiunea cu subdomeniul “m” am văzut-o pe la unele ziare, însă câteva au redirecţionarea din versiunea web în cea mobilă făcută varză şi în loc să ajungi la articol, te duce pe pagina principală.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.