De ce unii barbati nu poarta caciula pe urechi? :)

Da, știu că pare al naibii de ciudat să abordez asta, dar nu mă mai puteam abține să nu aduc în discuție acest subiect care în același timp mă amuză, dar în același timp chiar mă face să caut o explicație.

Azi am văzut o grămadă de bărbați trecuți de vârsta a doua care dădeau zăpada de pe mașini sau care pur și simplu mergeau la piață. Erau îmbrăcați foarte bine, gros, fular, mănuși, bocanci în picioare. Totul ok și normal până când aducem în discuție căciula.

De cele mai multe ori observam o căciulă groasă, impunătoare aș putea spune (bat pariu că o astfel de căciulă costă pe puțin 100 lei) care era purtată cu mândrie pe cap. Dar fără să fie acoperite urechile. Nu știu, ori așa era modelul, ori oamenii nu își dădeau jos suprafețele pentru acoperit urechile (la cele integrate în căciulă mă refer). Frate, pe frigul ăsta (mă rog, azi a fost ok în Galați, dar în general vorbesc, că nu am observat asta de azi de ieri) eu și alți tineri nu știm cum să ne mai îndesăm fesul pe cap ca să nu ne înghețe urechile, iar alții care au totuși o vârstă merg cu urechile neacoperite.

Nu e un pic cam ciudat, că mai ales atunci când viscolește, dacă urechile nu sunt acoperite există riscuri mai mari de a răci sau a face diverse boli?

Mă rog, poate e vreun pitic de-al meu, dar eu știu că la viscol te înfofolești și eventual nu ieși din casă decât dacă este neapărată nevoie/urgență (ca să nu încurci traficul și munca cu deszăpezirea). Și le ger e cam aceeași poveste, mai ales că de miercuri se anunță că vin din nou gerurile în România.

Voi ce părere aveți? Știți la ce mă refer, nu? Am găsit și niște poze ceva mai reprezentative cu căciulile de care vorbesc. Sunt două modele comuniste care stau la baz multor căciuli care se comercializează și astăzi. Ignorați că a doua căciulă e una militară. Doar la model și la stil mă refer. Mai ales că la a doua pare că are suprafețe pentru acoperit urechile (pe care nu le-am văzut niciodată folosite de nici un om care poartă o astfel de căciulă). Nu mă înțelegeți greșit, nu fac miștouri de nimeni și de felul cum se îmbracă. Eu mă îmbrac relativ prost acum, dapă-i după o vârstă.

Vreau doar să aflu răspunsul la această întrebare existențială care nu mă lăsa să dorm acum o noapte :)Caciuli comunisteCaciula comunista

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

12 comentarii la „De ce unii barbati nu poarta caciula pe urechi? :)”

 1. Depinde daca-ti este frig sau nu, eu am prin oras o caciula mica, simpla si neagra. Cand intru undeva o scot de pe cap, cand ies afara o pun pe cap, depinde de vremea de afara.

  Răspunde
 2. Nici eu nu obisnuiam sa port fes…Iarna la -10 grade eram calaretul fara…fes. Asta pana am prins un soi de otita si acum ma indop cu pastile ca sa scap. Nu va jucati cu focul, pardon, cu frigul.

  Răspunde
 3. Nici eu nu port căciulă, nu-mi place să port, iar eu nu mă încadrez în categoria descrisă de tine în articol. Am aproape 18 ani, iar de vreo 3 ani nu mai port căciulă. Am una frumoasă cu urechi, pufoasă și foarte groasă care o port doar la anumite haine, dar în majoritatea timpului mă port cu capul descoperit, este mai elegant, mai bărbătesc și nici nu am probleme cu frigul la urechi.

  Răspunde
 4. Eu ma gandesc ca este o moda care a fost populara printre generatiile dinaintea noastra.
  Mai tii minte ce obicei aveam si noi cand ne luam o sapca noua?
  Trebuia musai sa ii indoi cozorocul, altfel sapca nu era japca :D

  Răspunde
 5. S-a pierdut acea tradiţie care pe vremuri era sfântă, a capului acoperit în special la tânăra generaţie.
  Apoi o altă realitate e legată de faptul că de foarte multe ori o căciulă de calitate chiar are un preţ destul de mare pentru un accesoriu considerat minor.
  Să mai porţi astrahan în secolul XXI e desuet, sau hai să spunem nu prea merge casual, că dai ca dracu.
  Personal aş spune că o întâmplare nefericită te poate face să porţi mai apoi căciulă şi vara.
  Sunt un împătimit de drumeţii montane.
  Într-o iarnă eram pe Muntele Mic şi mergeam de la cabană până într-un local.
  Mă despărţeau cca 300 de metri de el, aşa că am considerat că nu e necesar să-mi acopăr urechile, să-mi iau căciula de care să mai am şi grijă, deci am pus pe cap o şapcă “beton”.
  Eram însoţit de o fată, zăpada era mare şi păşeam pe o cărare îngustă.
  Fata a călcat puţin pe lângă cărare şi a intrat în zăpadă, fără exagerări, până la subsiori. Bătea un vânt duşmănos, nu venea nimeni, iar eu încercam să o scot din zăpadă, ea plângea şi nu făcea niciun efort să scape din capcana albă.
  Eram sigur că dacă o voi părăsi câteva minute, era vremea când telefoanele mobile aveau semnal unde voiau ele, pentru a aduce ajutoare, era posibil să o găsim….. sau……, aşa că probabil împins de panică am reuşit s-o scot din zăpadă.
  M-am relaxat, dar aveam senzaţia că ceva-mi lipseşte, că am un discomfort. Erau urechile care de la acel vânt rece au îngheţat.
  Câteva zile după incident le tot priveam să văd dacă nu se negresc, pentru că dureau fenomenal de tare.
  Dumnezeu a vrut să scap şi fata de….. şi urechile mele să scape nedegerate.
  De atunci, nu mă refer doar la drumeţii, căciula e un accesoriu sfânt, ba chiar am un cult al căciulilor de calitate în sensul confortului termic.
  Se spune că e bine să gândeşti la rece. Desigur e adevărat, dar cu un cap cald.

  Răspunde
 6. Ion si Vasile la taial lemne in padure. ger de crapau lemnele singure fara sa dai cu toporul. Ion avea caciula pe urechi, Vasile cu urechile descoperite.
  Ion il intreaba pe Vasile: -De ce porti ma caciula ridicata, nu-ti ingheata urechile?
  Vasile raspunde: -De la accident nu mai port caciula pe urechi.
  Ion: -Care accident ma?
  Vasile: -A vrut Gheorghe sa ma cinsteasca cu o palinca si nu l-am auzit…

  Răspunde
 7. Cei care nu poartă căciula pe urechi au făcut armata și dacă au mai prins și două ierni (în cele 18 luni de stagiu militar) în care li s-a spus că soldatul trebuie să fie vigilent nu să aibă urechile acoperite acum este explicabil de ce poartă căciula astfel.

  Răspunde
 8. Prin 1950 si dupa, caciulilor “cu urechi” li se spunea caciuli “rusesti”, dar nu era purata decat de copii. Gospodarii isi cumparau caciuli serioase, tuguiete cu care se mandreau .
  De ce unii nu-si protejeaza urechile de ger si de degeraturi ? Probabil din nesabuinta…

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.