De bine despre Ținutul Secuiesc

Mă distrează isteria creată în ultima vreme în jurul Ținutului Secuiesc și a protestelor de acolo. Pe bune, chiar mă distrează. Toată lumea trebuie să știe că nu e aceeași situație ca în Ucraina, mai exact Crimeea. Asta unu la mână.

Doi la mână, nu știu alții cum sunt, dar eu moldovean fiind (Galați) nu am avut niciodată nici cea mai mică problemă cu minoritățile. WTF? E normal să trăim împreună pe teritoriul aceleași țări. De unde naiba vine atâta ură? Vizităm cu drag zonele din ținutul secuiesc și ne place ce vedem acolo. Atâta vreme cât România se află în NATO, UE etc. nici nu se pune problema de autonomii teritoriale. Pe bune, chiar nu au nici un rost. Sunt convins că se află și oameni de afaceri în ținutul secuiesc. De ce să nu ne bucurăm de diverse oportunități pe care ni le oferă România ca stat? Că și așa sunt puține. Eu zic să ne liniștim, să lăsăm orgoliile la o parte și să ne trăim viața. Nu de alta, dar viața-i frumoasă și e păcat să ne irosim timp și energie cu prostii inutile.

Eu n-am nici o problemă cu ungurii. Eu n-am nici o problemă cu secuii. Eu n-am nici o problemă cu tătarii. Eu n-am nici o problemă cu moldovenii. Eu n-am nici o problemă cu machedonii. Eu n-am nici o problemă cu lipovenii.

Eu n-am nici o problemă cu alți oameni care pur și simplu nu sunt români, dar trăiesc pe teritoriul României.

Ne irosim energia degeaba, sincer. Trebuie să respectăm fiecare cultură pentru că ne îmbogățește experiențele. România rămâne România ca stat independent și nu se va modifica nimic mult timp de acum încolo.

Decât să ne irosim energia inutil cu proteste și alte prostii hai mai degrabă se ne descoperim. Să primim cu drag mașinile de Galați în Harghita și Covasna așa cum și noi în Galați primim cu drag mașinile de Harghita și Covasna atunci când vine vorba de un târg de unde de obicei cumpărăm cu drag, fie că e vorba de Sărbătorile Galațiului sau alte sărbători din zonă. Pe această cale fac apel la maturitate din partea voastră, a tuturor. N-are rost să ne aruncăm în declarații de ură pe care nici măcar nu o simțim că așa ar trebui să o simțim.

Nu vă lăsați pradă la mass-media și la statusuri idioate de Facebook. Pentru că unii dintre voi nici măcar nu știți ce urâți și de ce urâți. Minoritățile există, iar dacă le vom trata cu respect așa cum trebuie tratat orice om, ne vor trata cu respect reciproc. Nu e nimeni nebun să creadă că va obține vreo bucățică de autonomie teritorială în România. Să fim serioși. România va rămâne mult timp pe hartă în forma actuală. Însă instigările și mesajele negative nu ajută pe nimeni. Chill out everybody și hai să ne trăim viața.

3 comentarii la „De bine despre Ținutul Secuiesc”

 1. Toate discutiile din ultimele zile pe aceasta tema sunt „la cerere” pentru a ne distrage atentia de la alte neintelegeri intre cei din fruntea statului. Folosirea acestei practici confirma inca o data calitatea celor care se perinda acum pe acolo si care, peste cateva luni, ne vor cersi voturile in schimbul unor promisiuni pe care nu le vor respecta.

  Răspunde
 2. Nu vrea nimeni autonomie teritorială, asta se sugerează doar de București.
  Însă se vrea autonomie administrativă. Fiecare să-și gestioneze bănuții cum poate și cum dorește, să-i cheltuie pe ce vrea.
  Cea mai mare problemă e că această autonomie e asociată strict cu secuii, deși o vor și românii. Numai că aceștia din urmă nu se implică, doar suspină.
  Și eu mi-aș dori ca Maramureșul să nu mai depindă de centru, să ne facem noi aici (dacă vrem) autostrăzi, spitale, să plătim un milion de medici din banii noștri dacă e nevoie de atâția, nu să ni se spună de la Centru de câți medici avem noi aici nevoie etc.
  Nu e vorba de nicio ură, asta e doar alimentată tot de la București, de către politicieni. Într-o autonomie administrativă sau într-un stat federal noi ungurii și romanii am putea face lucruri bune împreună, deoarece soarta și viețile noastre se împletesc.
  România nu e un stat național, asta a făcut doar din ea Ceaușescu.
  România găzduiește o mulțime de oameni, de culturi, limbi și obiceiuri.
  Toți suntem cetățeni români, dar nu toți simțim la fel.
  Când se va înțelege asta, abia atunci disensiunile dintre români și maghiari vor dispărea.
  Eu ca maghiar îmi iubesc țara, nu vreau să plec de aici și nici nu vreau alipirea Ardealului la nicio altă țară. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu captivul Bucureștiului și a bucureștenilor. M-am săturat să văd Ardealul neglijat, folosit doar în scopuri din astea meschine generatoare de voturi.

  Răspunde
 3. mulțumesc, postul afișat păcat că foarte mulți nu se gândesc așa, Dacă ar fi altfel deja ne/am fi cu 2O de ani mai înainte … dar trebuie ceva festival pentru parlamentari.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.