Cum cred EU că se va sparge bula crypto

Prin normare și reglementări. Adică nu se va sparge, dar ceea ce vedeți acum din punct de vedere hype, câștiguri de 1000X și alte chestii de genul nu vor mai exista la fel în viitor.

Însă nu cred în acea spargere a bulei crypto de tipul Caritas, FNI și ce mai zic alți cavaleri ai apocalipsei care încă din 2018 mă tot bat la cap că Bitcoin e cea mai mare înșelătorie și că o să pierdem toți banii. Zic treaba asta oamenii care nu înțeleg sau care se informează superficial.

Crypto e greu de înțeles. De aceea mulți aleg calea ușoară, informațiile ultra simplificate și cad în plasa superficialității. Pentru că e mai ușor. Nu îi condamn. Și nici nu îi critic. Pentru că și eu sunt unul dintre cei care înțeleg foarte puține chestii din zona crypto. Prea puține.

Totuși…

Dacă nu se încarcă videoclipul, apasă aici.

Între timp mulți oameni fac bani liniștiți din crypto și mulți chiar au devenit milionari foarte rapid. Nu contează că înainte de 2018 n-au devenit milionari, sau că din 2022-2023 piața crypto va fi reglementată treptat și nu se va mai câștiga atât de mult.

Contează că unii au făcut foarte mulți bani cu care au cumpărat proprietăți sau alte active în perioada 2018-2021 și continuă să o facă, în timp ce alții doar latră pe subiect în necunoștință de cauză. Atenție, aici vorbim de fapte deja întâmplate, nu de ce cred că se va întâmpla.

Adică nu are nimeni cum să spună că nu a fost așa pentru că dovezile sunt evidente și pot fi verificate. Dar hai să vorbim puțin înainte despre altă bulă relativ similară care s-a spart la un moment dat. O bulă de care cei de-o vârstă cu mine își amintesc probabil.

Bula dotcom (.com)

Bula dot com

În anul 2000 a existat spargerea bulei dotcom. Practic orice făceai pe net înainte de momentul ăla mergea, avea mult hype și se pompau mulți bani. Exact ca în crypto în această perioadă.

După ce s-a spart bula dotcom, au fost foarte multe firme care au dat faliment și au pierdut bani.

Dar a dispărut internetul?

Având în vedere că citești asta acum, e clar că nu a dispărut.

Însă au rămas lucrurile cu adevărat utile pe net, s-au dezvoltat aplicații, au apărut platforme de streaming și rețele de socializare. Practic, perioada dotcom a fost doar un val care a arătat potențialul internetului și a extins posibilitatea de a face bani într-o altă dimensiune.

Pentru că dacă voiai în anul 2000 să faci bani prin metodele clasice de a face bani, nu mai aveai loc ca tânăr aflat la început de drum în viață. Mă refer să devii milionar sau miliardar în SUA, nu să-ți faci un restaurant de cartier. Deja ăia mari și șmecheri aveau tot: proprietăți, industrii etc.

Și a apărut bula dotcom care a arătat lumii că se pot face bani și în altă parte, dincolo de lumea materială. Acest lucru a fost benefic, chiar dacă acea bulă s-a spart. A arătat lumii perspective și oportunități noi de care unii chiar au profitat.

Rețelele sociale, platformele de streaming, internet bankingul, magazinele online sunt doar câteva exemple. Bula dotcom s-a spart și nu a mai făcut atâția bani, dar a adus mult mai multă utilitate în viața noastră într-un ritm alert.

Spargerea bulei crypto

Spargerea bulei Bitcoin

Spargerea bulei crypto cred eu că va consta în dispariția a peste 70% din crypto care sunt acum pe piață. Din varii motive. Unele sunt slabe. Altele nu vor mai avea finanțare. Altele vor pierde oameni valoroși care pleacă pe alte proiecte. Iar altele pur și simplu vor fi abandonate.

Dar această spargere a bulei crypto va întări proiectele cu adevărat utile sau va genera proiecte noi care vor schimba cu adevărat lumea în bine și vor aduce un nou salt în viață. Este posibil ca proiectele crypto care vor domina lumea peste 10 ani nici să nu se fi născut încă!

Dar aici ai prins ideea. La fel ca și în cazul bulei dotcom, zona crypto nu va mai aduce profituri și bani atât de mulți ca acum, în momentul vorbirii. În acest moment pur și simplu orice rahat merge, mișcă, se vorbește despre el, se creează mult hype. Am mai fost acolo în istorie.

Când se va sparge bula crypto în acest sens nu știe nimeni exact. Însă este cert că odată cu spargerea bulei crypto nu se va dovedi nici că este o mare înșelătorie, nici că nu are utilitate și nici că dispare totul. Pur și simplu vor muri majoritatea proiectelor care nu stau în picioare.

Zona crypto e doar o nouă dimensiune în care se pot face mulți bani și în care se vor putea face mulți bani de acum încolo.

La fel cum a fost și bula dotcom de care povesteam mai devreme. Spargerea bulei crypto nu va însemna dispariția crypto, ci dimpotrivă: îmbunătățirea și eficientizarea ei. Eu pe asta mizez. Și e doar o părere pur personală pe care doar timpul mi-o va valida.

Vor rezista proiectele cu adevărat bune și utile, care vor avea o masă mare de adopție și de utilizatori. Iar ăsta e un pas normal în orice proces de maturizare al unei piețe.

Și ca să merg mai departe, dacă vom trăi și vom vedea, va exista ceva, cândva, și dincolo de crypto.

Gândește-te că acum există doar crypto ca un fel de concept general. Dar deja se ramifică chestii și ”specializări” dacă îmi permiți exprimarea simplificată. Există CEX, DEX, NFT, diverse tipuri de crypto Exchanges, Launch Pools, Mining, Farming, Staking, Daily Trading, Crypto Gaming etc.

Fix așa cum și pe internet acum există web development, web design, app development, social media management (nișat la nivel de rețea de socializare), email marketing, ecommerce, blogging, vlogging, PPC etc. La început era doar internet și atât dacă mai ții minte :)

Pe mai departe

Concluzie bula crypto

Până atunci, încă simt că există loc de câștiguri frumoase în zona crypto și de aceea aleg să rămân interesat, cel puțin pentru acest moment, de această zonă. Îmi place să fiu în mijlocul inovațiilor atunci când ele se întâmplă. Sau nu se întâmplă :)

Pentru mai multe detalii despre crypto pentru începători vă invit să vă abonați la canalul meu de YouTube, să vizionați playlistul Crypto de pe canal sau să citiți articolele de pe blog. Nu uita că linkul meu Binance oferă cea mai mare reducere la comisioane, adică de -20%.

Dacă ești la început în crypto și vrei să-ți faci un cont pe cea mai mare platformă de tranzacționare crypto, adică Binance momentan, o poți face accesând pentru a obține reducerea maximă de 20%. Mulți caută un astfel de link. Ăsta e :)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.