Cum să faci o mămăligă. Rețetă simplă pentru bărbați.

Andrei se plângea pe Facebook că nu reușește să facă mămăligă. Am fost și eu în aceeași situație cu mămăliga. Îmi ieșea câteodată un pește excelent la cuptor, dar nu-mi ieșea și mămăliga. Noroc de Irina, că intervenea ea și rezolva problema.

Am văzut de multe ori cum se face mămăliga, dar nu-mi ieșea doar cu indicații ”ochiometrice”. Cred că majoritatea bărbaților sunt programați să rezoneze doar cu instrucțiuni tehnice. Așa că asta am să ofer: instrucțiuni tehnice de a face o mămăligă bună, fără cocoloașe.

Pentru a face mămăligă ai nevoie de: un pahar de 250 ml (majoritatea paharelor normale au 250 ml), mălai grisat (cât să intre în acel pahar), ulei (de floarea soarelui sau de măsline dacă vrei) sau unt, sare, apă, lingură lungă de lemn și un ceaun cu fund gros. Concret: pahar, mălai, ulei, sare, apă, lingură de lemn și ceaun cu fund gros.

Pentru a face o mămăligă bună este nevoie să respecți fix acești pași și îți va ieși o mămăligă relativ moale, numai bună de mâncat. Am specificat mămăligă moale pentru că unii bărbați fac mămăligă pentru mers la pescuit, iar acolo nu mă bag că nu mă pricep.

1 Pui mălai în paharul uscat și curat până îl umpli ochi. Răstorni mălaiul din pahar în ceaunul cu fund gros. 2 Apoi, pui peste mălai 4 pahare de apă folosind exact același pahar cu care ai turnat mălaiul. Pot fi pahare cu apă pline ochi sau pline în proporție de 90% (recomand 90%).

3 Pui o lingură de ulei în ceaun (lingură din aia de ciorbă, nu linguriță de mestecat în cafea). 4 Pui o linguriță de sare fără vârf în ceaun (linguriță din aia mică de mestecat în cafea de data asta). 5 Dai drumul la aragaz la putere maximă (îi dai blană) și te apuci de mestecat încontinuu în compoziție cu lingura de lemn. Nu trebuie să mesteci cu putere, ci doar să plimbi toată compoziția aia fără încetare prin ceaun timp de 5-7 minute până când mălaiul absoarbe apa și totul se transformă într-un fel de pastă galbenă. Așa te vei asigura că mămăliga nu va face cocoloașe și că are șanse să se fiarbă uniform.

6 După ce mămăliga s-a transormat în acea pastă galbenă de care vorbeam o lași să fiarbă la foc mic (dai aragazul la foc mic imediat ce s-a transformat în pastă). O lași să fiarbă 5 minute după care amesteci vârtos 30 de secunde. 7 O mai lași să fiarbă încă 5 minute la foc mic, apoi o mesteci din nou vârtos 20-30 de secunde (mai ales pe margini). 8 Ghici ce, o mai lași să fiarbă 5 minute pe ceas și apoi o amesteci din nou ca la punctul anterior. 9 Deși ar trebui să fie gata deja, eu o mai las încă 5 minute la fiert. 10 Închizi focul, apuci ceaunul cu două prosoape sau cu două mănuși de bucătărie și o răstorni într-o farfurie mare, mai lată decât circumferința ceaunului (pentru că se va mai prelinge un pic pe margini).

10 Rezultatul final va fi o mămăliguță moale (porții de 3-4 persoane) cam ca aia care se mănâncă cu tochitură moldovenească la Hanul Ancuței (pentru cunoscători).Mamaliga

Poză: Mămăligă. Sursă foto: Wikipedia.

3 comentarii la „Cum să faci o mămăligă. Rețetă simplă pentru bărbați.”

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.