Cum gătești fără ulei cartofi prăjiți sau carne

Dacă te întrebi cum gătești fără ulei cartofi prăjiți, carne, degețele de pui sau alte preparate care în mod normal necesită ulei, să știi că există soluții simple, ieftine și sănătoase.

Și nu mă refer aici la secrete de bucătar sau tehnici de gătit fără ulei ale bloggerilor culinari, pentru că acesta nu este un blog cu rețete. Eu voi apela la ce știu eu mai bine, adică la tehnologie.

Și în calitate de utilizator al tehnologiei care mai și gătește din când în când, pot să vă recomand cu mâna pe inimă o friteuză cu aer cald pentru gătit fără ulei și pentru prăjit fără ulei.

Dam ai citit bine: ”prăjit fără ulei”. Acest lucru este posibil cu un aparat de gătit fără ulei, denumit și airfryer. Alimentele vor fi la fel de gustoase, dar mult mai sănătoase și mai dietetice.

Eu am o astfel de friteuză fără ulei pe care o folosesc aproape zilnic, dar în funcție de buget poți alege orice alt aparat de gătit fără ulei din selecția pe care am făcut-o aici.

Cum funcționează friteuza fără ulei

Cum funcționează friteuza fără ulei

Un aparat de gătit fără ulei, denumit și friteuză fără ulei sau airfryer funcționează extrem de simplu, încălzind produsele la temperaturi de 180 sau chiar 200 de grade Celsius.

În loc să ajungi la cele 200 de grade Celsius necesare prăjirii unor cartofi în ulei, aparatul de gătit fără ulei va încălzi aerul la temperatura respectivă și va găti alimentele natural.

A nu se confunda o friteuză cu aer fierbinte cu un aparat de gătit cu aburi. Am avut aparat de gătit cu aburi acum multă vreme și era destul de greu de folosit și de curățat.

Aparatele de gătit cu aer cald sunt foarte ușor de folosit și de curățat. Pornești, slectezi temperatura sau programul de gătit, bagi alimentele, le mai scuturi din când în când și gata.

Apoi clătești și speli doar recipientul unde se gătește așa cum ai spăla o oală sau o cratiță și asta e tot. Majoritatea recipientelor de gătit pot fi băgate și la mașina de spălat vase.

Noi facem cartofi prăjiți fără ulei atunci când avem copii în vizită. Folosim cartofi congelați și în maximum 20-25 de minute (dacă vorbim de o porție mare cât pentru 3-4 copii) sunt gata.

Am gătit fără probleme și carne de porc, pește, pulpe de pui, copănele sau degețele de pui. Face soția uneori la airfryer și niște fâșii de piept de pui cu muștar și boia de te lingi pe degete.

Cum să alegi un airfryer bun

Cum să alegi un airfryer bun

Îți voi da cel mai scump sfat gratuit în alegerea unui aparat de gătit fără ulei. Dacă este prima oară când cumperi așa ceva și banii nu te dau afară din casă, cumpără unul până în 300 lei.

Eu am cumpărat primul meu aparat de gătit fără ulei din Lidl de la o ofertă și era ceva de genul ăsta, numai că era brandul lor propriu. Perfect pentru o familie cu 3 membri.

Apoi, l-am cumpărat pe cel de la Xiaomi pentru că mă atrăgea faptul că se conectează cu aplicația, că are deja rețete încorporate digital și alte brizbrizuri. Dar nici el nu e scump.

Nașii mei au ceva mai scump, o friteuză fără ulei de tip Phillips Airfryer. Din punct de vedere aer fierbinte e la fel. Avantajul este că poți găti cantitate mai mare simultan.

Eu am și aparatul de gătit fără ulei ieftin și cel un pic mai performant de la Xiaomi și le folosesc în paralel dacă am de gătit mai mult, gen atunci când am musafiri.

Concluzie aparat gătit fără ulei

Concluzie aparat gătit fără ulei

La cât de accesibil este prețul pentru un aparat de gătit fără ulei decent, eu zic că ar trebui să ai așa ceva în bucătărie, indiferent de veniturile pe care le ai.

Nu ai nevoie de gaz , nu ai nevoie de ulei și având în vedere că mai mult de 20-30 de minute nu va funcționa pentru a găti ceva, nu consumă nici mult curent.

Pe lângă faptul că vei economisi bani și resurse energetice în casă, vei avea parte de o mâncare gătită mai natural, mai sănătos și cu mai puține calorii.

4 comentarii la „Cum gătești fără ulei cartofi prăjiți sau carne”

  • Clar :) Și noi avem cuptor electric cu opțiune de aer fierbinte, tot felul de ventilații și alte nebunii, dar nu pornesc ditamai mastodontul care consumă curent de rupe pentru o porție de cartofi prăjiți sau de degețele :)

   Răspunde
   • Vei fi surprins să constați că mastodontul nu consumă atât de mult pe cât crezi pentru că e destul de bine optimizat. Noi folosim frecvent opțiunea pentru 4 persoane și gătitul cu abur :) și dacă mă gândesc că eu sunt 100% pe electric un cuptor e o picătură într-un ocean :)

    Răspunde
  • La articolele cu crypto și investiții, dezvoltare personală etc. nu ma bag, că nu mă pricep, dar când vine vorba de mâncare sunt interesat, mereu interesat. :)
   De asta și m-am făcut o namilă, mai mult gros decât înalt, mai bine mă sari decât să mă ocolești.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.