Bicicleta este considerată vehiculul viitorului și nu fac niciun fel de glumă aici. Pe lângă scumpirea carburanților, utilizarea unei biciclete este prietenoasă cu mediul și cu sănătatea.
Oameni din întreaga lume civilizată folosesc bicicleta ca mijloc de transport. Nu este nicio rușine să mergi pe bicicletă la serviciu sau la cumpărături scurte, mai ales în zilele frumoase.
Cu cât gradul de educație și cultură al unei societăți este mai mare, cu atât oamenii care trăiesc în ea își vor da seama că nu mașina șmecheră contează, ci atitudinea ta față de viață și natură.
Utilizarea unei biciclete ca mijloc de transport și nu doar ca metodă de plimbare, sport sau relaxare este o activitate frumoasă și sănătoasă pentru organismul tău din multe perspective.
În România clima ne permite ca să luăm în calcul bicicleta ca mijloc de transport pe distanțe scurte timp de cel puțin 6 luni pe an, așa că mulți oameni iau în calcul cumpărarea unei biciclete.
Ce tip de bicicletă să cumpăr
Nu sunt un specialist în biciclete, așa că nu-mi permit să intru în detalii tehnice care mă depășesc. Dacă ești din Galați, poți apela la cei de la MausBike ca să-ți explice mai multe.
Eu am să-ți spun doar că trebuie să te gândești bine ce bicicletă să alegi, ca să nu arunci cu bani aiurea. Tentația ca să-ți iei o bicicletă care să le facă pe toate e mare, dar nu e necesar.
În primul rând gândește-te cum vei folosi bicicleta respectivă. În mediu urban, în mediu rural? Sunt multe dealuri și văi? Ai de transportat bagaje sau cumpărături? Încape în portbagaj?
Dacă ai de gând să mergi cu bicicleta pe teren accidentat sau pe un teren cu multe dealuri și văi, probabil că vei avea nevoie de un mountain bike, ca să te poți adapta la orice situație.
Dacă locuiești într-un oraș aglomerat, fără locuri de parcare la locul tău de muncă, o idee ar fi să îți cumperi o bicicletă pliabilă care să încapă în portbagaj, să parchezi unde ai posibilitatea (mai departe de locul unde ai treabă și poate chiar gratis) și să iei bicicleta până la destinație.
Dacă alegi o bicicletă pliabilă îți recomand totuși o bicicletă pliabilă cu viteze, astfel încât să te poți adapta la diverse tipuri de rampe și pante, indiferent de condiția ta fizică.
Poți merge la cumpărături micuțe cu orice bicicletă din cele menționate pentru că îți cumperi un rucsac de genul ăsta și îl porți în spate, dar dacă vrei și mai multă capacitate de transport, va trebui să optezi pentru o bicicletă de oraș ce are portbagaj și coș de transport.
Un alt tip de bicicletă care este luat în considerare de mulți oameni care vor să meargă la costum pe bicicletă și să nu transpire, este bicicleta electrică. Îți recomand să o iei în calcul.
Ce lumini să iau la bicicletă
Este obligatoriu să ai lumini la bicicletă, mai ales dacă circuli în trafic printre mașini, fie că este zi sau noapte. Iar luminile bune îți pot proteja sau salva viața, indiferent cât de atent ești.
Dacă bicicleta pe care o cumperi nu are deja lumini pe ea, este suficient să îți cumperi un set de lumini față-spate de aici. Nu costă foarte mult, dar ajută foarte mult.
Este bine să mergi cu luminile aprinse dimineața devreme când se trece de la noapte la zi sau pe înserat, dar și în zilele mohorâte și ploioase când vizibilitatea este redusă.
Noaptea e clar că circuli cu luminile aprinse :)
Ce cască de bicicletă să aleg
Există mai multe tipuri de căști pentru bicicletă. Căști de bicicletă pentru copii, căști de bicicletă pentru oraș, căști de bicicletă pentru teren accidentat sau căști de bicicletă pentru șosea.
Îți recomand să alegi o cască pentru ciclism specifică zonei în care mergi cu bicicleta. De asemenea, îți recomand să alegi o cască pentru ciclism care să-ți facă plăcere să o porți.
Mulți oameni se dau mari și nu poartă cască pe bicicletă pentru că le este rușine să o poarte. Lipsa de încredere în sine îi face pe mulți oameni să nu poarte casca de bicicletă și e grav.
E grav pentru că din postura de motociclist eu știu cât de importantă este o cască bună. Și e grav pentru că știu un tânăr de 16 ani care a murit dintr-o simplă căzătură cu bicicleta în timp ce se plimba cu prietenii într-o frumoasă zi de vară. A căzut cu capul de colțul unei borduri.
Casca ar fi făcut diferența. Crede-mă, dacă ieși cu copilul la plimbare prin oraș sau prin parc cu bicicleta și tu nu porți cască, dar îl obligi pe el să poarte, ești un exemplu negativ pentru el.
Alege o cască de bicicletă de aici, poartă casca și termin-o cu prostiile.
Ce claxon pentru bicicletă să aleg
Este bine să ai un claxon pentru bicicletă. Este foarte util ca să atenționezi pietoni, alți bicicliști sau chiar alte vehicule. Bicicleta e un mijloc de transport silențios și nu-i poți condamna pe oamenii care nu te aud că vii și nu se dau la o parte din calea ta, chiar dacă ești pe drumul corect.
Îmbrăcăminte reflectorizantă pentru bicicletă
Dacă ai buget, poți să-ți cumperi încălțăminte reflectorizantă pentru ciclism cu SPD (compatibilă cu acele pedale care se ”cuplează” cu încălțămintea). Însă cel mai mult mie îmi plac jachetele reflectorizante de ciclism de genul ăsta sau această jachetă de ploaie reflectorizantă.
Atunci când te afli pe bicicletă, obiectivul tău este să fii cât mai vizibil și ceilalți participanți la trafic să fie cât mai conștienți de existența ta. În plus, elementele reflectorizante fac să ”tresară” fiecare șofer pentru că de la distanță pot fi asemănate instinctiv cu echipamente de poliție :)
Reguli de circulație pe bicicletă
Dacă circuli mult și des prin oraș, un set de oglinzi pentru bicicletă te vor ajuta foarte mult. Montează-le și folosește-le (adică privește în ele și asigura-te – nu sunt doar accesorii).
Circulă pe banda destinată bicicliștilor acolo unde există și nu te supăra dacă vei mai da și peste pietoni care merg pe acolo și nu știu. Claxonează discret și mergi mai departe fără ranchiună.
Nu circula pe trotuarele unde circulația este destinată exclusiv pietonilor. Nu este legal și îi și enervezi trecând cu viteză pe lângă ei. Ești vehicul, așa că ai dreptul să circuli pe drum.
Când traversezi o trecere de pietoni, dă-te jos de pe bicicletă și traversează pe lângă ea. Dacă traversezi direct pe bicicletă și te lovește un alt vehicul, tu vei fi considerat vinovat.
Când circuli pe drum, mergi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului (cât ”siguranța” gropilor și altor capcane îți permite) și semnalizează mereu cu mâna schimbarea direcției.
Fii foarte precaut și conștientizează cât de fragil ești pe bicicletă. Îți vor fi încălcate multe drepturi din partea unor conducători auto proști și tocmai de aia trebuie să fii și mai atent. Nu are rost să nu te mai întorci întreg sau viu acasă la familie și copii pentru că vrei să mori cu dreptatea în brațe.
Concluzii de final
Mergi pe bicicletă cât poți tu de mult pentru că te va ajuta să-ți ții greutatea corporală sub control, îți va da o stare de bine datorită eliberării de endorfine, îți va îmbunătăți echilibrul fizic și va avea reale beneficii pentru sănătate (în mod special față de sistemul cardiac și circulator).
Fii un biciclist responsabil și respectuos cu cei din jur. Mai mult nu comentez, pentru că eu sunt și motociclist pe lângă a fi biciclist de ocazie, iar experiența m-a învățat că merită să fii atent și pentru ceilalți de multe ori și să dai dovadă de empatie și omenie.
Aș putea spune că merită să-i șochezi pe cei din jur cu bunătate :) În final cu toții trebuie să avem loc în trafic, să ne respectăm, să ne prețuim ca oameni și să trăim fericiți.
Mulțumesc pentru articol! Citesc cu plăcere ceea ce scrii, căci este coerent și clar.
Mulțumesc mult!