Cum faci un chat bot Facebook și Instagram, adică un bot AI care să discute cu clienții oricând, la orice oră din zi și din noapte și să-ți aducă vânzări și leaduri pe pilot automat

Dacă te-ai gândit să îți faci un chat bot Facebook sau un chat bot Instagram, în acest articol vei afla exact pașii pentru a crea un astfel de bot AI. În acest tutorial de creare bot AI de chat îți voi arăta pas cu pas ce trebuie să faci pentru a crea un chatbot Facebook și nu numai.

Cum faci un chat bot Facebook și Instagram

Primul pas este să alegi platforma pe care vei construi noul tău chat bot. Îți recomand din start platforma Tidio, ca să nu cauți pe internet diverse review-uri pentru best chatbot ai platform și așa mai departe. Vei dori o platformă care să funcționeze oriunde.

Platforma pe care eu o voi folosi în acest tutorial de creare chatbot funcționează atât pe un website propriu, cât și în paralel și pe platforme precum Facebook, Instagram și cine știe ce funcționalități vor mai dezvolta. Obiectivul unui chat bot bun este să aducă vânzări, leaduri și să ofere asistență.

Crede-mă, îți dorești o soluție integrată pe care să o administrezi dintr-un singur loc. Nu îți dorești un chatbot ai pentru website, un alt chat bot separat pentru Facebook și o altă platformă de chat bot ai pentru Instagram. Nu ai timp și atenție pentru o sută de chestii.

Varianta video

Dacă nu îți plac videoclipurile, dă scroll mai jos și citește în continuare.

Creează-ți cont gratuit pentru chat bot AI

Cum faci un chat bot Facebook

Intră aici și creează-ți un cont gratuit pe Tidio. Este complet gratuit pentru 3 operatori, 500 de emailuri pe lună, 100 de vizitatori cu care s-a stat de vorbă, chaturi nelimitate, aplicații mobile gratuite, informații despre vizitatori, integrări cu alte aplicații și JavaScript API dacă ai nevoie.

Apasă pe linkul de mai sus și lasă deschis în paralel tabul din browser ca să faci pașii pas cu pas alături de mine conform tutorialului de mai jos. Vei vedea cât de simplu e.

Tutorial chat bot ai Facebook și Instagram pas cu pas

Urmează pașii de mai jos și vei putea crea primul tău chat bot ai în doar câteva minute. Îl vei integra pe pagina ta de Facebook foarte rapid și chiar pe profilul tău de Instagram. Astfel vei automatiza fiecare discuție ce poate aduce o vânzare, un lead sau o experiență plăcută clientului.

În plus, platforma de chat bot ai pe care o recomand îți oferă și alte două funcționalități importante: 1. Live chat cu clienții tăi în cazul în care vrei să folosești și operatori umani. 2. Email marketing – adică posibilitatea de a trimite mesaje pe email abonaților, inclusiv mesaje automatizate.

Eu un marketing power horse extrem de simplu de folosit.

Pasul 1 – Tutorial creare chat bot ai Facebook și Instagram

Intra pe Tidio si apasa Get Started
Intra pe Tidio si apasa Get Started

Pasul 2 – Tutorial creare chat bot ai Facebook și Instagram

Apasa pe Create a Free Account
Apasă pe Create a Free Account

Pasul 3 – Tutorial creare chat bot ai Facebook și Instagram

Îți recomand să selectezi email, dar îți poți crea rapid contul pe această platformă de chat bot folosind direct contul tău de Facebook, de Shopify sau de Wix. Dacă folosești WordPress cu WooCommerce sau orice altă platformă, alege email.

Selecteaza cum doresti sa iti faci contul pentru chatbot
Selectează cum dorești să îți faci contul pentru chat bot

Pasul 4 – Tutorial creare chat bot ai Facebook și Instagram

Adauga adresa de email, o parola si adresa websiteului tau
Adaugă adresa de email, o parolă și adresa websiteului tău

Pasul 5 – Tutorial creare chat bot ai Facebook și Instagram

Aici vei selecta și limba chat bot-ului tău ai. După cum observi limba română este nativ suportată de acest chat bot și o poți selecta din start. Tot la acest pas poți selecta și personaliza schema de culori conform brandului tău. Recomand o imagine pătrată pentru avatar (cu o față umană).

Da un nume chat bot-ului tau, selecteaza o culoare de fundal si incarca o poza de profil
Da un nume chat bot-ului tău, selectează o culoare de fundal și încarcă o poză de profil

Pasul 6 – Tutorial creare chat bot ai Facebook și Instagram

În acest pas va trebui să completezi datele suplimentare, să selectezi țara ta, industria, dimensiunea companiei și obiectivele pentru care dorești să-ți creezi acest chat bot ai Facebook și Instagram. Astfel îți vor oferi recomandări personalizate.

Completeaza datele lipsa si bifeaza obiectivele tale
Completează datele lipsă și bifează obiectivele tale

Pasul 7 – Tutorial creare chat bot ai Facebook și Instagram

Selectează pentru început care este obiectivul chat bot-ului tău ai. Poți schimba asta și mai târziu în setări și poți realiza o grămadă de chatboți. Nu rămâne bătut în cuie ce ai selectat acum dacă nu îți convine ce a ieșit. Așa că joacă-te fără griji.

Selecteaza ce obiectiv de bot ai doresti
Selectează ce obiectiv de bot ai dorești

Apoi apasă pe ”Customize this message”, și personalizează mesajul tău pentru vizitatori.

Personalizeaza mesajul de intampinare a chat bot-ului inainte de a merge mai departe (daca vrei)
Personalizează mesajul de întâmpinare a chat bot-ului înainte de a merge mai departe (daca vrei)

Pasul 8 – Tutorial instalare chat bot ai pe website

Dacă nu ai un website sari la pasul următor, dar îți recomand totuși să-l citești și pe acesta pentru că vei înțelege unele lucruri simple.

Pentru a finaliza pașii de bază este important ca să instalezi chat bot-ul pe site-ul tău pentru a te asigura că funcționează. Nu este obligatoriu, dar este un pas opțional pe care îți recomand ca să îl faci. Dacă te pricepi selectează ”I`ll do it myself.

Dacă ai pe cineva care se ocupa de site-ul tău (cineva de la marketing, un admin it sau o agenție) introdu adresa lor de email acolo pentru a primi instrucțiuni de instalare.

In acest punct va trebui sa instalezi chat bot-ul pe site
In acest punct va trebui sa instalezi chat bot-ul pe site

În cele ce urmează voi încerca să îți arăt eu pas cu pas cum se instalează acest chat bot ai pe site. Așa că apasă cu încredere butonul ”Show me the code!” și hai să mergem mai departe.

Instalare chat bot ai – generalități

În acest punct ai posibilitatea de a selecta platforma pe care o folosești. Dacă apeși pe JavaScript ți se va genera un cod pe care îl poți copia și îl poți insera pe orice tip de website.

Instalare chat bot ai Shopify

Dacă folosești plaforma de vânzări online Shopify (probabil cea mai simplă și modernă platformă dedicată ecommerce din lume) va trebui să te loghezi pe Shopify la tine și să urmezi pașii din print screenul de mai jos.

Adauga bucata aia de cod in Shopify si chat bot-ul va fi activ imediat
Adaugă bucata aia de cod in Shopify și chat bot-ul va fi activ imediat

Instalare chat bot ai WordPress

Dacă folosești WordPress, ei te direcționează cumva similar ca la Shopify, însă dacă ești o persoană mai puțin tehnică, s-ar putea să-ți prinzi urechile.

Cel mai simplu să instalezi un chat bot ai pe WordPress este să instalezi înainte pluginul Insert Headers and Footers de aici.

Copiaza codul chat bot in campul Body din WordPress si apoi apasa Save
Copiază codul chat bot în câmpul Body din WordPress și apoi apasă Save

Adică practic copiezi (copy) bucata aia de cod, deschizi pluginul Insert Headers and Footers de la tine din interfața de administrare WordPress a site-ului tău, dai paste în câmpul Body și apeși Save.

Daca ai instalat corect acest chat bot ai ar trebui sa apara cam asa pe siteul tau
Daca ai instalat corect acest chat bot ai ar trebui să apară cam așa pe siteul tău

Instalare chat bot ai pe PrestaShop sau alte platforme

Instalarea unui chat bot ai pe PrestaShop sau pe alte platforme precum BigCommerce sau AmeriCommerce va fi relativ similară. Trebuie să inserezi bucata aia de cod pe site și după aia uiți de ea pe partea de website pentru că toate modificările le vei face direct din interfața chat bot.

Pasul 9 – Configurare chat bot ai Facebook și Instagram

Știu că probabil obiectivul tău este să instalezi un astfel de chat bot ai doar pe Facebook sau doar pe Instagram sau pe ambele. Ne apropiem imediat și de acel moment. Însă înainte de asta trebuie să ne asigurăm că ai setat un chat bot pentru chestii de bază.

Mă voi strădui să păstrez lucrurile cât mai simple cu putință pentru a-ți oferi ție mai apoi posibilitatea de a explora și configura mai multe tipuri de chatboți ai.

Instalarea de la pasul 1 ai făcut-o probabil deja. La pasul 2 ai posibilitatea de a simula o conversație un un potențial client care intră pe site, ca să te familiarizezi cu interfața de chat.

La pasul 3 poți vedea cum arată vizitatorii tăi și care sunt mai predispuși să cumpere. În timp vei putea filtra vizitatorii care se potrivesc cel mai bine profilului tău de client (o chestie foarte tare).

La pasul 4 te vor invita să-ți instalezi pe telefonul tău mobil aplicația cu care administrezi chat bot-ul (Android sau iOS) astfel încât să nu ratezi nici o conversație.

La pasul 5 vei putea selecta orele tale de program, astfel încât să te arate online în timpul acestora sau să te arate offline și să preia chatbot-ul discuția automat.

Este momentul sa finalizezi configurarea chat bot-ului
Este momentul sa finalizezi configurarea chat bot-ului

Configurarea primului tău chatbot

Mergi la meniul CHATBOTS si apasă edit la cel cu Lead Generation. Îți va apărea
Mergi la meniul CHATBOTS si apasă edit la cel cu Lead Generation
 1. Mergi pe meniul din stânga denumit CHATBOTS
 2. Dacă îți aduci aminte, tocmai am făcut mai sus un bot simplu, care să genereze leaduri
 3. Apasă pe edit și vei ajunge în interfața de editare a chat bot-ului
Îți va apărea interfața asta. Nu te descuraja. E simplu.
Îți va apărea interfața asta. Nu te descuraja. E simplu.

Acea căsuță albastră este triggerul (declanșatorul botului) și îi spune botului când să pornească. În acest caz botul va porni la prima vizită a unui client la tine pe website.

Acea casuta cu cercuri este una de decizie pentru client. O poti configura cu ce intrebari vrei.
Acea căsuță cu cercuri este una de decizie pentru client. O poți configura cu ce întrebări vrei.
În dreapta unde apare bula de text poți confugura răspunsul automat al chatbot-ului atunci când vizitatorul zice că nu vrea să discute. Poți personaliza mesajul cum vrei.
În dreapta unde apare bula de text poți configura răspunsul automat al chatbot-ului atunci când vizitatorul zice că nu vrea să discute. Poți personaliza mesajul cum vrei.
Daca clientul zice ca vrea ajutor, poti configura mai departe cu datele pe care i le ceri vizitatorului.
Daca clientul zice ca vrea ajutor, poti configura mai departe cu datele pe care i le ceri vizitatorului.

În acest exemplu eu îi voi cere doar adresa de email, nu și telefonul.

Pe același sistem vei continua configurarea chat bot-ului tău cerând informațiile dorite și personalizând răspunsurile în funcție de specificul activității tale.

În partea din dreapta vei avea diverse triggere pentru boți, condiții și funcționalități de conversație cu care te poți juca mai târziu și cu care poți construi aproape orice scenariu îți imaginezi, indiferent de tipul afacerii tale și indiferent că vrei să obții mai multe vânzări, mai multe leaduri (clienți potențiali) sau pur și simplu vrei să le oferi asistență acestora răspunzând la întrebări frecvente.

Iti recomand sa nu te complici mult din prima si sa faci primul tau bot simplu ca sa-l pui la treaba in cateva minute
Îți recomand să nu te complici mult din prima și să faci primul tău bot simplu ca să-l pui la treabă în câteva minute

Pasul 10 – Configurare și integrare chat bot ai Facebook și Instagram

Am ajuns și la obiectivul mult dorit, acela de a crea, configura și instala un chat bot Facebook și Instagram.

Mergi pe meniul CHATBOTS. Acolo vei vedea o groază de chat boți predefiniți a căror structură s-a dovedit deja utilă, funcțională și de succes. Te va scăpa de mult timp pierdut. Însă poți să construiești și un chat bot de la 0 dacă dorești. Imaginația ta e singura limită.

Acum ne vom limita doar la chat bot de Facebook și Instagram, urmând ca să te las pe tine să descoperi toate chestiile pe care le poți face cu această platformă.

Apasă pe linkul ”Integrate with Instagram”.

Gasesti acest link in meniul CHATBOTS
Găsești acest link în meniul CHATBOTS
Ți se va deschide această feresatră unde vei apăsa Connect Instagram
Ți se va deschide această feresatră unde vei apăsa Connect Instagram
Ți se va deschide un pop-up în care ți se va cere să asociezi contul de Facebook cu Tidio
Ți se va deschide un pop-up în care ți se va cere să asociezi contul de Facebook cu Tidio

Atenție ca să nu ai pop-up-urile blocate (verifică în bara din browser).

Urmează pașii de acolo și finalizează integrarea cu Facebook și Implicit Instagram.

Important: asigură-te înainte că ai contul de Instagram asociat cu contul paginii de Facebook.

După ce ai finalizat integrarea mergi înapoi la meniul CHATBOTS și creează un ChatBot pentru Facebook
După ce ai finalizat integrarea mergi înapoi la meniul CHATBOTS și creează un ChatBot pentru Facebook
Și apoi un chatbot pentru Instagram
Și apoi un chatbot pentru Instagram

Pe principiul descris la pasul 9 îți poți configura chat bot-ul pentru Facebook și chat bot-ul pentru Instagram așa cum dorești, cu diverse scenarii, întrebări și răspunsuri. Stă în imaginea ta să combini logic diverse fire narative sau funneluri specifice afacerii tale.

Dacă te grăbești, poți cel mult să traduci din engleză în română template-ul sugerat de chat bot Facebook sau chat bot Instagram și să-i dai drumul așa. Acesta va începe imediat să preia conversații, să răspundă la story-uri etc. Imaginează-ți numai ce poți face din acest punct!

Felicitări, ai un chat bot ai!

Felicitări! Dacă te-ai concentrat, ai eliminat toate sursele care îți distrag atenția în acest moment și ai urmărit acest tutorial pas cu pas de creare chat bot ai, în câteva minute ai deja propriul tău chat bot ai pentru site, pentru Facebook și pentru Instagram. Ai făcut un pas în viitor!

Recomandări personale legate de Chat Bots

 • Primul tău chat bot trebuie să fie cât mai simplu, nu te complica inutil. Obiectivul este să înveți încet – încet ce beneficii îți aduce și să reglezi fin pe parcurs.
 • Implementează chat boții pe rând, în funcție de scenarii, landing page-uri, clienți noi vs clienți care se reîntorc și așa mai departe. Nu te aglomera.
 • Un chat bot poate fi gândit complicat la tine în interfață, dar trebuie să fie simplu pentru client atunci când îl folosește. Nu crea pași inutili de interacțiune.
 • Nu te obosi să faci din prima chat boți ai care recunosc text. Clienții urăsc să scrie și iubesc să selecteze opțiuni și variante pe care să apese și atât.
 • Nu te obosi să faci un chat bot pentru toate situațiile posibile. Dacă îți știi bine clienții și afacerea, vei ști că 80% din rezultate sunt aduse de 20% din tipuri de discuții și întrebări.
 • Nu ezita să folosești și alte funcții ale platformei recomandate de mine în acest articol (respectiv chat online cu operatori umani și email marketing).

Fă-ți un cont gratuit pe Tidio acum

Disclaimer: nu zic că platforma recomandată de mine este cea mai bună, dar am folosit multe platforme de creat chat boți și de la începutul anului 2020 o folosesc doar pe aceasta. Unele sunt prea complexe, altele prea dedicate. Am găsit această soluție ca fiind cea mai simplă soluție integrată cu care poți să faci primii pași rapid, fără să te blochezi în complicățenii.

Later edit: am făcut acest articol pentru că sunt partener Tidio ca afiliat (lucrez de ceva timp cu ei și relația a ajuns și la acest nivel). Scopul acestui articol este să te ajut autentic. Nu vând nimic, nu vând consultanță, nu îmi promovez agenția de marketing și nu construiesc chat boți pentru alți clienți noi, deoarece timpul nu-mi permite să preiau alte proiecte în acest moment. Mulțumesc mult!

7 comentarii la „Cum faci un chat bot Facebook și Instagram, adică un bot AI care să discute cu clienții oricând, la orice oră din zi și din noapte și să-ți aducă vânzări și leaduri pe pilot automat”

 1. Felicitari! Un articol foarte bun despre cum faci un chat bot facebook. Tutorial simplu si rapid, fara alte smecherii, cursuri sau chestii de vanzare la final. Te urmaresc cu drag, Gabi!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.