Cum arată cloud-ul viitorului?

Cum arată cloud-ul viitorului în contextul în care în acest moment serviciile de tip cloud sunt dezvoltate foarte tare? Ar mai putea fi ceva de inventat pe baza cloud-ului? Ne mai poate surprinde cineva cu ceva bazat pe cloud? Eu zic că da. Serviciile cloud nu se vor opri la nivelul actual. Înainte de dezvolta subiectul legat de cloud-ul viitorului, am să zic câteva vorbe legate de noțiune de cloud. Traducerea din limba engleză a cuvântului cloud este nor. Noțiunea de cloud este srâns legată de internet, pentru că nici un serviciu de tip cloud nu poate fi utilizat fără acesta. Cloud computing-ul este folosit în mai multe scopuri, printre care pot menționa stocarea online a fișierelor de orice tip, redarea online a fișierelor de orice tip și soluțiile de web hosting bazate pe cloud.

Cu alte cuvinte, imaginează-ți că nu mai ai un hard disk fizic pe care să-ți stochezi datele și să fii dependent de prezența acestuia pentru a le accesa de pe diverse dispozitive. Cloud-ul poate fi propriul tău hard disk pe care îl poți accesa de oriunde, oricând. Singurul lucru de care ești dependent este internetul. În rest, poți accesa locul în care îți stochezi fișierele de oriunde și de pe orice dispozitiv: PC, laptop, tabletă, e-book reader sau smartphone. Mai mult, serviciile de cloud nu oferă numai stocare online, ci și diverse opțiuni de interacțiune cu fișierele pe care le ai. Adică, poți să vezi filme și poze direct din cloud, să asculți muzică, să editezi fișiere Word, Excell, PowerPoint și multe altele. Furnizorii de soluții cloud au o întreagă infrastructură performantă în spate pentru a avea propria ta unitate de lucru într-un mediu virtual pe care să-l poți accesa într-un mod 100% sigur de pe orice computer conectat la internet, fie că e vorba de computerul unui prieten, propriul tău smartphone sau tableta iubitei.

În acest moment, cei mai cunoscuți furnizori de servicii cloud pentru stocarea fișierelor online sunt Dropbox, SkyDrive (Microsoft), Drive (Google) și iCloud (Apple). Pe partea de web hosting, cel mai dezvoltat serviciu de cloud oferit în România se regăsește la Hostway.

Cum arată cloud-ul viitorului?

Simt că un mare provider va face o mișcare importantă pe partea de soluții cloud. Și sper ca mișcarea pe care o va face se va regăsi în părerile mele legate de cum arată cloud-ul viitorului.

E o dimineață însorită de Duminică. În plină vară, e cel mai frumos să te trezești dimineața și să-ți bei cafeaua pe răcoare. Soția și fiica mea au fost și mai matinale, plecând la cumpărături dis de dimineață. Iau telefonul în mână și mă uit la ceas. Este 10:12, 17 august 2019. Telefonul meu Samsung Galaxy S10 mă întâmpină cu un emoticon zâmbăreț care mă întreabă ce vreau să fac azi. Intru în aplicația The Cloud și comand expresorul să-mi facă o cafea. Apoi, comand să se deschidă televizorul pe un program de știri și mai lenevesc în pat până e gata cafeaua. Peste 3 minute, telefonul mă anunță că mă așteaptă o ceașcă de cafea aburindă în bucătărie așa că mă îndrept acolo. Mereu mi-a plăcut să-mi beau cafeaua în fața laptopului.

Deschid laptopul și introduc userul și parola la The Cloud, aplicația cu care am propriul meu calculator oriunde. Din 2018, când mi-am configurat eu computerul online, nici nu mai contează ce sistem de calcul dețin pentru că adevăratul meu computer se află online. Țin minte și acum că prin 2013 cei care aveau nevoie de un hosting flexibil și complet configurabil puteau alege o astfel de soluție. Nu a mai durat mult și prin 2017 – 2018 a apărut și noțiunea de computer în cloud. Computerul meu online este complet configurat de mine și partea cea mai bună este că mereu pot alege un upgrade sau un downgrade în funcție de nevoile mele.

Telefonul mă atenționează că am uitat televizorul deschis, detectând că nu mai sunt în cameră. Închid televizorul direct de pe telefon și observ alte notificări de pe ziua respectivă de la alte dispozitive conectate la The Cloud: rezerva de detergent de la mașina de spălat se va termina în 2 zile, am două alimente în frigider care expiră în 76 de ore, iar VW Up! al soției a făcut pană la roata din dreapta spate, semn că Irina mă va suna imediat ce își dă seama de acest lucru. Îmi termin de băut cafeaua și mă duc la duș.

Nici bine nu termin de făcut duș că mă și sună Irina prin intermediul rețelei TCM (The Cloud Mobile). Ma duc în living și răspund la apelul ei direct de pe televizor. Pe ecranul televizorului apare Irina lângă mașină și începe să-mi spună că a făcut pană și ca are nevoie de ajutor. Am observat că se află la Kaufland și m-am îmbrăcat ca să plec către ea. Începuse să se încălzească afară, așa că am pornit mașina din casă direct de pe smartphone, astfel încât aerul condiționat să aibă timp să-mi ofere clima dorită atunci când voi intra în mașină. Coborând pe scări, m-am conectat de pe telefon la mașină ca să setez și direcția de mers. Aplicația de hărți tocmai primise un update și vroiam să văd ce au adus nou, nu că nu aș fi știut drumul.

Odată ce am intrat în mașină, The Cloud s-a activat pe computerul de bord. În timp ce conduceam către soția mea, un mesaj vocal mă atenționează că trebuie să finalizez raportul pentru ședința de luni și că ar fi indicat să lucrez 30 de minute la el chiar astăzi ca să fiu sigur că îl termin. Aplicația analiza tipul de raport pe care l-am definit și combina datele cu toate activitățile pe care le aveam planificate, astfel încât să mă ajute cu time managementul. La ora 14:00 trebuia să luăm masa la nași, iar la ora 18:00 trebuia să mergem la film, însă era loc o jumătate de oră seara să lucrez la raport, așa că am acceptat planificarea de 30 de minute propusă de computerul meu online. Am ajuns la Irina, însă problema era rezolvată pentru că apelase online la un service auto care oferea servicii de asistență rutieră prin intermediul The Cloud (avea și ea computer online, că doar nu era mai prejos :)).

cloud

Cam asta e bucățica de cloud a viitorului pe care o văd eu în acest moment. Puteam să dezvolt mult mai multe idei, însă contorul meu de cuvinte mă anunță că ating acuș limita maximă de cuvinte pe care să le folosesc într-un articol astfel încât să nu devină foarte plictisitor de lung :). Dar pentru asta s-a invitat secțiunea de comentarii de mai jos pe care vă recomand s-o folosiți, adăugând idei, păreri sau scenarii legate de cum ar putea arăta cloud-ul viitorului.

Tu ce crezi despre viitorul în cloud?

5 comentarii la „Cum arată cloud-ul viitorului?”

 1. Interesant Cloud-ul . Este o etapa de evolutie .

  Am ajuns sa il folosesc de nevoie si apoi am inceput sa ii descopar avantajele.
  Initial mi-a rezolvat problema accesului la anumite fisiere oriunde ma aflam si prin orice device ma conectam. Pe masura ce descopar noi beneficii pentru mine il folosesc si mai mult.

  Ideea cu gradul de securizare si confidentialitate. Problema e mai simpla decat crede lumea.
  Daca eu nu am timp sa imi revad toate documentele si pozele si orice altceva am pe Cloud , crezi ca altcineva are timp sa se uite la ele ? Daca pui poze si documente compromitatoare e treaba ta.
  Daca cineva crede ca e mai sigura informatia la el in computer , computer legat la internet , cred ca are o impresie falsa. Putini se preocupa de securitatea datelor personale .

  Chestia cu supravegherea si scandalul supravegherii ma amuza , este o reactie tipic umana sa te deranjeze ca esti ascultat si urmarit. Totul e OK cat nu stii dar deranjeaza daca stii.
  Te-a afectat cumva cat nu ai stiut mai mult decat acum cand stii ? Si intrebarea e ce stii ? Ce iti spun altii :) .

  Ce ma roade asa ca idee este ca maine se poate limita accesul la un Cloud , asa , fara explicatii .
  Plus ca nu ai o garantie de integritate sau confidentialitate . Oricum daca ai o problema banui ca vorbesti singur. Cata lume citeste „Terms and conditions” ???

  Una peste alta , ideea ca si gratis si sigur/confidential e mai rarut.Nu am intalnit inca
  .
  DAR pentru mine Cloud-ul este foarte util si il voi folosi in continuare.

  Asa zic io . :D
  .

  Răspunde
 2. Suna destul de bine, dar nu cred ca totul se va realiza intr-un timp atat de scurt. Adica acum sunt foarte putini care au auzit despre cloud si despre cum se foloseste, foarte putini au incredere in aceste servicii si au si motive. Pana la urma, pot avea stocate fisiere importante, fotografii personale sau filmari pe un server din Honolulu. Datele personale deja nu mai sunt personale, la o mica problema pot fi vazute de alte milioane de oameni, si oricum unii spun ca nu vor putea sa se lasa chiar asa controlati de un calculator. Oricum, ramane de vazut. Si mult succes la concurs :)

  Răspunde
 3. Fara cateva clauze si o legislatie clara privind siguranta si confidentialitatea datelor, acest serviciu va stagna la stadiul actual. Observ o tendinta de a reveni la mijloace non-it in puncte esentiale. Una este sa fie posibil si alta sa convingi oamenii ca aceste alternative sunt in folosul lor.

  Răspunde
  • Așa este, la capitolul convingere e cel mai greu. La ce scandaluri se aud prin SUA cu spionajul datelor, nu mai are lumea încredere în online și va mai fi mult de lucru în redobândirea acestei încrederi. Probabil ăsta va fi singurul lucru care va mai ține pe loc dezvoltarea cloud-ului, pentru că din punct de vedere tehnologic cu siguranță nu se stă degeaba.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.