Cel mai bun ecosistem IT?

Este suficient să ne îndrăgostim de un singur gadget bun ca să ne gândim serios la crearea unui ecosistem IT. Fie că vorbim despre un laptop, o tabletă sau un smartphone, folosim deviceuri care ne atrag foarte mult şi ne fac să ne întrebăm deseori: ce ar fi dacă aş avea totul?

Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă există 3 potenţiale ecosisteme IT mari şi late.

Ecosistemul IT Google

 • Computer: Chrome OS
 • Tabletă: Android
 • Smartphone: Android

Ecosistemul IT Apple

 • Computer: Mac OS
 • Tabletă: iOS
 • Smartphone: iOS

Ecosistemul IT Microsoft

 • Computer: Windows
 • Tabletă: Windows & Windows RT
 • Smartphone: Windows Phone

Hai să vorbim pe scurt despre fiecare ecosistem IT în parte şi apoi să votăm :).

Ecosistemul Google

AndroidAndroid duce steagul, iar acest sistem de operare pentru dispozitive mobile creşte din ce în ce mai mult. Este un sistem de operare deschis, care oferă în acest moment cele mai multe opţiuni de customizare fiecărui utilizator.

Din păcate, sistemul de operare Chrome OS este mult prea la început şi nu prea se poate bate în acest moment de la egal la egal cu ce oferă Apple şi Microsoft. Google gândeşte bine în viitor şi merită să-şi menţină poziţia, dar e devreme pentru mulţi să adopte Chrome OS ca sistem de operare unic.

Ecosistemul Apple

iOSLa prima vedere, pare cel mai complet ecosistem, dar este în acelaşi timp şi cel mai dependent ecosistem. Funcţionează excelent doar dacă ai toată gama de produse Apple de la A la Z.

iOS este încă stabil, conservator, simplu şi deja controversat până şi de cei mai mari fani. Mac OS nu este atât de folosit ca Windows din cauza dependenţei hardware. Colac peste pupăză, toate dispozitivele Apple sunt destul de scumpe, deci ăsta e genul de ecosistem un pic mai exclusivist, aşa că nu vor fi foarte mulţi cei care îl vor alege.

Ecosistemul Windows

WindowsÎncă folosim computerele pentru lucruri complexe mai mult decât dispozitivele mobile gen tablete sau smartphone-uri. Aşa că, Windows este cel mai utilizat şi răspândit sistem de operare pentru computere în întreaga lume. Ăsta e un mare atu pe care Microsoft l-ar putea folosi.

Din păcate, Windows Phone este încă bebe pe lângă Android şi iOS. Oferta foarte slabă de aplicaţii şi jocuri şi interesul scăzut al developerilor faţă de această platformă s-ar putea să pună multă lume pe gânduri în alegerea unui astfel de ecosistem.

Momentan avem combinaţii :)

Pe zona de computere (laptop/desktop), Windows domină lejer, indiferent de versiune. Mă refer la popularitate, ceea ce este un aspect destul de important în alegerea unui ecosistem.

Pe zona de tablete, iOS încă domină, dar este atacat din toate poziţiile cu muniţie bună din partea concurenţei. iPad nu mai rezistă mult în frunte dacă nu mişcă ceva.

Pe zona de smartphone-uri, Android a preluat conducerea serios. Mulţi fani iOS trec pe Android, pentru că … Android pur şi simplu nu se lasă chiar dacă există fani iOS hotărâţi.

Concluzii personale

După cum vedeţi, încă nu putem vorbi de un ecosistem IT perfect, prentru că, practic, nu există posibilitatea de alegere absolută. La modul real, nu la modul habotnic.

AppleOk, Apple stă cel mai bine la oferta de ecosistem IT, dar nu este folosit de atât de multe persoane ca ecosistem IT şi nici nu cred că va face pasul către ieftiniri şi alinieri la piaţă ca să câştige acest război cât încă mai poate. Poate pentru că ofera software bun integrat cu hardware. Mulţi spun că după ce folosesc produse Apple nu s-ar mai întoarce la ce foloseau până acum, dar Apple nu dă şansa mai multor oameni să spună asta. Din cauza preţurilor, că amatori de nou s-ar găsi.

Ştiu ce înseamnă o strategie de business pe termen foarte lung, dar dacă Apple vrea să fie o companie competitivă în continuare va trebui să mişte ceva. În zona de tehnologie nu te mai poţi poziţiona ca într-o zonă de ceasuri de lux. Ceasurile de lux simple, fără prea multe facilităţi, vor fi apreciate şi peste 100 de ani (voi trăi şi voi vedea :)), dar zona de tehnologie nu. Steve Jobs nu va mai merge ca element de marketing de la anul, aşa că ori vine un nou Steve Jobs la Apple, ori Apple devine cum a fost atunci când Steve Jobs a lipsit de acolo o perioadă de timp.

MicrosoftMicrosoft vine din urmă pe zona de smartphone-uri cu ceva frumos, dar gâfâie rău din cauza lipsei de agresivitate cu fapte, nu cu marketing. Au nevoie de aplicaţii. Multe, ieftine şi bune. Windows reprezintă un avantaj extraordinar pe care îl are Microsoft acum. Toată lumea foloseşte acest sistem de operare pe PC şi mulţi nu au de gând să treacă la altceva prea curând. Mă refer la mase, nu la pasionaţi de tehnologie care ar încerca orice în domeniu până mor.

Se vede de la o poştă că strategia Microsoft este să atragă mulţi fani iOS. Fani iOS care nu ar renunţa la iPhone-uri încă pentru că le place, dar care folosesc Windows acasă pentru că nu-şi permit ceva cu OS X, nu vor să schimbe ce folosesc acum sau pur şi simplu nu şi-au bătut capul să afle mai multe despre altceva. Eu în locul lor aş capta piaţă indiferent de metode, aş arăta cât de bun şi de încredere sunt şi abia apoi mi-aş implanta stilul propriu şi visul mea de-o viaţă ca şi companie de IT&C. Pentru că dacă vreau s-o fac din prima, s-ar putea să am doar un club exlusivist acolo unde nu domin şi cam atât.

GoogleAndroid e ca o caracatiţă care se întinde peste tot şi oferă multe servicii Google extraordinare care fac parte deja din viaţa noastră. Android e ca limba engleză – se vorbeşte peste tot. Mai prost, mai bine, mai cu accent, dar se vorbeşte. Google este o companie care va domina lumea în viitor dacă cei de la concurenţă nu vor face ceva acum. Şi o vor domina pe bună dreptate şi pe merit. Au o strategie şi se ţin de ea indiferent ce spun gurile rele. Bravo lor!

Pe zona Android fac treabă destul de bună, au învăţat să primească feedback de la utilizatori şi să acţioneze în funcţie de el. Cu cât mai mult „open„, cu atât mai multă înformaţie vine unde trebuie, iar informaţia este puterea absolută din toate timpurile, să nu uităm. Chrome OS este încă la început şi adoptă din start viitorul în care nu vom mai putea folosi nimic fără să fim conectaţi la interet. Deja nu mai putem folosi aproape nimic fără să fim conectaţi la internet, dar gândiţi-vă cum va fi peste cel puţin 5 ani în care Google s-a poziţionat cu tupeu de la bun început, chiar dacă mulţi se uită la Chrome OS acum şi râd dintr-o poziţie superioară.

Şi totuşi, dacă ar fi să alegeţi …

[polldaddy poll=7015160]

Sau, care ar fi combinaţiile dintre ce oferă fiecare colos IT în parte şi de ce? Asta mă aştept să-mi spuneţi în comentarii, că sunt prea multe combinaţii luate câte K :) ca să le bag într-un sondaj.

6 comentarii la „Cel mai bun ecosistem IT?”

 1. Stai un pic, mosule. Zici ca WP e bebe. Eu cred ca n-ai verificat cate aplicatii sunt in momentul acesta in Store. In decembrie 2012 erau aproximativ 35.000 aplicatii, iar acum sigur a atins 50.000. Am votat Microsoft. Nu sunt fanboy, dar m-am saturat de androizii care sunt laggy chiar si cu procesor de 4 nuclee.. un Nokia 510 ii da clasa aproape oricarui Samsung cu android.

  Răspunde
  • Pai chiar acum testez un Nokia Lumia 900. Stiu, nu e reprezentativ pentru ca are sistem de operare Windows 7.X. Am sa pot testa si un Nokia Lumia 920 in scurta vreme. Ce-i drept, legat de aplicatii spuneam ca e bebe prin comparatie cu celelalte doua sisteme de operare pentru dispozitive mobile (iOS & Android).

   Răspunde
 2. Am votat google pentru Android :) si mi-am propus sa testez un sistem cu Chrome OS cu toate ca nu prea inteleg miscarea celor de la google … poate era mai bine sa dezvolte un ANDROID pentru desktop si laptop.

  Răspunde
  • Prin Chrome OS vor sa te faca si mai dependent de suita lor de aplicatii online (Docs, Calendar, etc.). Trebuie doar sa gaseasca o solutie si pentru jocuri si totul e ok :).

   Răspunde
 3. Cel mai bun ecosistem IT este cel cu care-ti faci treaba. (punct)

  N-am testat Chrome OS, nici tablete & smartphone cu Windows asadar in opinia mea ecosistemul Apple e cel care-mi ofera tot ceea ce am nevoie pentru a-mi face treaba.

  In alta ordine de idei daca pui pe hartie (tabet) costurile unui ecosistem Apple alaturi de costurile unui ecosistem Windows vei avea surpriza sa descoperi ca diferentele nu sunt atat de mari. Si cand spun aceasta ma refer la toate resursele pe care le consuma fiecare ecosistem ci care pot fi cuantificate in bani.

  Din pacate noi inca n-am inteles faptul ca: time is money… Apple iti ofera timp… si-ti cere ceva ce vei putea castiga si maine, si poimaine sau in fiecare zi din viata ta…

  Nu n-am ajuns sa filosofez… sunt doar pragmatic… foarte pragmatic…

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.