Ce studii trebuie pentru PFA?

Vreau să îmi fac PFA. Nu, nu părăsesc grupul de firme în cadrul căruia lucrez în acest moment și nu cred că o voi face vreodată (doar dacă nu mă dau ei afară :)). Însă am niște proiecte în minte și vreau să-mi fac PFA. Decât să caut pe diverse site-uri unde citesc un kilometru până să aflu ce-mi trebuie, mai degrabă adresez întrebarea pe blog, deci: ce studii trebuie pentru PFA? Eu am în acest moment o diplomă de BAC și un atestat de tehnician electrotehnist. N-am terminat încă joaca cu facultățile ca să am și alte diplome oficiale la mână, iar zecile de diplome de participare la anumite training-uri de vânzări, management general, management de proiect, marketing, comunicare etc., bănuiesc că nu mă ajută la înființarea unui PFA pe un alt domeniu de activitate față de cel în care sunt atestat. Aș vrea ca domeniul de activitate al PFA-ului să acopere gama asta de servicii (pagină în construcție – nu trageți concluzii până nu termin :) – voi anunța pe blog când e gata). Deci, dacă vreau să facturez servicii de marketing, promovare, creație, consultanță etc., trebuie să fiu licențiat în așa ceva ca să-mi deschid un PFA specific serviciilor facturate? M-ar ajuta niște răspunsuri pe înțelesul tuturor, că poate mai ajung și alții la acest articol care caută ce studii trebuie pentru PFA și vor găsi detalii mai jos, la comentarii. Mulțumesc mult și anticipat ;)!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

14 comentarii la „Ce studii trebuie pentru PFA?”

  1. Buna ziua,

    Stiu ca al meu comentariu se potriveste ca nuca in perete in discutiile de mai sus, avand in vedere ca a trecut un an si jumatate de la ultima postare, sper doar ca intre timp ati aflat mai multe si ma puteti ajuta. De ceva vreme incerc sa strang cat mai multe informatii pentru deschiderea unu PFA cu norma de venit, insa intampin dificultati pentru ca nu exista un CAEN prescis pentru cei licentiati in Marketing si mai mult, eu nu reusesc sa gasesc o norma anuala de venit nici pentru Bucuresti si nici pentru Ilfov pe Publicitate CAEN 731 (unde sper eu sa ma incarez cumva ). Eu vreau sa ofer consultanta in marketing online si promovare personala, deci imi trebuie ceva in Marketing !
    Multumesc in avans celor care imi pot oferi cateva lamuriri/sfaturi/explicatii. O zi buna !

    Răspunde
    • Eu am folosit serviciile unui avocat specializat, te scuteste de multe drumuri, stie ce e de facut si nici nu costa mult.
      Eu am Intreprindere Individuala, neplatitoare de TVA. Eu zic ca ies mai bine la bani asa, un SRL ar avea mai multe dezavantaje pentru mine.

      Răspunde
  2. Salut, si eu mi-am facut PFA de curand si ma ajutat blogul acesta “http://obratila.ro/2011/02/cum-iti-faci-un-pfa-ghid-si-acte-necesare/”.
    Sper sa te ajute si pe tine, verifica pe site-ul “registrul comertului” daca taxele mai sunt aceleasi.. Succesuri.

    Răspunde
  3. Te sfatuiesc sa-ti faci PFA : pentru firma, alergatura de dupa e mult mai mare – si banuiesc ca vrei sa muncesti, nu sa stai pe la usile statului pentru a depune diverse declaratii. Ultimul act de studii, alaturi de dovezi care atesta ca ai experienta in domeniul codului CAEN principal iti sunt necesare la dosar. Dovezile pot fi inclusiv contracte prin care demostrezi ca ai activat in acel domeniu cel putin doi ani de zile. Ca si Dan, eu am apelat la o firmulita care se ocupa de dosare, desi tot personal vei ajunge cu dosarul complet la ghiseul ONRC… macar stii ca dosarul este complet (contract comodat sediu, cateva declaratii pe propria raspundere, etc).

    Răspunde
  4. eu am apelat la un domn care se ocupa de dosare dinastea. aveam atasata o diploma de atestat care avea leg cu informstica in mare parte. si a mers el cu dosarul la camera de comert etc. nu mai tin minte ce am mai atasat pe langa insa codul principal l-am ales ‘alte servicii informatice’. din cate mi aduc aminte niciodata cei de la anaf nu m-au intrebat ceva legat de domeniul meu. si nici un control n-am avut in 3 ani deloc. eu cred ca marketing e cel mai potrivit. are leg si cu marketing online si cu vnzari etc. nu stiu cum este acum, insa eu am avut un cod caen principal si vreo 3 secundare si eram la sistemul pe venit real nu cel cu norma fixa.

    Răspunde
      • E buna orice dibloma de la cursurile pe care le-ai absolvit, nu specializare sau doctorat in materie. Daca ai facut un curs recunoscut de publicitate atunci cu diploma care atesta absolvirea cursului se poate face PFA. Ar trebui totusi sa te interesezi daca nu cumva sunt domenii la care sa existe regula de studii superioare in domeniul respectiv… dar din ce stiu eu la domeniile astea chiar nu exista. Orice diploma oficiala de la orice curs in domeniul respectiv, merge…

        Răspunde
  5. orice diploma e buna nu trebuie sa fie de licenta sau de bac. atata timp cat are leg cat de cat cu domeniul respectiv. cred ca daca ai ceva legat de marketing (se intelege ca aici intra si marketing online) le cam acopera pe toate. pui diploma in dosar pur si simplu fara sa le ceri explicatii detaliate. nici nu cred ca se pricep ei exact la asa ceva. eu de ex faceam cateva din serviciile scrise de tine iar la codul CAEN aveam ceva legat de ‘alte servicii informatice’. nimeni nu a comentat nimic vreodata. poti incerca poate merge. oricum daca vrei sa acoperi mai multe coduri caen poate ar fi buna o firma cine stie…

    Răspunde
    • Păi aș putea băga și eu alte servicii informatice pe CAEN. Tu ce ai atașat la dosar? Că din cât de permisiv pare, îmi fac eu singur o diplomă semnată de un nume cu rezonanță și o depun la dosar dacă nu se verifică :). Crezi că merită încercat cu o diplomă de participare la vreun curs la care am fost?

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.