Ce îmi zic mie pe final de an 2023

Spre deosebire de anul 2020 și 2021 (ani pandemici) sau de anul 2022 (când a izbucnit războiul la granița cu Ucraina), anul 2023 a fost un an mult mai aglomerat și mai agitat pentru mine.

Deși parcă au fost vreo 2 ani în unul și parcă timpul a trecut foarte repede, a fost un an bun și sunt foarte recunoscător pentru asta. Am și muncit, am avut și rezultate, m-am și relaxat, m-am și plimbat și am și citit mult.

Las aici câteva gânduri la final de an 2023 în speranța că pot fi de folos cuiva, dar și cu gândul egoist și personal că o să trec cu ochii prin ele peste câțiva ani și îmi voi aduce aminte de cum gândeam acum și ce credeam acum.

Gânduri pe final de 2023

Dacă preferi varianta video, dă play mai jos. Dacă nu, dă scroll și citește lista.

https://youtu.be/8Y5MMfVh_aQ

Ce îmi zic mie la final de 2023?

 • Dacă ai sub 45 de ani și începi să câștigi constant suficient de bine încât să consideri că timpul este mai important decât banii, înseamnă că ai cât îți trebuie. Nu înseamnă că nu trebuie să faci mai mult, dar o poți face în development mode, nu în survival mode.
 • Nu aștepta ca alții să găsească soluții în locul tău sau să-ți salveze anumite situații. Oamenii îi apreciază mai mult pe cei care rezolvă des și cer ajutor rar, decât pe cei care cer ajutor des și rezolvă rar.
 • Sănătatea psihică și fizică se influențează mult una pe alta și contează mai mult să stai bine la capitolul ăsta decât să ai ultimul model de mașină/telefon/laptop etc. Ca să poți să îi ajuți pe alții, să îi susții sau să îi dezvolți, trebuie ca tu să te simți excelent și să radiezi energie din aia bună care umple camera imediat ce ai intrat acolo.
 • Experiențele simple pot aduce mai multă fericire decât crezi.
 • Ești important doar dacă ești util pentru cei din jur (job, familie, prieteni, societate, mediu etc.). Dacă nu mai ești util, pregătește-te să fii înlocuit.
 • Cu cât ai mai mulți membri ai familiei în viață, cu atât merită să fii mai recunoscător.
 • Prietenii adevărați îți zic ce au pe suflet și îți zic părerea lor reală despre ceva, dar nu țin morțiș să-și impună valorile sau stilul de viață. Cine se comportă cu tine ca într-o relație de părinte-copil și încearcă mereu să te schimbe, nu îți este prieten adevărat.
 • Citește cât mai multe cărți pe parcursul vieții tale. Nu am timp = nu este suficient de important pentru tine. Dacă ai timp de Netflix și TikTok, redu timpul acolo și citește.
 • Deși lucrez în marketing digital și sunt obligat să fiu la curent cu tot ce se întâmplă dacă vreau să fiu performant, sunt uluit de cât de mult ne scade nivelul de răbdare și de atenție din cauza dispozitivelor mobile și a rețelelor sociale. Ia multe pauze de la asta!
 • Este foarte important să ai un hobby pe care să îl practici. La anul practică mai mult hobby-ul tău și eventual mai găsește-ți unul în plus. Pro tip: un hobby bun te face să trăiești în prezent să nu te mai gândești la altceva atunci când îl practici.
 • Fii bun. Fii bun în ceea ce faci. Fii bun cu cei dragi. Fii bun cu oamenii din jurul tău. Fii bun cu animalele. Fii bun cu natura. Fii bun (pe cât posibil) fără să te aștepți la nimic în schimb și vei fi fericit.
 • Este foarte important să ai obiective scrise pentru anul în curs pe mai multe capitole diferite: financiar, social, spiritual, hobby, familie, carieră etc. Apoi, citește-le zilnic în fiecare dimineață și culmea, majoritatea chiar se îndeplinesc pentru că ți le amintești zilnic și lucrezi la ele câte puțin, dar constant.
 • Călătorește și experimentează cât de mult poți. Bine, în limita bugetului. Dar dacă ar fi să alegi dintr-un obiect și o călătorie, mai degrabă alege călătoria.
 • Fă minim 30 de minute de sport zilnic și crește nivelul de dificultate pe măsură ce avansezi în timp ce îți păstrezi o greutate corporală normală și o stare bună de sănătate.
 • Relațiile umane și prezentul sunt printre cele mai importante chestii din viața unui om. Știu că ești ocupat și ai scopuri mari, dar în 2024 fă-ți și mai mult timp să trăiești prezentul și să cultivi relațiile umane.

Toate cele de mai sus mi le zic mie însumi la final de an, nu sunt sfaturi pentru altcineva.

Cel mult pot servi ca inspirație, dar nu ca sfaturi. Pentru că nu sunt în măsură să-ți dau sfaturi ție, ci doar să-ți povestesc ce fac eu, iar tu cel mult să adaptezi la nevoile și dorințele tale.

Sărbători cu bine și un an nou fericit!

#ceimizicpefinaldean

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.