Ce aș face dacă aș fi angajat la Google

Românul se pricepe la orice, inclusiv dacă ar fi angajat la Google ar avea câteva de zis și de modificat. Tu ce ai face dacă ai fi angajat la Google? Cam asta ar fi întrebarea din acest articol, dar înainte să răspundeți la ea, am să vă rog să citiți și ce aș face eu dacă aș fi angajat la Google. Am să încerc să-mi exprim o opinie legată de principalele servicii Google, nu chiar de toate, că-s mai multe decât am eu idee sau de câte folosesc. Mă voi referi doar la serviciile Google „care se văd” și care ies mai des în evidență.

În primul rând, aș închide Google Reader de la 1 iulie 2013, așa cum s-a și întâmplat astăzi. L-aș închide pentru a dezvolta ceva mult mai tare. Un serviciu de citit feed-uri RSS integrat în rețeaua de socializare Google Plus pe care tot mă chinui să o promovez. În timp ce voi face asta, recunosc că mă voi distra împreună cu prietenii de la birou pe seama Feedly, Digg Redear, AOL Reader sau ce alte soluții de citit feed-uri s-au mai dezvoltat odată cu anunțul meu de închidere Google Reader de acum câteva luni. Însă integrarea aș face-o frumos și elegant în Google Plus, care la urma urmei este o rețea de socializare în care și așa există și va exista mult SPAM. Obiectivul meu este să aduc omul care citește feed-uri RSS pe pagina de Google Plus. Prima dată va intra doar ca să-și citească feed-urile liniștit slectând opțiunea asta dintr-un meniu din stânga, așa cum poate selecta și Google Hangouts sau alte servicii pe care nu prea le folosește nimeni, încă. Cu timpul se vor obișnui și cu Google Plus și iată cum am mai crescut popularitatea rețelei.

În al doilea rând, m-aș ocupa un pic mai mult de Feedburner pentru că este încă o pâine bună de mâncat pe piața de unelte de email marketing. Știu deja ce oferă Mail Chimp și Aweber, iar programatorii din marea echipă Google sigur se vor descurca să reproducă toate acele funcționalități și chiar să le facă mai bune. Nu voi spune că motorul de căutare Google ține cont de numărul de abonați la newsletter prin Feedburner că niciodată nu dau afară din casă, dar voi băga niște strâmbe ca niște importanți „specialiști” SEO internaționali să scrie despre asta și se va duce vestea cât ai zice pește, iar lumea va începe să migreze către tool-ul meu de newsletter marca Google, nu orice :). Pentru că le voi face ușoară migrarea, doar cu câteva click-uri și gata. În plus, voi băga și o secțiune nouă de căutări în motorul de căutare, așa cum am și pentru imagini. Miraculos, se va numi Newsletters, iar cei care oferă deja astfel de servicii se vor înghesui la al meu API, ca să integreze newsletterele clienților în secțiunea de căutări. Să vezi ce mă voi distra atunci când va începe o nouă nișă: optimizare SEO pe newsletter :). Bineînțeles, voi oferi atat opțiune free cu niște condiții decente, dar și cu plată pentru cei doresc mai mult, integrare cu Google Analitycs, AdSense și multe altele.

angajat la Google

În al treilea rând, aș face modificarea vieții mele la sistemul de operare Android. Adică, aș integra total sistemul de SMS-uri în Google Hangouts la fel cum funcționează și iMessage pe iOS. Da, știu, n-ar fi chiar original așa cum multe lucruri făcute de Google (și Apple sau alte companii) nu sunt, dar dacă privim teoria originalității care susține ca nimic nu e complet original, consider că aș putea trăi cu asta. Această integrare nativă pe Android, obligatorie pentru toate dispozitivele de altfel, ar face ca toți utilizatorii de Android să comunice gratuit prin SMS-uri unii cu alții atâta vreme cât au o conexiune de internet pe telefon, la fel ca în cazul iMessage. Identificarea între utilizatori s-ar face la nivel de cont Google, dar și la nivel de număr de telefon. Da, asta ar însemna profituri mai mici pentru operatorii de telefonie mobilă care mă vor amenința că nu-mi vor mai promova terminalele mele ieftine cu Android prin oferte, dar i-ași îmbuna spunându-le că vor câștiga mai bine de pe urma traficului de date consumat de utilizatori, iar dacă îmi vor spune că toată lumea are internet wireless acasă, le voi aminti că răspândirea terminalelor cu Android e atât de mare, mulțumită lor, încât nu mai pot da înapoi în fața marelui Google și ca pot să încerce Firefox OS sau Windows Phone, însă când se vor liniști și se vor întoarce la mine, nu le voi mai da personalizare gratuită la telefoane și subvenții atât de mari.

În al patrulea rând, aș cumpăra Dropbox și l-aș uni cu Google Drive. Ambele au facilități ok care merită combinate. Apoi, l-aș numi Google Dropbox și l-aș integra peste tot: Google Plus, Gmail, Yotube, Android etc. E cert că aș pune mâna pe mulți utilizatori, nu numai oameni care au cont implicit doar că au un cont Google. Nu degeaba ofer spațiu suplimentar gratuit pe Dropbox împreună cu unele terminale Android. Pentru că Dropbox se folosește.

Cam asta aș face eu dacă aș fi angajat la Google, că parcă de Gmail și Youtube nu m-aș lega deocamdată. Poate m-aș lega de Google Blogger și Google sites, le-aș unifica și aș face un CMS șmecher care să concureze cu adevărat cu WordPress, dar asta implică altă muncă, mulți developeri externi (că fără pluginuri independente, CMS-urile zilelor noastre sunt ca nunta fără sluta) și altă mâncare de pește care ar putea face subiectul unui alt articol.

Tu ce ai face dacă ai fi angajat la Google?

P.S.: Dacă vă place acest articol, aveți butoanele de share mai jos, iar dacă veți considera că merită un share pe blogurile sau siteurile voastre, v-aș fi recunoscător să o faceți atâta vreme cât nu-l preluați cap coadă și menționați și sursa cum e frumos ;).

20 de comentarii la „Ce aș face dacă aș fi angajat la Google”

  1. Google este constient de faptul ca propriuL CMS nu va reusi sa concureze cu free-ul wp atat timp cat in jurul lui se afla o comunitate atat de mare de it-isti. Daca mai adaugam si cateva dosare in lucru de monopol in mediul online, decizia devine evidenta.

    Cu FeedBurner sunt de acod in totalitate. Eu l-as dori vizibil inclusiv in Google Analytics.

    Răspunde
    • Ce îmi plac comentariile anonime :)! Mor după ele :). Dacă aș fi președintele României, în primul rând aș încuraja cumpărarea de produse românești ca sa stimulez economia și sa fie mai multe locuri de muncă. Că dacă va fi vânzare de produse românești, vor fi și locuri de muncă. Na, că ți-am răspuns și la întrebare :), deși nu are legătură cu subiectul.

      Răspunde
    • Păi nu mi-am propus să mă angajez la ei și tind să cred că funcționalitatea legată de SMS-uri de care am vorbit va fi implementată cu sau fără articolul meu :).

      Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.