Tagurile reprezintă în traducere liberă cuvântul etichete și sunt folosite pe bloguri pentru a face legătura cu subiectul unui articol. Din păcate, există foarte multe bloguri cu 500 de articole și peste 1.500 de taguri, lucru care este foarte exagerat. Tot din păcate, și eu eram în aceeași situație până mai ieri când am șters toate tagurile vechi, mi-am făcut o strategie pentru tagurile noi și m-am apucat de asociat tagurile noi la toate articolele existente.
(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.
Da, sună a fi muncă grea și așa și este, dar norocul meu, dacă pot spune așa, a fost că am avut doar puțin peste 500 de articole de asociat cu tagurile noi. Mi-a luat cam 4-5 ore toată treaba pe parcursul unui weekend, dar sunt cu mintea împăcată. Am ales taguri cât mai simple, formate în mare parte dintr-un singur cuvânt, cu mici excepții. Ajunsesem să am peste 2.000 de taguri înainte, iar 80% dintre ele nu erau folosite decât o singură dată prin articole, deci, erau total irelevante. Însă, am dat din fericire peste articolul lui Yoast, despre care vă scriam aici, și m-am apucat de diverse optimizări SEO. Printre altele, sosise momentul să mă ocup și de taguri, chiar dacă nu a fost deloc o activitate atractivă.
De ce foloseam așa tagurile?
Pentru că eu credeam că tagurile mă ajută în procesul de SEO pe blog.
Probabil mulți le folosesc din același motiv în acest moment. Pun cum puneam și eu cât mai multe taguri la un articol, în speranța că vor fi mai bine clasați în rezultatele motoarelor de căutare pe baza acelor cuvinte sau expresii cheie. Eu continuam să fac asta cu toate că aruncam și câte un ochi la marile bloguri românești și la marile publicații online românești sau din străinătate, unde vedeam că tagurile sunt folosite invariabil într-o formă extrem de simplă, la obiect și repetitivă. Abia acum am înțeles de ce.
Chiar dacă tagurile alese corect după o strategie bine definită nu ajută neapărat la procesul direct SEO, acestea ajută la structurarea blogului tău. O structură bună de blog, bine organizată pe toate planurile, poate ajuta în final motoarele de căutare să-ți înțeleagă mult mai bine siteul sau blogul, ceea nu poate însemna nimic rău, nu :)? Mai mult, pluginurile serioase de WordPress pentru related posts, care chiar fac crawl la blogul tău și oferă articole asemănătoare, se bazează foarte mult și pe tagurile puse. Și cu cât tagurile puse sunt mai bine definite și asociate, cu atât mai bine va afișa pluginul articole similare. Și cu cât calitatea articolelor similare este mai bună, cu atât ai mai multe șanse ca oamenii să petreacă mai mult timp la tine pe blog citind și altceva.
Cu siguranta si eu trebuie sa ma apuc sa fac curatenie pe acolo :) E de munca, insa daca vrem rezultate, avem nevoie sa si transpiram. Foarte interesant articolul tau cat si cel de la Yoast.
Si ce facem, ca de cele mai multe ori tagurile sunt inaintea articolelor pozitionate in google, le taiem singuri pozitiile?!:)
Păi da, cu noindex :).
Exact munca asta am facut-o eu, dar mai inainte cu cateva saptamani decat tine. Doar ca mie mi-a luat cam 3 zile. Nu stiu daca sunt ok, dar mult mai bune ca inainte. La ultimele articole am cam neglizat, dar o sa revin asupra lor. Nu le indexez, petru ca n-are rost. Continut duplicat nu prea ar atrage daca folosesti canonical.
Depinde câte articole ai avut. Eu am avut 580 de modificat, dar cu Quick Edit a mers muult mai repede. Da, tot cu noindex și eu.
Sunt perfect de acord cu tine. Însă nu cred că există persoană care să-şi fi nimerit din prima combinaţia de taguri potrivită. Abia după o vreme îţi dai seama cam ce taguri ai vrea să păstrezi dintre zeci şi zeci pe care le-ai folosit şi vine partea aia fun de re-tăguit totul.
Partea aia fun a început vineri seară la mine :)
Folosesc tagurile, dar intr-un numar foarte mic. Le folosesc doar pentru a-mi structura continutul pentru mine si pentru a-mi fi mai usor.
Am ales sa pun noindex pe paginile etichetelor pentru a evita problemele cu continutul duplicat, nu am un site atat de mare incat sa fie pozitionate bine tag-urile in SERP si sa-mi vina trafic de pe urma lor.
Și eu am pus noindex automat direct din pluginul WordPress SEO from Yoast. Plus de asta, e mai sănătos așa, pentru că statisticile arată că mulți oameni renunță să mai intre pe articolul dorit dacă ajunge pe pagina unui tag, adică dacă nu îi este livrat ce dorește de la primul click. Mulțumesc de comentariu Sergiu.