Care e motivaţia schimbării?

Unii dintre noi ne întrebăm frecvent de ce ar trebui să ne schimbăm. Alţii nici nu-şi pun problema schimbărilor pe principiul “cine mă vrea mă place aşa“, iar o parte din noi doresc să se schimbe însă nu reuşesc, nu ştiu cum sau pur şi simplu nu au motivaţia necesară.

Nu am să dau răspunsul la întrebarea care dă titlul acestui articol. Nu pentru că nu vreau, ci pentru că nu cunosc acest răspuns. De aceea am şi hotărât să scriu un astfel de articol, pentru că vreau să aflu cât mai multe păreri despre aspectele care ne motivează să ne schimbăm.

Motivatia Schimbarii

În trainingurile de vânzări pe care le susţin am un exerciţiu unde rog participanţii să facă echipe de câte două persoane, să se aşeze spate în spate şi să facă 5 schimbări la ei. Prima dată e amuzant, iar schimbările se produc rapid. Apoi, îi rog să repete exerciţiul şi să mai facă încă 5 schimbări. Unii încă zâmbesc, însă alţii deja arată disconfort. Uneori forţez nota şi mai cer încă 5 schimbări, iar audienţa uneori crede că glumesc, iar alteori îşi exprimă dezaprobarea faţă de acest exerciţiu.

Ok, vreau să fac oamenii să conştientizeze că schimbările nu sunt tocmai uşor de făcut, însă acest lucru e destul de evident chiar dacă nu aţi trecut prin acest exerciţiu. Un alt lucru destul de interesant este că absolut, dar absolut, toată lumea revine la starea iniţială după ce declar exerciţiul finalizat. Toţi îşi pun ceasurile sau bijuteriile la loc, se încheie la şireturi sau la nasturi, şi aşa mai departe.

Aşa e şi în viaţa reală. Ne apucăm de un regim alimentar care presupune o schimbare majoră, ne ţine o săptămână-două şi apoi revenim treptat la starea iniţială. Ne lăsăm de fumat, ne ţine o lună-două (timp în care ne gândim destul de des la ţigări) şi apoi revenim treptat la starea iniţială. E drept, că nu toţi fac treaba asta. Cei care au o motivaţie foarte puternică pentru a genera o schimbare, rămân la aceasta, însă cei care doar cred că au o motivaţie foarte puternică pentru a genera o schimbare, revin treptat la starea iniţială. E şi normal – a fost o schimbare impusă într-un exerciţiu din training, nimeni nu a vrut să facă acele schimbări.

Da, e vorba şi despre voinţă. De fapt, voinţa e cea care mişcă lucrurile, iar motivaţia e cea care le împinge de la spate. Cam aşa funcţionează. Şi totuşi, de ce există oameni care doar încearcă să se schimbe şi oameni care pur şi simplu se schimbă? Atenţie la cuvântul “încearcă“! Nu-l folosiţi atunci când vreţi să schimbaţi ceva şi atunci când vă setaţi obiective! Una e să încerci şi alta e să o faci.

Sau hai să mă exprim şi altfel. Ai în faţă un scaun. Încearcă să-l muţi. Dar, nu-l muta. Doar încearcă să faci asta. Observi diferenţa?

Repet, nu ştiu care e motivaţia schimbării, însă ştiu cu siguranţă că schimbarea nu poate fi impusă prin constrângere. Nu în zona de dezvoltare personală, unde presupunem că trebuie să schimbi un comportament deja format, de exemplu.

Voi ce credeţi, care e motivaţia schimbării?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.