Am plantat cu tata un brad argintiu în curte

Mereu am visat să am casa și curtea mea. De fapt, primul meu vis a început cu dorința de a avea camera mea în copilărie. Dacă pe ăla n-am avut ocazia să-l îndeplinesc (și nu-mi pare rău deloc), acum am ocazia să-mi îndeplinesc alte dorințe (care nu erau dacă aveam de toate).

Una dintre ele a fost să am casă și curte. Ca, printre altele, să plantez și un brad. Nu visam neapărat la un brad argintiu, că nu știam ce e ăla brad argintiu pe vremea aia, dar voiam să fie brad. Iar astăzi mi s-a îndeplinit visul. Am plantat bradul.

Mi-a plăcut foarte mult că am avut ocazia să fac acest lucru împreună cu tatăl meu. Nu a fost ceva planificat. Pur și simplu s-a nimerit. Până și vremea a fost perfectă. Ploaie mocănească și temperaturi sub 14 grade. Perfect pentru plantat copaci.

Sapat-groapa-plantare-brad-argintiu
Am lărgit groapa

Despre plantarea unui brad argintiu

Nu e mare scofală dacă iei bradul de unde trebuie și cum trebuie. Eu am ales un brad argintiu de puțin peste 1 metru. Am căutat mult pe Olx până să aleg pe cineva. Am vorbit cu multe persoane la telefon. L-am ales pe cel mai serios și implicat.

Este vorba despre domnul Tudor Pavel din Umbrărești Deal, județul Galați. Are o pepinieră foarte bine îngrijită și e foarte dedicat pomilor pe care îi plantează și îi crește. Discutând cu el, am aflat și povestea lui.

Este un om muncitor care e plecat de peste 22 de ani în Italia, dar care dorește să se întoarcă în țară. Bineînțeles, vine des în România pentru a verifica pepiniera. Mi-a plăcut că spre deosebire de alte persoane de pe Olx care vând brazi argintii, el și-a dedicat aproape 30 de minute acum 2 săptămâni ca să-mi explice la telefon cum se procedează și ce trebuie să fac.

Mi-a zis că vine în România abia pe 5 octombrie și să aștept până atunci.

Acum două zile mi-a dat mesaj și mi-a reamintit. Azi deja am fost la el la Umbrărești Deal și am luat brăduțul argintiu. Îmi trimisese în prealabil poze cu opțiuni și în urma alegerii mele, mi-a scos bradul argintiu din pământ și mi l-a pregătit așa cum se cuvine.

Plantare-brad-argintiu-cu-tata
El e tata

Cum plantezi un brad argintiu

Nu sunt sfaturile mele. Sunt sfaturile pe care le-am primit și mi se par extrem de logice. Atunci când plantezi un brad argintiu trebuie să ai în vedere:

  • Să faci o groapă suficient de largă pentru rădăcinile bradului
  • Să faci o groapă de adâncime medie, ca să nu îngropi bradul cu totul
  • Să folosești pământul din curte pentru plantare, nu alt pământ
  • Să plantezi bradul în octombrie sau noiembrie, dar nu pe îngheț
  • Să folosești un arac (opțional) ca să îl susțină la vânt puternic

La unele chestii probabil te întrebi de ce. Păi, am aflat că e bine să folosești același pământ din curte și nu pământ cumpărat, ca rădăcinile bradului să nu devină ”puturoase” și să se hrănească din același loc. Este important să se extindă cu resursele pe care le are.

De asemenea, este bine să nu îngropi partea superioară de rădăcină de tot cu pământ. Aici nu știu exact de ce, dar probabil este vorba despre aerisire.

Se mai spune că cică se pune nisip la plantare. Am aflat că nu este cazul. Eu nu am pus și am încredere că nu trebuie. Însă eu sunt doar beneficiarul final, nu expertul. Așa că vă rog să scrieți în comentarii orice aveți de adăugat.

Am-pus-bradul-argintiu-in-pamant
Noi doar am respectat instrucțiunile

Preț brad argintiu

Aranjam-pamantul-la-plantarea-bradului-argintiu
Și am dat tot pământul ăla suplimentar la o parte

Eu am plătit 450 lei pe acest brad argintiu. Nu este nici mult, nici puțin. Este un preț corect. Pentru un brad similar am primit preț de 650 lei (cel mai mare). În rest, toată lumea vinde între 450 lei și 500 sau 550 lei.

Dacă vreți să cumpărați un brad argintiu pentru plantat în curte, vă recomand din tot sufletul să discutați cu domnul Tudor Pavel din Umbrărești Deal, județul Galați. Îl puteți suna la +393357718645 sau îl puteți contacta pe WhatsApp la același număr. Măcar discutați.

Brad-Argintiu
Rezultatul final pe azi: un brad la început de drum

Notă: nu e reclamă plătită. Pe bune mi-a plăcut cum au decurs lucrurile și de asta recomand. Mereu (în limita timpului) recomand oamenii, locurile, serviciile sau produsele care îmi plac.

Revenind. Una e să iei un brad sau orice fel de pom dintr-un sol de România și alta e să-l aduci din altă țară în care clima diferă. Eu am aflat cam târziu.

Am comandat de pe net puieți a câte 2 meri, 2 peri, 2 caiși, 2 piersici și 2 cireși pe care i-am plantat în curte, dar care au venit din Olanda. Sunt curios dacă se vor prinde. Vorbim la anul.

Legat de bradul argintiu

Recunosc că acest articol l-am făcut ca amintire. Ca să știu data în care am plantat bradul argintiu și să pot măsura prin poze peste ani și ani cât a crescut.

I-am făcut și o poză brăduțului argintiu chiar și noaptea, pe la ora 23:00, ca să văd dacă o duce bine după plantare :). Se pare că iPhone 11 Pro chiar are funcția de night mode photo pe care alte telefoane o aveau de ceva vreme :)

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

5 comentarii la „Am plantat cu tata un brad argintiu în curte”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.