Acesta este un scurt review la Apple Watch 5. L-am precomandat de la Orange pe 20 septembrie, mi-a sosit pe 27 septembrie și de atunci îl folosesc non-stop. A trecut timp suficient să îmi formez o părere și să scriu un review. Acum se găsește și aici.
(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.
Review Apple Watch 5 de 44 mm
Încep acest review la Apple Watch 5 spunând că sunt un vechi utilizator Apple și un vechi posesor de Apple Watch. Am avut Apple Watch 1, Apple Watch 3, Apple Watch 4 și acum am Apple Watch 5 de 44 mm.
Din punctul meu de vedere, dacă ești utilizator de iPhone, o versiune de la Apple Watch 3 în sus este cea mai bună alegere pentru un smartwatch, asta dacă ai în plan să-ți cumperi unul.
Se leagă foarte bine cu sistemul de operare și de fapt ăsta cred că e argumentul forte de vânzare al companiei cu măr mușcat care mă face aproape în fiecare an să scot bani din buzunar pe diverse chestii.
Ce știe să facă Apple Watch 5
Asta e prima întrebare pe care mi-o pune cineva care nu știe prea multe despre smartwatch-uri sau despre Apple Watch în mod special, așa că mi se pare de bun simț să răspund.
Apple Watch 5 știe să facă aproape de toate pentru un smartwatch, cu excepția unei funcții built-in de monitorizare a somnului (despre care vom vorbi imediat).
- Știe să-ți monitorizeze pulsul și e probabil cel mai precis dispozitiv civil de gen
- Știe să-ți facă un EKG, fiind pe lângă Watch 4 singurul model din lume care face asta
- Știe să facă plăți contactless (de o săptămână nu mai plătesc cu telefonul sau cardul)
- Știe să-ți monitorizeze pulsul și să-ți zică dacă e prea mic sau prea mare
- Detectează nivelul de decibeli și îți zice dacă te afli într-un mediu prea zgomotos
- În cazul femeilor, are un tool foarte bun de monitorizare a menstruației și fertilității
- Cel mai bun companion de fitness (măsoară calorii, diferite exerciții etc.)
- Vis-a-vis de fitness, te provoacă să duci o viață mai sănătoasă și plină de mișcare
- Are pe el busolă – nu se știe niciodată când te pierzi pe munte și îți salvează viața :)
- Are o groază de aplicații dedicate pentru el sau compatibile (de pe iPhone)
- Are Siri, iar dacă folosești asistentul vocal (eu da) se va dovedi extrem de util
- Are display Retina always-on (pe care eu l-am dezactivat – vă povestesc imediat)
- În rest primești apeluri, mailuri, mesaje, notificări pe el (e o prelungire a telefonului)
- Toate detaliile și o super prezentare a ceasului găsiți, bineînțeles, pe siteul Apple
Ce nu face Apple Watch 5
Nu are o funcție încorporată de monitorizare a somnului. Toată lumea se aștepta ca Apple să lanseze odată cu Watch 5 și sleep monitoring. Eu așteptam ca pâinea caldă treaba asta pentru că am folosit câteva luni o brățară de fitness Xiaomi Mi 3 și, deși era destul de imprecisă, mă învățasem să-mi zică câte ore am dormit, cum, cu cât mi-a bătut inima, deep sleep etc.
În rest nu am o funcție pe care să o arăt cu degetul că lipsește sau ceva de genul.
Review Apple Watch 5: Sleep monitoring
Problema se rezolvă simplu cu aplicația AutoSleep Tracker. Costă 3 dolari.
Am testat eu toate aplicațiile de Apple Watch de monitorizare a somnului ca să nu o faceți voi. Credeți-mă, asta e cea mai bună dintre toate. Însă nu este aplicație proprietară Apple. Dacă ar fi făcut-o Apple, sigur ar fi făcut-o mai simplă, mai minimalistă și pe scurt… mai mișto.
De ce scriam în titlu că Apple nu mai are nici o scuză să nu bage sleep traker pe Apple Watch 5?
Pentru că bateria ține suficient. Pentru că bateria se încarcă foarte rapid.
Mulți spun că nu vrei sleep tracker pe Apple Watch pentru că battery life and stuff. Nu mai e cazul. De la Apple Watch 4 în sus bateria ține binișor.
Vă zic scenariu de utilizare la mine.
Dimineața la 6:30 sau la 8:00 mă trezesc (depinde a cui e tura să ducă copilul la școală :)). Am undeva la 86% sau 88% baterie la ceas după ce mi-a monitorizat somnul. Îl pun la încărcat și mă duc la baie, mic dejun, spălat pe dinți și treburi matinale.
Până ies din casă este încărcat 100%. Se încarcă de la 88% la 100% în 10-15 minute, dar eu îl las la încărcat până înainte să ies pe ușă.
Îl folosesc toată ziua (și nu exagerez) astfel:
- antrenament de minimum 45 minute dimineața sau seara
- vorbit la ceas cel puțin 2-3 convorbiri de câte 2-3 minute
- folosit ceasul normal: mers, plimbat, notificări etc.
- pus alarme pe ceas și uneori chiar calcule pe calculator :)
- respirat prin aplicația Breathe minimum 5 minute cumulat pe zi
- luat puls și făcut EKG cel puțin odată pe zi, just for fun
- folosit Siri de cel puțin 4-5 ori pe zi (colegul de birou poate confirma :))
Pe la 19:00 când ajung acasă am undeva între 60% și 70% la nivelul bateriei. Hai poate peste un an de zile bateria nu mai ține așa mult, că acum e nou și când ceva e nou e bun și ține. Dar între 50% și 60% tot va fi.
Uneori mai am treabă în curte și păstrez ceasul la mână, ca să-mi monitorizeze tot. De fapt, mereu păstrez ceasul la mână cam până cu o oră înainte de culcare. Ora aia în care faci duș, te speli pe dinți, mai vegetezi la un film etc. În ora aia eu pun ceasul la încărcat.
Și până mă bag în pat este încărcat 100%.
Deci pot monitoriza somnul liniștit, fără frica că dimineața nu mai am baterie și plec cu ceasul descărcat la muncă, la alergat, în excursie sau cine știe unde.
Probabil o să bage și cei de la Apple funcția, dar la anul pe vremea asta, ca să aibă un motiv bun de vânzare la Apple Watch 6.
Cu ocazia celor scrise mai sus, cred că v-am răspuns și la întrebarea…
Cât ține bateria la Apple Watch 5
Pentru cei care citesc articolele pe diagonală (adică doar subtitlurile) și vor să afle cât ține bateria la Apple Watch 5: citiți paragrafele de mai sus :)
Am dezactivat always-on la Apple Watch 5
Mai departe am să vă spun de ce am dezactivat funcția always-on pe display. Nu e pentru economisirea bateriei (am citit pe net că nu e mare diferență).
Ci pentru că nu îmi place. N-am chef să se aprindă mereu ecranul ceasului. Poate că pentru unii care vor să pară că au un ceas clasic la mână este o funcție venită la fix. Înțeleg asta și o respect. Însă pentru mine nu e o funcție wow și nu îmi pasă de ea :)
Dacă vreți să dezactivați funcția always on la Apple Watch 5, mergeți la Setări – Display și luminozitate și debifați always-on.
O altă întrebare pe care o primesc este…
Apple Watch 5 sau Apple Watch 4?
Dacă ai deja un Apple Watch 4, nu ai motive reale să-ți iei 5. Serios, nu-ți lua. Bine, tu ai să fii căpos și ai să-ți iei, dar vei reveni aici pe blog și îmi vei lăsa un comentariu spunându-mi că am avut dreptate.
Până și Apple recomandă asta tacit. Dacă vă uitați la ei pe siteul oficial, nu mai menționează nimic de Apple Watch 4, ci de Apple Watch 3. Cu el fac comparația. Priviți.
Dacă ai orice model de Apple Watch de la 4 în jos, da, clar merită să treci la Apple Watch 5 pentru baterie, display, viteză de procesare (se mișcă bine) și pentru funcția EKG. Dar dacă ai deja Apple Watch 4, păstrează-ți banii pentru altceva. Mai ales că se anunță criză economică, uragane și cutremuru` ăl` mare.
Preț Apple Watch 5
Prețurile la Apple Watch 5 variază în funcție de dimensiune și model. Există două versiuni din punct de vedere mărime. Și partea faină este că diferența de preț între 40 mm și 44 mm este mai mică anul acesta… parcă deocamdată.
Prin urmare:
Review Apple Watch 5: Concluzii
Este un smartwatch corect. M-aș fi așteptat la mai multe de la el. Funcția încorporată de monitorizare a somnului ar fi fost suficientă ca să mă mulțumească pe deplin. Vom primi update la anul, asta este.
În rest, dacă nu ești un power user cred că bateria te duce și două zile. Însă e încă un dispozitiv pe care trebuie să îl încarci, așa că trebuie să-ți asumi asta, mai ales dacă e primul tău smartwatch. Setează-te mental că îl încarci zilnic și aia e.
Review Apple Watch 5: Încă ceva
Protejează-ți ceasul ca să nu pățești ca mine.
Nu din prima zi, dar din a doua zi i-am zgâriat display-ul. Trebuie să vină niște meșteri să-mi facă o magazie și sâmbăta trecută m-am apucat de curățenie și mutat chestii prin curte.
Bineînțeles că i-am zgâriat ușor display-ul când mutam și poziționam ceva pe lângă un perete al gardului. Partea bună e că nu e grav. Partea rea e că mi-e ciudă un pic.
Luați-i o folie de protecție. Momentan am comandat ceva și s-ar putea să vină mâine, dar nu vă spun încă ce e până nu văd eu că e ok (știți că nu recomand porcării).
As dori va rog sa-mi spuneti daca atunci cand accesati lanterna si se afla in primul stadiu de iluminare,nu acela puternic iluminat, ci acela slab iluminat, daca puteti observa o linie rosie f stearsa verticala aprox pe mijlocul ecranului. Aceasta linie de care vorbeac este mai mult vizibila pe fundaluri albe, gri. De exemplu poti incerca si in maps si sa dai “zoom in” intr-o zona uniforma de culoare. Astept feedback, te rog. Multumesc.
Salut, Marian! Am testat acum și am înțeles la ce te referi. Nu am văzut nici o linie de genul acela. Am încercat de mai multe, ori, dar tot nu a apărut.
Salut,
Referitor acea zgârietura, am auzit ca nu se poate schimba ecranul ? Este adevarat ?
Salut! Sincer să fiu nu știu. Voi întreba la un service.
Am Series 3 și îl consider mai mult decât suficient. Nu m-au convins anul acesta că ar merita un upgrade. Apropo de zgâriat, eu l-am purtat mai bine de un an cu Alien Surface, iar de vreo 2 luni îl port „naked” și thx god până acum e ok și nici nu mai sunt așa grijuliu cu el ca atunci când era nou :)
Eu am trecut de la 3 la 4 anul trecut datorită a două lucruri: EKG (pe care nu l-am folosit prea des după aia) și dimensiunea mai mare a ecranului.
Eu recomand si Fitbit Versa, are aproape toate funcțiile și un preț excelent
https://conceptcozy.ro/recomandare-smartwatch-bun-fitbit-versa/
Înțeleg ce zici, dar nu se compară. Sunt produse similare, dar diferite.