În sfârșit m-am hotărât asupra unei soluții de a avea internet wireless în mașină. Dacă ați urmărit subiectul, am scris inițial despre internet wireless în mașină aici. În acel articol am prezentat mai multe variante și am primit prin comentarii mai multe soluții. Eu am să vă prezint acum soluția care mi se potrivește mie cel mai bine, dar asta nu înseamnă că e cea mai bună soluție pentru oricine. Fiecare om are propriile dorințe și nevoi.
Am abonament de voce la Orange și discutând cu un consultant de-al lor mi-am dat seama că cea mai bună soluție este activarea unui abonament de date de tip Colibri Mix 14. Nu, nu e un articol plătit de Orange cu scopul de a le face reclamă (dacă apare o reclamă în dreapta să știți că apare automat și e prin serviciul Google AdSense), dar vreau să fiu cât mai specific, astfel încât cei care doresc aceeași soluție ca mine să știe ce să ceară. Colibri Mix 14 este un abonament de date care funcționează pe două cartele SIM. Am 3 GB de trafic la viteze mari care este oferit la nivelul celor două cartele. Un SIM îl am în telefon și un SIM în modemul wireless de date. Traficul este la comun, adică ambele cartele se servesc cu internet din cei 3 GB în funcție de nevoie. Să presupunem că într-o lună stau mai mult pe net în mașină cu tableta, iar în altă lună stau mai mult pe net de pe telefon. Îmi place că e flexibilă treaba.
Modemul pe care l-am ales este Huawei 5220. Bate pe o distanță foarte bună. Când parchez mașina în curtea sediului, am semnal și în biroul de la etajul 1. Slab, dar am, merge netul. Bine, în birou folosesc wireless-ul de la muncă, că are semnal mult mai bun, dar așa de test a mers și netul de la Orange, furnizat prin modemul wireless din mașina care se afla la o anumită distanță.
După cum puteți vedea și în imaginea de mai sus, eu am folosit un încărcător auto cu mufă universală, micro USB. Modemul are și acumulator intern care ține vreo 6-8 ore (în folosire), dar ca să nu am bătăi de cap, l-am lăsat conectat continuu la priza auto. Dacă se descarcă complet, după ce pornesc motorul, modemul pornește singur și se încarcă automat, iar în 2 minute am deja wireless pe toate dispozitivele. Dacă nu e descărcat, am deja wireless pe dispozitivele mele imediat ce am intrat în aria de acoperire a rețelei Wi-Fi.
Majoritatea soluțiilor pe care le-am găsit pe internet se împărțeau în două tabere: modem wireless și share de internet de pe smartphone. Am ales modem wireless pentru că share-ul de internet de pe smartphone consumă foarte repede acumulatorul. Și am nevoie de autonomie pe tot parcursul unei zile. Apoi, am împărțit oferta de modem-uri wireless în două: modem-uri wireless la liber și modem-uri wireless la abonament. Dacă vei căuta pe Google internet wireless în mașină sau soluții de a avea internet Wi-Fi în mașină, vei găsi site-uri care vând modem-uri wireless decodate, adică care funcționează cu orice tip de SIM card. Însă, un modem wireless decent costă 300 – 400 lei.
Apoi, trebuie să iei o ofertă PrePay cu internet, că poate nu vrei să te legi la cap cu un abonament. Ok, 1.5 GB de trafic costă la PrePay 10 euro fără TVA (deci 12,4 euro), iar 3 GB de trafic costă 15 euro fără TVA (deci 18,6 euro). La toate astea se adaugă faptul că perioada activă este de 30 de zile, deci trebuie să încarci în fiecare lună. Iar dacă nu ai pe cineva care să-ți facă o reîncărcare automată de pe un abonament sau dacă nu mergi într-un magazin Orange să-ți facă încărcare direct pe număr, trebuie ca în fiecare lună să-ți aduci aminte să încarci manual, adică să scoți SIM-ul din modem, să-l bagi într-un telefon, să formezi codul de reîncărcare, să reactivezi opțiunea și apoi să-l bagi înapoi în modem. Costuri? Bătaie de cap + 400 lei investiție inițială într-un modem la liber + 18,6 euro cu TVA inclus pe lună ca să am cei 3 GB de trafic pe care îi vreau. La toate astea adaug că traficul este oferit doar pe un singur dispozitiv.
Acum pare logic de ce am ales totuși oferta de abonament, nu? Costuri? N-am bătăi de cap cu reîncărcarea, modemul costă doar 1 euro la abonament pe 24 de luni, 14 euro cu TVA inclus costă Colibri Mix 14 (numai că trebuie pus pe un abonament de voce existent. iar cel mai mic e de 5 euro cu TVA parcă, deci costul total va fi 19 euro cu TVA). Ce mi-e 19 euro cu TVA, ce mi-e 18,6 :)? De banii ăștia primesc și minutele și mesajele din abonamentul de voce plus că netul e shared la două SIM-uri (și pe smartphone și pe modem). Asta e o situație ipotetică, că mie nu-mi ajunge un Delfin de 5. Configurația mea actuală e Delfin 11 + Colibri Mix 14, dar fiecare cu nevoile lui de comunicare. Oricum, bănuiesc că sună logic ce am zis în paragrafele de mai sus unde am făcut comparația. Dacă ai nevoie de mai puțin trafic de internet, e logic că vor scade și costurile și situația se analizează altfel, dar eu vă povestesc strict de cazul meu.
În speranța că am fost de ajutor dacă ai căutat pe Google soluții pentru a avea internet wireless în mașină și ai ajuns aici, te invit să-mi lași un comentariu în câmpul de mai jos. Întrebări, feedback, orice vrei să-mi transmiți.
Cât te costă:
8,80 lei/lună un abonament Digi.mobil, cu Internet cvasinelimitat (după 3 Go se limitează lățimea de bandă);
opțional 50 lei (la ofertă, dacă menții abonamentul 24 luni) telefon mobil inteligent 3G, dacă nu ai deja.
Cum faci:
activezi Tethering (prin WiFi sau BT) pe telefon, adică partajezi conexiunea de Internet (cu tableta sau alt dispozitiv WiFi sau BT).
Asta bineînțeles dacă accesul la Internet prin telefon nu e suficient.
Succes!
PS Bineînțeles nu fac reclamă, dau doar o soluție ieftină.
da tu asa din fire esti cam ahtiat dupa internet daca nici in masina nu poti sa stai fara el:)))
:) am tabletă doar cu wi-fi și de asta am făcut sistemul. Când mai astept pe undeva, e mai fain sa stai pe net pe tabletă decât pe smartphone.
Interesant si de tinut minte ;)
Eu am ales o solutie mult mai costisitoare (aprox 800 euro) dar e altceva. Nu eram multumit de radio-cd-ul din masina (cel original – nu stia decat cd audio, mp3 nu stia) – si care era mai ciudat de schimbat, intrucat din unitatea lui se faceau si setarile pentru computerul de bord, etc. Prin inlocuire cu altceva, se pierdeau atat setarile computerului de bord, dar mai ales comenzile pe volan.
Am ales o unitate dedicata, facuta de Caska, special pentru modelul meu de masina. Initial nu ma gandisem la internet wifi in masina, dar daca tot o avea, de ce nu?
A costat atat, pentru ca nu e doar un radio-cd. Are cam tot ce-i trebuie…
http://www.autogadget.ro/CITROEN/Citroen-C4-2004-2010/Navigatie-CITROEN-C4-CASKA-GPS-DVD-Carkit-Internet.html
Acum mai ramane sa-mi pun si un DVB-T* si am si teveu digital in masina.
Ce-i drept, nu „bate” fireless-ul atat de mult ca la tine, dar vreo 12-15m pe langa masina tot am net.
Si abonamentul este extrem de ieftin, oricum nu-l platesc eu (e pe firma) dar uitandu-ma pe factura detaliata, se platesc cam 30-50 ron pe luna.