Chiar dacă e vară iar temperatura de afară este atât de insuportabilă încât nici măcar nu ne putem gândi la calorifere sau alte surse de încălzire, trebuie să știți că în acest sezon acestea au prețuri mai accesibile tocmai pentru că nimeni nu le cumpără acum, neavând nevoie de ele. Totuși nici cumpărăturile de calorifere nu sunt prea ușoare așa că am încercat să scriu un mic ghid pentru a face alegerea corectă.
În primul rând trebuie să știți că există mai multe tipuri de calorifere, fiecare fiind conceput dintr-un anumit material. Astfel vorbim despre calorifere din fontă, calorifere din aluminiu și calorifere din oțel. Totuși care dintre acestea este mai bun? Probabil că vă întrebați ce tip de calorifer să vă alegeți așa că voi încerca să vă răspund și la această întrebare.
Calorifere din fontă
Caloriferele de fontă sunt acele calorifere vechi pe care le găsim deseori prin blocurile construite demult. În ciuda faptului că sunt foarte vechi și au o greutate mai mare decât celelalte, acestea sunt și cele mai eficiente atunci când vine vorba de puterea termică. Asta deoarece dispune de pereți mai groși. În ceea ce privește dezvantajele lor, trebuie să menționez greutatea, aspectul urât dar și prețul mare.
Calorifere din aluminiu
Caloriferele din aluminiu au o greutate muuuult mai mică precum și un aspect mai plăcut. Acestea sunt de asemenea printre cele mai cumpărate calorifere tocmai datorită caracteristicilor menționate anterior. De asemenea nu trebuie să uităm și de faptul că și acestea sunt foarte bune în ceea ce privește calitatea, deseori rezitând chiar și mai mult de 15 ani de folosire.
Caloriferele din oțel
Dacă nu aveți un buget prea mare alocat pentru achiziția caloriferelor atunci puteți alege și caloriferele din oțel, acestea fiind cele mai accesibile la capitolul preț. Totuși trebuie să țineți cont și de faptul că nu sunt la fel de eficiente ca cele de mai sus iar durata lor de viață nu este la fel de mare, rareori depășind cifra de 10 ani.
De asemenea trebuie să țineți cont și de mărimea camerei unde urmează să puneți caloriferul respectiv.
Așadar, dacă aveți de gând să intrați într-un magazin de calorifere, vă recomand să țineți cont numaidecât de descrierile categoriilor menționate în acest articol deoarece astfel puteți face o alegere bine gândită pe care să nu o regretați peste câteva luni atunci când vine iarna cu a ei zăpadă și ger.
Teoretic din ce am gasit pe internet caloriferul din fonta are dezavantajul de a tine caldura mai mult timp ceea ce nu se preteaza la incalzire pe centrala proprie pentru ca nu „colaboreaza” foarte bine cu termostatul. Adica cand termostatul spune „stop”, caloriferul din fonta avand peretii grosi, inmagazineaza mai bine caldura, si o degaja chiar si dupa mai mult timp de la oprirea centralei. Aceste calorifere erau perfecte la vremea lor cand presiunea, sau temperatura apei fluctua destul de mult, primind caldura cu portia, ele inmagazinau caldura si o distribuiau treptat.
Daca ne uitam la un magazin specializat, unul dintre cele mai scumpe elemente de fonta are urmatoarele descrieri 813x100mm, 169W, pret 145 lei iar cel mai ieftin 623x96mm, 85,4W pret 51.83 lei. Un element scump de aluminiu are urmatoarele caracteristici 800x100mm, 224W pret 65 lei, iar un element mai ieftin 600X100MM, 169.3 W pret 37 lei. Am incercat sa aleg dimensiunile aproximativ egale, insa ca si idee se vede ca elementul de aluminiu are putere mai mare, si este la jumatate de pret. Avantajul teoretic era ca un calorifer de fonta rezista mai bine in instalatie centralizata a blocului, avand garantie medie de 5 ani, fata de 3 ani cel de aluminiu. Garantia pentru montarea in instalatie proprie este aproximativ egala undeva la 12-15 ani.
Oricum caloriferul montat in reteaua blocului, se recomanda a fi spalat o data la 2 ani pentru randament optim, asta inseamna ca se da jos, se pune in vana si se spala de toate impuritatile acumulate. Nu cred ca ii convine nimanui sa faca aceasta operatiune cu un calorifer de fonta de 30-40 kg plus nisipul si jegul acumulat.