5 întrebări frecvente despre certificatul energetic

Aderarea la Uniunea Europeană nu a însemnat doar faptul că putem călători mai ușor în țările membre, ci și faptul că trebuie să implementăm și să respectăm un anumit set de reguli menite să facă lucrurile mai eficiente. Dacă e așa sau nu, în ceea ce privește legislația, nu e treaba mea să judec. În schimb, treaba cu certificatul energetic face parte din povestea asta.

Deși legea e în vigoare de prin 2013, se pare că în continuare oamenii nu știu destule aspecte importante.

Așa că am căutat 5 dintre cele mai frecvente întrebări despre acest subiect și am răspuns la ele în rândurile ce urmează.

#1 Ce e un certificat energetic și de ce am nevoie de el?

Acest document atestă eficiența energetică a clădirii din care face parte apartamentul sau a casei în sine. Simplu, scurt, concis.

De asemenea, atunci când cumperi, de exemplu, acest certificat te poate ajuta să faci diferența dintre două apartamente asemănătoare, situate în clădiri diferite.

Eficiență mai mare, costuri lunare mai mici.

Documentul este necesar pentru înscrierea rolului fiscal al clădirii. Fără acest detaliu, orice contract – de vânzare-cumpărare sau închiriere – este nul.

Stai liniștit, nu trebuie să-l faci de fiecare dată, căci e valabil 10 ani!

#2 Cu ce ma ajută un certificat energetic?

Dacă v-ați cumpărat recent o mașină de spălat sau o combină frigorifică, ați văzut cu siguranță abțibildul ăla cu A B C D E F și niște săgeți de diferite culori.

Ei bine, certificatul energetic are cam același scop. Îți oferă o informație importantă: cam la ce costuri anuale vei obține confortul termic necesar familiei tale.

În schimb, mai primești informații în plus: certificatul conține și sfaturi reale, concrete și de specialitate referitoare la ce poți face să îmbunătățești eficiența energetică a locuinței.

#3 Ce acte sunt necesare pentru un certificat energetic?

Cea mai faină parte este că nu va fi necesar să stai la cozi sau să apelezi la instituțiile statului.

Pentru emiterea unui astfel de document vei avea nevoie de:

  • Actul de proprietate al clădirii sau extrasul de carte funciara;
  • Fișa cadastrală sau releveul clădirii/apartamentului;
  • Date privind caracteristicile echipamentelor de încălzire, conductelor de încălzire și apă caldă menajeră, contorizarea energiei termice și date despre pereții exteriori.

#4 Cât trebuie să aștept? Cât durează?

Dacă abia acum ai aflat de faptul că e musai un certificat energetic, să știi că nu are rost să-l consideri un obstacol.

Auditorii energetici profesioniști emit un astfel de document în 24 de ore, fără plata a vreunei taxe suplimentare de urgență.

Ar fi și absurd să nu fie un procedeu eficient din moment ce menirea documentului este de a măsura eficiența energetică a unei locuințe :)

#5 La cine să apelez pentru un certificat energetic?

Sfaturile de genul ăsta sunt din ce în ce mai valoroase. Nimeni nu își dorește să fie păcălit sau să dea bani pe ceva inutilizabil.

Reflex Architecture SRL este o firmă cu experință vastă în domeniu. Experții lor emit orice tip de certificat energetic rapid și la costuri mai mult decât decente – începând de la 130 de lei.

Mai e și fain faptul că te îndrumă pe toata durata procesului și fac extrem de multe chestii interesante, precum inforgraficul de mai jos:

 

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Un comentariu la „5 întrebări frecvente despre certificatul energetic”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.