Videoclipuri cenzurate – Ce părere aveți?

Cu toate că nu e bine ca un copil de 11 luni să se uite la televizor, nu pot să nu o las pe fetița mea să nu se uite la un videoclip, două, măcar o dată pe zi. Îi place muzica și se distrează la unele videoclipuri, deci nu-i pot lua această plăcere.

Împreună cu ea mai descopăr și eu ultimele videoclipuri românești apărute. Sunt cam două posturi muzicale urmărite: UTV și KissTV.

Și sunt cam două videoclipuri care îi plac în mod deosebit, așa că mi-au captat și mie atenția.

Unul este Connect-R și Cortez – Ai fost vedeta mea

Iar al doilea este Corina feat. Pacha Man – Pernele moi

Totuși, la UTV observ aceste videoclipuri cenzurate, iar la Kiss TV, nu.

De exemplu, în videoclipul Connect-R & Cortes apare la un moment dat o pungă de chipsuri Chio, iar în versuri apare numele Capatos. Pe UTV punga de chipsuri este blurată, iar cuvântul Capatos este întrerupt. Ok, să zicem că fiecare post TV cu politica lui, dar în acest caz sigla Apple de la MacBook-ul care apare în videoclip de ce nu este blurată? Nici cu numele Capatos nu-mi explic de ce e tăiat, pentru că e nume de familie la fel ca numele Ursan și nu face reclamă la emisiunea lui pentru că aceasta se numește un Un Show Păcătos, nu Un Show Capatos.

Trecem la videoclipul Corinei cu Pacha Man. Aici sunt mai puține de discutat, pentru că treaba e simplă. Corina are o fustă cu sigla Puma afișată mare pe fund. Pe UTV sigla Puma este blurată, de parcă te și întrebi ce obscenități vor să ascundă.

Videoclipuri cenzurateȘi astea nu sunt singurele videoclipuri cu plasare de produse (și în noul videoclip al Andrei apare vopseaua de păr la care face reclamă), dar politica e destul de ciudată pentru că dacă o aplică mai mulți vom vedea în scurt timp numai videoclipuri cenzurate. Plasarea de produse se face de când lumea prin filmele americane pe care nimeni nu le cenzurează în România. Aduceți-vă aminte de filmul Matrix și de telefonul care apărea în film. Ce, trebuia să fie blurat telefonul respectiv Nokia pentru că era considerată plasare de produs?

Așa și cu videoclipurile. Atâta vreme cât plasarea de produse este făcută cu bun simț, iar acestea apar natural în cadre, nu văd de ce să nu se folosească. Dacă cineva face abuz de această metodă de promovare, privitorul oricum își va da seama și îi va displace acest aspect, la fel ca și în cazul reclamelor agresive, enervante sau prost făcute.

Prin urmare, UTV este un post TV pentru care eu am încă respect, dar această cenzură a videoclipurilor mi se pare deplasată. De aceea prima dată verific Kiss TV și abia apoi UTV. Pentru că în acest condiții prefer oricând să văd același videoclip pe Kiss TV, numai din principiu. Sau poate e vreo lege sau vreo reglementare la mijloc de care eu nu știu.

Voi ce părere aveți despre acest subiect și ce exemple de videoclipuri cenzurate ați avea, în afară de cele două de mai sus?

2 comentarii la „Videoclipuri cenzurate – Ce părere aveți?”

  1. Nu, nu ma uit la tv, nici la unii nici la altii, asa ca n-as avea o parere prea ok…
    CNA-ul, din cate stiu eu, n-au facut nicio modificare pentru asa ceva, asadar poate fi doar o cenzura interna, o urma de comunism, poate chiar totalirism ramase pe acolo.
    Discutam zielle trecute cu prietena mea referitor la PP, e o chestie foarte tare, eu daca as fi firma chiar as sponsoriza videoclipurile pentru ca ai vizibilitate mult mai mare, pe bani, cel mai probabil, mai putini. Sigur, nu intru in detalii referitoare la target si alte balarii, le las pentru cei priceputi in domeniu…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.