Update WordPress: versiunea 3.5 Elvin

De curând, cei de la WordPress au lansat cea mai recentă versiune a platformei, respectiv versiunea 3.5 Elvin.

Eu am avut parte de această versiune pe GabrielUrsan.ro încă de la început pentru că acest blog este găzduit de WordPress.com pe un plan standard. Singurul lucru cumpărat de la WordPress este posibilitatea anuală de a mapa domeniul GabrielUrsan.ro la ursangabriel.wordpress.com, adresa gratuită standard, şi de aceea unii ar putea considera că e un blog self-hosted.

Pentru ce-mi trebuie mie, soluţia WordPress.com este ideală şi pot spune că n-am simţit niciodată lipsa vreunui plug-in care nu vine la pachet, în afara unui plug-in de gestionare a imaginilor în galerii. Însă această problemă a fost rezolvată de îmbunătăţirile pe care le aduce updateul WordPress 3.5 Elvin. Acum, pot face upload la mai multe imagini simultan pe care să le public cu câteva clickuri sub formă de galerie pe pagina unui articol.

Până acum făceam upload la toate imaginile şi le adăugam pe rând în posturi, lucru destul de deranjant atunci când era vorba de mai multe imagini. De acum, pot face asta direct din WordPress, iar funcţionalitatea e destul de bine realizată. Totul funcţionează din prima, iar imaginile se văd foarte ok. De exemplu:

Imaginile de mai sus au fost inserate în articol direct cu funcţia noua a WordPress 3.5 fără să am nevoie de un plug-in separat, pe care (în cazul meu) nici nu mi-l pot instala. Şi sunt multe opţiuni de afişare a galeriilor, aşa că puteţi cutomiza felul în care vreţi să apară imaginile. Unii specialişti spun că această funcţionalitate noua a WordPress. 3.5 ar avea şi unele mici neajunsuri, ceea ce mi se pare normal, însă cea mai importantă este experienţa utilizatorului final pe care eu o declar ca fiind ok.

Bine, sunt mai multe îmbunătăţiri aduse de WordPress 3.5 Elvin, însă eu am vorbit deoar de ce mi-a plăcut mie mai mult. Spre exemplu, suportul pentru retina display nu-mi este util pentru că nu mă bucur încă de vreun Apple MacBook Pro de pe care să scriu pe blog.

Versiunea WordPress 3.5 Elvin poate fi descărcată de aici, direct de pe WordPress.org. Mai jos aveţi şi un scurt videoclip de prezentare a updateului.

[wpvideo jQDfEbzZ]

Odată cu lansarea versiunii 3.5 Elvin, cei de la WordPress au lansat şi noua temă standard numită Twenty Twelve. Îmi place pentru că e simplistă şi pe gustul meu, însă nu aş schimba-o cu tema pe care o folosesc în acest moment. Aştept la anul următoarea temă să văd cum va arăta.

Pentru Twenty Twelve template, WordPress se laudă şi cu suport nativ pentru dispozitivele mobile, ceea ce e un lucru foarte bun pentru un blog WordPress self-installed, deoarece te scapă de instalarea unor plug-in-uri suplimentare. Pentru utilizatorii de WordPress.com nu e mare scofală, pentru că WordPress oferă oricum suport nativ pentru vizualizarea blogului tău de pe dispozitive mobile precum smartphoneuri sau tablete.

Aşa arată tema de WordPress Twenty Twelve. Tema poate fi descărcată de aici.

Tema WordPress Twenty Twelve

Ce părere aveţi despre noutăţile de la WordPress?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

5 comentarii la „Update WordPress: versiunea 3.5 Elvin”

 1. Daca renunt acum la nextgen gallery si raman doar cu facilitatea oferita de WP ce se intampla cu fotografiile si galeriile din vechile articole ? Cum vor arata ?

  Răspunde
  • Dar nu trebuie sa renunti. Lasi totul neatins si incepand de acum folosesti noul sistem de galerie foto in articolele urmatoare.

   Asta ca sa fim siguri ca nu bulim ceva. In nici un caz nu-ti sterge pluginul Nextgen!

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.