Cum fac unii SEO în Rusia

Vă povesteam cu ceva timp în urmă că m-am cunoscut cu un consultant rus pe un anumit tip de business. Și printre altele, povestea cum unii ”specialiști SEO” trag țepe în Rusia clienților mai puțin experimentați în ale internetului.

Acolo se folosește mai mult Yandex decât Google. Mă rog, despre Yandex se zice că ar avea undeva la 64% cotă de piață. Se folosește și Google, dar mai puțin. E pe locul 2 Google în Rusia ca motor de căutare.

Și după cum știți, fiecare motor de căutare folosește cookies ca să culeagă date despre utilizator astfel încât să-i ofere acestuia atât o experiență mai bună de utilizare cât și rezultate mai relevante. Rezultate bazate pe căutări recente, pe istoric de navigare, pe like-uri, +1 etc.

Și Google-ul și Yandex-ul rusesc culeg date și oferă experiențe de genul ăsta.

Și ce fac unii ”băieți deștepți”? Merg la client (să zicem un SPA) și le fac site-ul pe niște bani. La pachet le oferă și servicii SEO pentru un abonament lunar. Stabilesc câteva cuvinte și expresii cheie și apoi se apucă de treabă.  Adică, după ce site-ul e gata, fain, frumos, ceva PR făcut pe bune la început, adică timp suficient cât motoarele de căutare să-l indexeze, începe manipularea.

Specialistul trece pe la toate computerele din companie, mai ales pe la laptoprurile șefilor (că țeapa asta se dă la mici business-uri de familie, nu la corporații sau IMM-uri) și începe să acceseze site-ul firmei de pe toate acestea și să facă căutări după respectivele cuvinte cheie pe care să le asocieze cu site-ul. Mă rog, de pe toate browserele, de mai multe ori, cu conturile de Google/Yandex ale utilizatorilor conectate (dacă există și cazul) – ați prins ideea.

Și vă dați seama că ori de câte ori se accesează de pe computerele respective cuvintele cheie căutate, va apărea pe prima pagină site-ul făcut de ”specialiștii SEO” care au făcut SEO, dar un fel de SEO local :) Iar pentru treaba asta, unii încasează echivalentul în ruble a 500-800 euro lunar pentru unele SPA-uri din Moscova. Oare se mai face treaba asta și prin România? :)

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

9 comentarii la „Cum fac unii SEO în Rusia”

  1. Exista speculatii si au fost facute si mici teste dar nimic ce sa ateste cu adevarat ca functioneaza. Partea cea mai importanta este legata de acel PR de inceput de care zici tu – depinde mult mai mult de backlinkuri decat depinde aceasta “schema”. Pentru asta sunt mai multi booti free pe net – asta inseamna ca cine foloseste asa ceva ajunge pe prima pagina ? Nici pe departe.

    Crezi ca daca ar functiona atat de bine, ai mai fi ajuns tu sa auzi de ea ?:)
    Mereu ajung pe net chestii care nu mai functioneaza, sunt pe moarte sau cineva vrea cu adevarat sa moara ca sa nu devina competitie directa (cum s-a mai intamplat cu bug-urile pentru vizionarile de pe Youtube).

    Răspunde
  2. Intreprinzatori vor fi mereu, partea frumoasa ca la noi antreprenorii sunt tot mai tineri si au mai avut contact ce ceea ce inseamna seo, iar daca se pricopseste cu un descurcaret de asta sigur il va mirosi in scurt timp

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.