Cât costă un suman românesc vechi de peste 70 de ani (1949)?

Tatăl meu are un suman care se transmite din generație în generație și este interesat cât ar putea obține pe el pentru că ar dori să-l vândă. Momentan nu m-am opus vânzării, însă e posibil să-l ”cumpăr” tot eu.

Cert este că sunt foarte interesat de valoarea pe care ar putea-o avea, în mod special pentru a ști dacă e de donat la un muzeu, dacă e de cumpărat (de mine) și de ținut în familie sau de vândut pur și simplu.

Este un port popular românesc autentic, datat din 1949. E posibil să fie mai vechi de atât, însă tatăl meu nu își aduce aminte mai mult decât povestea acestui suman din 1949 și până în prezent.

Acest obiect vestimentar vechi de colecție provine din fosta comună Dumeni (actuala comună George Enescu), județul Botoșani. Este croit în stil moldovenesc. Nu mă pricep bine, dar cred că are influențe rusești.

Sumanul se află într-o stare foarte bună. Nu a fost purtat decât pe vremea aceea doar Duminica, la Biserică. În rest a fost ținut ca o piesă de muzeu de tatăl meu și mama mea (aerisit mereu, întreținut).

Haină tip Jon Snow

Mai în glumă mai în serios, zici că această haină tradițională românească veche seamănă cu îmbrăcămintea Rondului de Noapte (Night Watch) din Game of Thrones. Recunosc că e foarte călduroasă. Extrem chiar. Iată poze.

Video suman vechi românesc

Am făcut și un video pe vlog cu prezentarea acestui suman vechi românesc. Acolo am povestit mai multe și am oferit cadre din apropiere. Întrebarea rămâne valabilă. Cât ar costa o astfel de piesă? Să-l vând sau să-l păstrez?

2 comentarii la „Cât costă un suman românesc vechi de peste 70 de ani (1949)?”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.