Iată că mi-am făcut timp să mai colecţionez câteva probleme de logică destul de provocatoare. Dacă mai ţineţi mine, am pus mai demult un articol cu o problemă de logică cu bani şi o problemă de logică cu monezi. Astăzi am colecţionat un set de probleme logice ceva mai provocatoare, pe care nu am reuşit să le rezolv în totalitate până acum.

Cu siguranţă s-ar găsi soluţionări pe internet dacă s-ar căuta, dar frumuseţea este să găseşti singur rezolvarea atunci când eşti faţă în faţă cu o problemă de logică mai provocatoare.

Probleme de logica

Hai să vedem câteva.

Problema călugărului buddhist

Într-o dimineaţă, exact la răsăritul soarelui, un călugăr buddhist porneşte de la templul de la baza muntelui pentru a ajunge la templul din vârful muntelui exact la apusul soarelui. A doua zi, el porneşte din vârf pe aceeaşi cărare, tot la răsăritul soarelui, pentru a ajunge la templul de la baza muntelui exact la apusul soarelui.

Să se arate că a existat un loc pe traseu în care călugărul s-a aflat în ambele zile la exact aceeaşi oră.

Vinul în apă şi apa în vin

Dintr-o sticlă ce conţine un litru de apă este luat un pahar (un decilitru) ce este turnat peste un litru de vin. Vinul cu apă se amestecă bine, după care se ia cu acelaşi pahar o cantitate egală de „vin cu apă” ce se toarnă înapoi peste apa din sticlă.

Avem mai multă apă în vin decât vin în apă sau invers? De ce?

Problema celor 2 perechi de mănuşi

Aflat într-o situaţie ce implică intervenţia de urgenţă, un medic chirurg constată că are la dispoziţie doar 2 perechi de mănuşi sterile, deşi el trebuie să intervină rapid şi să opereze succesiv 3 bolnavi. Este posibil ca cele 3 operaţii de urgenţă să se desfăşoare în condiţii de protecţie normale cu numai cele 2 perechi de mănuşi? Cum? Sângele fiecăruia din cei 3 pacienţi, precum şi mâna doctorului nu trebuie să conducă la un contact infecţios.

Hai să mă opresc doar la 3 probleme de logică în articolul ăsta, urmând probabil un articol viitor pe acelaşi subiect.

Ei bine, voi cum vedeţi rezolvarea fiecărei probleme? Aveţi câmpul de comentarii mai jos.

P.S.: Nu mă întrebaţi detalii suplimentare despre problemele de logică, că nu ştiu. În plus, la două dintre ele încî n-am stat să mă gândesc la răspuns, aşa că nu ştiu să vă spun dacă aţi nemirt răspunsul sau nu. De asta lucrăm împreună :).


Gabriel Ursan
Gabriel Ursan

Blogger @GabrielUrsan.ro. I love marketing & development. I also like how the internet changes the world.

  5 replies to "Probleme de logică mai provocatoare"

  • Tudor S

   La problema cu manusile cu siguranta se utilizeaza 2 perechi de manusi simultan, ulterior se intorc pe dos, astfel exista mediu steril pentru toti cei 3 pacienti :D

   Viitor defect profesional :)))

   • Mariusv

    Un raspuns ingenios. Merci!

  • Ariel

   Dintr-o sticlă ce conţine un litru de apă este luat un pahar (un decilitru) == > 100 ml apă
   este turnat peste un litru de vin. == > 1100 ml amestec ( 100 ml apă, 1000 ml vin) cu proporțiile (9,09% apă, 90,90% vin);

   Vinul cu apă se amestecă bine == > considerăm 100% amestec omogen;
   se ia cu acelaşi pahar o cantitate egală de “vin cu apă” ce se toarnă înapoi peste apa din sticlă. == >
   în 100 ml din noul amestec, dacă s-ar putea separa lichidele potrivit procentelor inițiale, am avea 9,09 ml apă și ~91 ml vin.
   900 ml apă rămași în sticlă +
   9,09 ml de apă din paharul de amestec +
   91 ml de vin din paharul de amestec +
   Rezultă ca avem 909 ml apă si 91 ml vin, în procente 9% vin 91% apă.

   verdictul tău ?

   • Gabriel Ursan

    Verdictul meu: crima :). Gumesc :). Si eu merg pe solutia ta, desi la prima vedere am fost tentat sa raspund ca e aceeasi cantitate.

    • rocrossfire

     cum doar la noi în țară am dat peste practica de a combina lichidele anterior menționate nu poate fi considerată nici crimă.

     Să vezi ce fain se uită la tine în Italia sau Franța când încerci să faci manevra asta, asta dacă nu te dau imediat afară din restaurant !
     Vinul e vin, eu nu beau decât sec sau demi-sec. După caz, cu pahar de apă, dar lângă cel de vin.

Comentează la acest articol