Și pietonii au obligații

Conform codului rutier și pietonii au obligații. Țin minte acum 10 ani pe vremea când dădeam de permis că scria clar în legislație (cu vorbele mele): atunci când o autospecială de tip salvare, pompieri sau poliție se află în misiune cu (semnalele luminoase și sonore) girofarele aprinse, pietonii nu trec strada chiar dacă au verde.

Miercuri eram prin Constanța și s-a nimerit un caz de gen. Ne-am dat la o parte (noi cu mașinile) cum am putut, dar pe trecerea de pietoni se trecea nestingerit. Ba o băbuță cu papornița după ea, ba un moșuleț pășind agale, că doar avea verde.

Mașina SMURD s-a oprit și a dat prioritate, că doar nu era să treacă peste ei. Dar, mi-am amintit, ca și chestie, că unii oameni ar trebui să dea un examen ca să meargă pe stradă. Pentru că unii pietoni chiar nu știu cum stau treburile. Iar dacă e verde, trec nestigheriți de parcă nimic altceva nu mai contează.

Ok, veți zice că e bine, că e ok se să mai facă câte o selecție naturală din când în când, dar asta e ușor de spus. Pentru că eu nu aș vrea să fiu părtaș la o astfel de selecție naturală în care aș putea călca din greșeală un pieton care dorește să moară cu dreptatea în brațe.

Chiar nu aș vrea să am pe conștiință pe cineva. Și atunci obligația mea ca și conducător auto este să fiu atent și la nevăzute/nefăcute. Dar și pietonii au obligații atunci când circulă pe stradă. Și nu vorbesc de chestii de bun simț gen să se organize și ei un pic atunci când traveresează pe o trecere de pietoni (că în Galați avem treceri de pietoni nesemaforizate unde se alege jalea odată pe lună).

Vorbesc doar de respectat legea. Și îmi pare rău să o spun, dar cei care traversează pe roșu sunt, de obicei, oameni de vârsta a doua, nu tineretul din ziua de azi pe care tot îl arătați cu degetul. Merg deseori să-mi iau mâncare dintr-un loc din Galați în zona Potcoava. Și acolo e o trecere de pietoni mică. Foarte mică.

Stau mereu la trecerea respectivă și mă uit. Oamenii mai în vârstă se uită stânga-dreapta și trec pe roșu, de parcă se grăbesc la nu știu ce eveniment. Tinerii stau și așteaptă verde alături de mine. Partea nasoală e că tot oamenii ăia de vârsta a doua sunt cei mai vehemenți când e vorba de țara noastră, de mizerie și de politicieni. Oameni de vârsta a doua care nu știu măcar să se comporte ca pietoni. Nu generalizez, că mereu vor fi excepții pozitive, dar tura viitoare promit că filmez câteva zile acolo ca să înțelegeți ce zic. Dacă nu cumva ați observat și voi deja ”comportamentul de pieton grăbit și miserupist care o arde mereu cu dreptatea în mână”.pietoni

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

10 comentarii la „Și pietonii au obligații”

 1. Las că nici ca pieton nu mie rușine de atitudinea șoferilor la trecerile de pietoni: ca pieton am învățat să mă asigur temeinic înainte de a traversa strada dar uneori se întâmplă să treacă minute bune până să reușesc să prind o fereastră pentru că șoferii nu prea catadicsesc să-ți acorde prioritate.

  Am întrebat în stânga și în dreapta alți șoferi care-i faza și răspunsul a fost acela că atât timp cât n-ai coborât de pe trotuar pe trecere nu au obligația să oprească. Însă când îi vezi venind cu 69 km/h nu-ți prea vine să-ți asumi riscul de a fi pupat de vreo mașină.

  Sau când ești deja pe trecere, cel de pe prima bandă oprește iar mașina de pe banda a doua trece razant prin fața ta tu ca pieton ce obligații mai ai?! Sau invers, ai traversat jumătate de stradă, apoi banda de lângă axul drumului și când mai ai o bandă de traversat auzi scrâșnet de frâne?

  Dar despre bicicliștii care trec pe roșu la trecerile de pieton semaforizate ce părere ai? Nu, nu mă refer la traversarea străzii de către bicicliști ci la acea situație în care ca pieton ai verde, toate mașinile opresc la roșu dar domnul biciclist care are acum pistă de biciclete pe lateralele drumului preferă să ignore culoarea roșie a semaforului. Și uneori acești bicicliști lovesc pietoni pe trecere… și nu le ia nimeni boii de la bicicletă.

  Și n-ar fi rău dacă cei care militează pentru drepturile bicicliștilor ar iniția și cursuri de educație rutieră pentru bicicliști.

  Răspunde
 2. În afară de faptul că ai probleme de exprimare îți dau dreptate.Expresii de genul”ca şi….”nu sunt demne de un “om de marketing și dezvoltare într-un grup de companii, pasionat de online și tehnologie, vesel.”

  Răspunde
   • Credeam că eu sunt hater-ul de serviciu pe G.U. dar când îi văd pe câte unii care nu văd pădurea din cauza copacilor și se leagă de exprimare, simt cum mi se face concurență neloială.

    Marius Cucu e primul pe lista mea (dacă aș avea una) la capitolul greșeli de exprimare (“dă pă” în loc de “de pe” mă irită cel mai rău pe creier)…

    Răspunde
    • Dumitru, imi pare rau ca n-ai sesizat trollul din exprimarea mea. Data viitoare o sa pun in ghilimele, pentru ca toata lumea sa inteleaga.

     Nu zic ca nu fac si eu greseli de exprimare, nu sunt un guru al limbii romane, dar…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.