Părerea mea despre ”trecere de pietoni”

O poză cu un Ford alb parcat în București a început să fie din ce în ce mai apreciată pe Facebook. Pe capota mașinii era scris cu spray ”trecere de pietoni”. Și tind să-i dau dreptate lui Mariciu.

Pentru că nu e ok să ne facem dreptate singuri în astfel de moduri. Nu sunt de acord nici cu toți cocalarii care parchează pe unde apucă și nu le iau apărarea. Dar dacă e să privim faptic, mașina aia nici măcar nu era parcată pe o trecere de pietoni.

Trecerea de pietoni e un pic mai încolo. Pe stânga. Se observă în poză. Și e o altă mașină parcată mai aproape de ea. Și cred că înainte să ne grăbim să zicem ceva, ar trebui o minimă analiză a unei imagini care ni se dă. Înțeleg că poza a fost făcută după ce autoturismul a fost mutat. Chiar și așa. Dacă îmi asum să parchez pe trecere, îmi asum o amendă. Că așa e în țara în care trăiesc și în care plătesc taxe. Nu îmi asum că îmi devastează unul mașina. Dacă fur ceva, îmi asum pușcărie. Nu îmi asum că îmi taie unul mâna.

Dacă mănânc carne de porc îmi asum că mă îngraș și îmi cresc trigliceridele, nu îmi asum că vine unul cu o altă religie ca să mă decapiteze că am mâncat o carne interzisă de valorile lui.

Despre asta e vorba. Despre empatie. Despre inteligență emoțională. Ok, poate ăla care a scris pe mașină era frustrat că și-a pierdut un prieten drag din cauza unui bou care a parcat pe trecerea de pietoni. Dar e valabil și vice-versa.

Adică, ăla care a parcat pe trecerea de pietoni poate se grăbea cu copilul la dispensar ca să obțină o rețetă de antibiotice pentru copilul care are febră 40. Sunt exemple deplasate, dar poate vă fac să vă gândiți că în nici o situație, nimeni nu poate avea dreptate 100%. Și cu asta închei. Gesturile de huliganism prin care ne facem dreptate singuri nu caracterizează un popor evoluat, indiferent cât de supărat ar fi. Pentru că gesturile astea vor fi tolerate… până când? Până când nu ți se întâmplă și ție ca să vezi cum e. Așa că dacă tot avem lege, ministere și justiție, hai să apelăm 112 dacă avem spirict civic și să intervenim doar când sunt situații de viață și de moarte sau de integritate corporală a unui seamăn. Sursă foto. Foto mai jos.

Poza masina Ford parcata pe trecere de pietoni

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

5 comentarii la „Părerea mea despre ”trecere de pietoni””

 1. Subscriu la: ”să apelăm 112 dacă avem spirit civic și să intervenim doar când sunt situații de viață și de moarte…”

  Răspunde
 2. Desigur, in mare parte ai dreptate. Nu este normal sa-ti faci dreptate sigur. Sunt si eu impotriva violentei.
  Totusi, asa cum ai spus, dreptatea este impartita.
  Din nefericire, in Romania nu prea iti asumi o amenda daca parchezi unde ai chef (nu mereu), am vazut multe situatii in care autoritatile nu-si fac treaba.
  La noi lucrurile anormale sunt mai frecvente decat cele normale, asa ca romanii au invatat ca, daca nu-ti faci dreptate singur, vei fi calcat mereu in picioare. Nu este normal asa, si de asta suntem o “tara bananiera” in Europa, dar, din pacate, asa merg lucrurile la noi. Trebuie sa facem ceva.
  Nu incerc sa justific fapta celui care a vandalizat masina, incerc doar sa inteleg toate fatetele problemei.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.